Αλλάζουν όλα σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Η παρουσίαση αφορούσε τους άξονες της μεταρρύθμισης και όχι συγκεκριμένες διατάξεις νόμου. Η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει τις αλλαγές και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων πριν παρουσιάσει το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, αλλάζει πλήρως η κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι σαρωτικές και, αν περάσουν, θα αλλάξουν τη μορφή του δημόσιου πανεπιστημίου. Ωστόσο η παρουσίαση που έγινε είναι αρκετά γενικόλογη και οφείλουμε να περιμένουμε τις συγκεκριμένες διατάξεις για να παρουσιάσουμε το σύνολο των αλλαγών. Ωστόσο ήδη πολλοί παράγοντες της ακαδημαϊκής κοινότητας αντέδρασαν. Οι πρυτάνεις αναμένουν να τοποθετηθούν αφού ακούσουν την υπουργό, ωστόσο αρκετοί από αυτούς σημείωναν ότι κακώς το υπουργείο έχει προκαταλάβει τη θετική τους στάση. Από πλευράς φοιτητικών παρατάξεων η πρώτη αντίδραση ήταν το… «μούδιασμα». Δεν περίμεναν, παρότι εμείς το είχαμε αναφέρει πολλούς μήνες πριν και αρκετές φορές, ότι το υπουργείο Παιδείας θα προτείνει ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε… κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων! Από τη μια το υπουργείο προτείνει τη συμμετοχή ενός (αριθμητικώς: 1) φοιτητή στο Συμβούλιο Διοίκησης του κάθε ιδρύματος. Από την άλλη ορίζει ότι αυτός θα εκλέγεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή παρατάξεων! Ταυτόχρονα η συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ καταργείται πλήρως, καθώς υπάρχει απλώς η δυνατότητα (όχι υποχρέωση) της δημιουργίας Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας σε κάθε ίδρυμα ή / και της δημιουργίας Συμβουλίου Σπουδών σε επίπεδο σχολής ή τμήματος, με τη συμμετοχή των φοιτητών περιορισμένη στο 40%, ενώ ο ρόλος τους θα είναι γνωμοδοτικός!

***

Αντιδράσεις των παρατάξεων
Παρά το αρχικό μούδιασμα, φαίνεται ότι οι αντιδράσεις των φοιτητικών παρατάξεων θα είναι έντονες. Ωστόσο επειδή είναι Ιούλιος και οι παρατάξεις δεν μπορούν να κάνουν «αγώνα», το υπουργείο δεν αναμένει να δημιουργηθεί ιδιαίτερο πολιτικό πρόβλημα. Αυτή άλλωστε (η επιλογή του Ιουλίου) ήταν και η μεθόδευση του υπουργείου για να αποφύγει αντιδράσεις, όπως σας είχαμε πει εγκαίρως. Οι φοιτητικές παρατάξεις βέβαια βλέπουν ότι με τις ρυθμίσεις του υπουργείου χάνουν πλέον κάθε έρεισμα εντός του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και γι’ αυτό θα αντιδράσουν. Ωστόσο στο υπουργείο σημειώνουν ότι είναι εύκολο να επιχειρηματολογήσει κάποιος εναντίον των φοιτητικών παρατάξεων και του ρόλου τους… Οι παρατάξεις πάντως τονίζουν ότι ακόμη και αν περάσει ο νόμος είναι ερώτημα αν θα εφαρμοστεί και αν θα υπάρχουν ανοιχτά ιδρύματα τον Σεπτέμβρη για να λειτουργήσει…

Πράσινα ερωτήματα
Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση έχει βρεθεί η ΠΑΣΠ (ΑΕΙ και ΤΕΙ) αλλά και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα αναμένουμε έναν ενδιαφέροντα Ιούλιο για τους πράσινους νέους, καθώς λόγω της πρότασης του υπουργείου αναμένουμε συνεχείς συζητήσεις αλλά και σύγκληση των οργάνων. Σε πρώτη ανάγνωση, το ενιαίο ψηφοδέλτιο δημιουργεί σαφέστατο πρόβλημα ακόμη και για την ύπαρξη της ΠΑΣΠ. Επιπλέον οι πράσινοι δεν δέχονται με τίποτε τη μονοπρόσωπη εκπροσώπηση των φοιτητών στο Συμβούλιο Διοίκησης, καταγγέλλουν τη μείωση της φοιτητικής εκπροσώπησης γενικά, ενώ απορρίπτουν την πλήρη κατάργηση της συνδιοίκησης. Υπάρχουν ήδη σκέψεις και προτάσεις, κοινωνός των οποίων είναι το υπουργείο, αλλά δεν τις υιοθετεί, για μορφές συναπόφασης φοιτητών και διοίκησης στα πανεπιστήμια σε ορισμένα θέματα, παράλληλα με τη θεσμοθέτηση (νομικά…) των φοιτητικών εκλογών και την ενίσχυση του ρόλου του φοιτητικού κινήματος. Σημείο προς διευκρίνιση παραμένει το θέμα του ασύλου (παραδοσιακά σημαντικό για την ΠΑΣΠ), καθώς το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει την ακριβή διατύπωση αυτού που προτείνει. Από την άλλη, οι πράσινοι (ΠΑΣΠ και Νεολαία ΠΑΣΟΚ) αναγνωρίζουν θετικά βήματα στα θέματα ευελιξίας στη διοίκηση, θέλουν αναπτυξιακή στόχευση στον νέο χωροταξικό σχεδιασμό των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, ζητούν βελτιώσεις στο θέμα του χρονικού ορίου απώλειας της φοιτητικής ιδιότητας και αναμένουν δικλίδες ποιότητας για τον τριετή κύκλο σπουδών που προτείνει το υπουργείο. Οι προτάσεις του υπουργείου οδηγούν την ΠΑΣΠ σε αναδιαμόρφωση των εσωτερικών συσχετισμών, καθώς τα ανοιχτά εσωκομματικά ζητήματα παραμένουν, αλλά μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο, και η ουσία των ομαδοποιήσεων φαίνεται ότι θα αφορά την τοποθέτηση της παράταξης προς τις προτάσεις Διαμαντοπούλου.

***

Αποφεύγει τους πρυτάνεις

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι η υπουργός Παιδείας δεν θα παρευρισκόταν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 2 Ιουλίου. Σημειώνουμε ότι στη Σύνοδο αναμέναμε να «αποκαλυφθεί» το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς η παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε τη μορφή περίληψης και όχι σχεδίου νόμου… Αντικρουόμενες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη και τώρα διαφωνίες εντός του υπουργείου για συγκεκριμένες διατάξεις, ενώ από την άλλη φέρεται η πολιτική ηγεσία να θέλει να αποφύγει αντιπαράθεση με τους πρυτάνεις.

***

Μόσιαλος εναντίον Παπανδρέου, μέσω ΟΝΝΕΔ!

• Νέες προτάσεις του υπουργού για το εκλογικό σύστημα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος παρενέβη στον δημόσιο διάλογο και κατέθεσε προτάσεις για το εκλογικό σύστημα οι οποίες διαφοροποιούνται αισθητά από τις μέχρι σήμερα προτάσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Δείχνοντας ένα μάλλον διαφορετικό από τα συνηθισμένα ήθος, ο κύριος Μόσιαλος απάντησε θετικά στην πρόσκληση της ΟΝΝΕΔ για συμμετοχή στον διαδικτυακό διάλογο και επέλεξε να δημοσιοποιήσει από το ιστολόγιο της ΟΝΝΕΔ τις δικές του προτάσεις για το εκλογικό σύστημα. Συγκεκριμένα ο υπουργός προτείνει ως καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα ένα μεικτό σύστημα εθνικής λίστας και τριεδρικών περιφερειών. Η πρότασή του κινείται ανάμεσα στις προτάσεις της κυβέρνησης (για εθνική λίστα και μονοεδρικές περιφέρειες) και στις προτάσεις της ΝΔ (σπάσιμο πολυεδρικών περιφερειών σε μικρότερες). Το σύνολο των προτάσεων και των σκέψεών του μπορείτε να το βρείτε μέσω της ιστοσελίδας της ΟΝΝΕΔ. Όπως σας γράφαμε άλλωστε και την προηγούμενη εβδομάδα, η διαβούλευση της ΟΝΝΕΔ για το πολιτικό χρήμα και το πολιτικό σύστημα γενικότερα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή πολλών παραγόντων της δημόσιας ζωής. Την προηγούμενη εβδομάδα, εκτός από τον Ηλία Μόσιαλο και όσους καθηγητές και πολιτικούς είχαν προηγηθεί, συμμετείχαν με κείμενά τους ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και η Κωνσταντίνα Μπότσιου (γεν. διευθύντριου του ΙΔΚΚ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τομέας Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της ΟΝΝΕΔ είχε ζητήσει, σε ανύποπτο χρόνο, μια σύντομη τοποθέτηση του κυρίου Μόσιαλου, ως βουλευτή και προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, πάνω σε οποιοδήποτε από τα θέματα που θίγει στη διαβούλευση για το πολιτικό σύστημα. Ο κύριος Μόσιαλος όμως, ως ακαδημαϊκός, θεώρησε ότι πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα πιο συστηματικά και ετοίμασε αρχικά ένα μεγαλύτερο κείμενο. Στη συνέχεια μάλιστα προχώρησε στη σύνταξη μιας ακόμη μεγαλύτερης συγκριτικής επισκόπησης-μελέτης των εκλογικών συστημάτων, η οποία αποτελείται από περίπου 15 σελίδες. Μια σύνοψη αυτής της επισκόπησης, με ιδιαίτερη αναφορά στις πιθανές εναλλακτικές για την ελληνική περίπτωση, έστειλε στην ΟΝΝΕΔ προς δημοσίευση λίγες μόλις ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό. Η ΟΝΝΕΔ όμως τη δημοσίευσε λίγο μετά τον ανασχηματισμό, χωρίς ίσως να εκτιμήσει τη διαφοροποίηση της πρότασης Μόσιαλου σε σχέση με όσα ο Γιώργος Παπανδρέου αρχικά αλλά και το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση αργότερα ανακοίνωσαν ως προτάσεις για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος!

***

Σοσιαλιστική συσπείρωση
Όπως πρώτοι και μόνοι σάς έχουμε αναφέρει, είναι προφανές ότι έχει συγκροτηθεί ένας σοσιαλιστικός πόλος αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική από στελέχη που προέρχονται ή / και ανήκουν στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Πέρα από τις ομιλίες και τα κείμενα, την Πέμπτη κυκλοφόρησε κοινή ανακοίνωση των Δημήτρη Σακελλάρη (μέλους Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ), Αντώνη Ελευθεριάδη (μέλους Συντονιστικής Γραμματείας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ) και Θέμη Τζήμα (μέλους Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ), με την οποία καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τις προσπάθειες καταστολής του λαϊκού κινήματος ενάντια στο Μνημόνιο! Πέρα από αυτό, τα συγκεκριμένα στελέχη μαζί με άλλα που προέρχονται από τον χώρο του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών, του περιοδικού «Νέος Αγωνιστής» και της Προοδευτικής Κίνησης Νέων Αριστερών συμμετέχουν στις συζητήσεις που γίνονται στον ευρύτερο προοδευτικό και ΠΑΣΟΚογενή χώρο για τη συγκρότηση ενός ρεύματος ή χώρου ενάντια στο Μνημόνιο. Σε αυτές τις συζητήσεις συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί, παλιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στελέχη που έχουν παραιτηθεί ή αποχωρήσει από το Κίνημα, καθώς και κάποια από τα νέα κόμματα…

***

Απώλεια
Την ώρα που έκλεινε η στήλη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Διονύση Καλογερόπουλου. Ο εκλιπών, που είχε υποστεί εδώ και πολλά χρόνια εγκεφαλικό επεισόδιο, διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1994-1996 και διακρίθηκε για τη μαχητικότητα και την αγωνιστικότητά του. Όπως τονίζει και σε μια λιτή αλλά συγκινητική ανακοίνωση η οργάνωσή του, υπήρξε από τους θεμελιωτές της αυτονομίας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας σειρά στελεχών που σήμερα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας. Η ιδεολογική και πολιτική του θέση κυριαρχεί ακόμη και σήμερα στο πλαίσιο της πολιτικής τους οργάνωσης, αναγνωρίζουν οι σύντροφοί του. Η νεκρώσιμη ακολουθία είναι τη Δευτέρα 4/7/2011 και ώρα 16:00 στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

***

Εργατικό Φεστιβάλ
Στο 2ο Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ που γίνεται στο Γεντί Κουλέ (χώρο με συμβολισμό…), στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης. Σύνθημα του Φεστιβάλ είναι το πετυχημένο «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη, μπορείς χωρίς αφεντικά». Σημειώνουμε ότι ο γραμματέας της ΚΝΕ παίζει εντός έδρας στη Θεσσαλονίκη, καθώς προέρχεται από τη συγκεκριμένη οργάνωση. Δεν έχει διαφύγει μάλιστα την προσοχή η εντονότατη προβολή που γίνεται στην οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ από τον «Ριζοσπάστη»…

***

Θερινά σχολεία
Αυτό το Σαββατοκύριακο διοργανώνεται στην Πιερία το πρώτο θερινό σχολείο στελεχών της ΟΝΝΕΔ, για τα στελέχη της Βόρειας Ελλάδας. Για την προσπάθεια αυτή, την οποία οργανώνει η Πολιτική Ακαδημία της ΟΝΝΕΔ σε συνεργασία με το ΙΔΚΚ, οι γαλάζιοι είναι πολύ περήφανοι, αλλά δεν λείπουν και οι δυσαρεστημένοι. Ορισμένα στελέχη στεναχωρήθηκαν γιατί δεν επιλέχθηκαν από την κεντρική διοίκηση. Ωστόσο η γαλάζια ηγεσία τονίζει ότι ο αριθμός των στελεχών ήταν ορισμένος (περίπου 150 στελέχη) και επειδή το θερινό σχολείο γίνεται με αυτοχρηματοδότηση (τα στελέχη πληρώνουν περίπου 50 ευρώ) δεν μπορούσαν να δεχτούν άλλους. Σε κάποιους κύκλους μάλιστα της ηγεσίας ο αριθμός 150 φαινόταν ήδη μεγάλος, λόγω φόβων για την ποιότητα του σεμιναρίου, αλλά συμβιβάστηκαν λόγω της ζήτησης. Σημειώνουμε ότι το σεμινάριο για τα στελέχη της Νότιας Ελλάδας θα γίνει από 15 ως 17 Ιουλίου, μάλλον στην Αίγινα.

***

Γαλάζια γκρίνια
Για τη διοργάνωση των θερινών σχολείων δεν έλειψε η γκρίνια και οι επιθέσεις στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ. Ορισμένοι γαλάζιοι διαφωνούντες δημιούργησαν ζήτημα με τους εισηγητές των σεμιναρίων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην ενότητα για την απαξίωση των θεσμών είναι εισηγητής ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Νίκος Μαραντζίδης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο κύριος Μαραντζίδης, πριν από έναν μήνα περίπου, περιλαμβανόταν μεταξύ 15 περίπου ακαδημαϊκών που με επικεφαλής τον κ. Βερέμη είχαν δημοσιοποιήσει κείμενο υποστήριξης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος! Για τους αντιδρούντες είναι εμφανής η ανακολουθία με τη θέση του κόμματος και προκαλεί απορίες η πρόσκλησή του σε σεμινάριο στελεχών της ΟΝΝΕΔ. Η ηγεσία της οργάνωσης όμως έχει άλλη άποψη. Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, δεν είχαν γνώση του κειμένου που υπέγραψε ο καθηγητής! Κατά δεύτερον, η άποψη της ηγεσίας είναι ότι στα σεμινάρια στελεχών δεν καλούνται όσοι έχουν την ίδια άποψη με την ΟΝΝΕΔ και το κόμμα, αλλά οι ικανοί, διότι ως οργάνωση είναι ανοιχτή στον διάλογο και τις προκλήσεις της συζήτησης. Άλλωστε, τονίζουν, ακόμη και στη διαβούλευση για το πολιτικό χρήμα φιλοξενούν τις απόψεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, χωρίς ενδοιασμό. Τέλος, σημειώνουν ότι στα σεμινάρια οι εκτός κόμματος προσκεκλημένοι προσφέρουν τη διαφορετική άποψη, ενώ τα στελέχη του κόμματος την επίσημη. Άλλωστε ο κ. Μαραντζίδης, τονίζουν, δεν θα μιλήσει για την οικονομία, αλλά για την απαξίωση των θεσμών και τις τάσεις των δημοσκοπήσεων, ως ειδικός επιστήμονας, ενώ απέναντί του θα έχει, ως πολιτικό, τον Απόστολο Τζιτζικώστα εκ μέρους της ΝΔ.

***

Τι ετοιμάζει η ΟΝΝΕΔ
Έναν πολύ έντονο και δραστήριο Ιούλιο έχει σχεδιάσει η ΟΝΝΕΔ, όπως σας έχουμε προϊδεάσει. Αν μάλιστα δεν υπήρχαν οι ραγδαίες και σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, θα είχαν ήδη ξεκινήσει οι γαλάζιοι τις εξωστρεφείς πολιτικές τους δράσεις. Αλλά φοβούνται ότι, αν δεν περάσει η κυβερνητική μπόρα των νέων μέτρων, οι πρωτοβουλίες τους θα «χαθούν», οπότε καθυστερούν λίγο την έναρξη. Κατ’ αρχήν στον σχεδιασμό υπάρχει πρώτα η καμπάνια της ΟΝΝΕΔ για την οικονομία, για την οποία σας έχουμε ενημερώσει και περιμένουμε με ενδιαφέρον τις συγκεκριμένες προτάσεις. Η καμπάνια θα τρέξει με κεντρική εκδήλωση, διαδικτυακές εφαρμογές και περιφερειακές εκδηλώσεις στη μισή Ελλάδα εντός Ιουλίου (ευελπιστούν…) και στην υπόλοιπη χώρα τον Σεπτέμβρη. Ακολούθως σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη διαβούλευση για το πολιτικό χρήμα και να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα του διαλόγου με κεντρική εκδήλωση. Επιπλέον ακούσαμε ότι σχεδιάζουν ήδη την επόμενη δημόσια διαβούλευση που θα αφορά θέματα αθλητισμού, κυρίως τα ζητήματα βίας και εμπορικής εκμετάλλευσης. Οι προτάσεις που θα ακουστούν για το θεσμικό επίπεδο αναμένονται με ενδιαφέρον, ειδικά λόγω της επικαιρότητας των στημένων αγώνων και της κατάντιας του ελληνικού αθλητισμού τα τελευταία χρόνια. Αστάθμητος παράγοντας στον σχεδιασμό τους αποτελούν ωστόσο τα θέματα Παιδείας, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει τον νέο νόμο-πλαίσιο μέσα στον Ιούλιο. Παρότι οι γαλάζιοι δεν συμφωνούν και θα αντιδράσουν, οι δυνατότητές τους, μας λένε, είναι περιορισμένες λόγω του ότι οι σχολές είναι κλειστές και οι φοιτητές έχουν φύγει για διακοπές. Γι’ αυτό άλλωστε, μας λένε, επέλεξε η κυβέρνηση τον Ιούλιο. Αλλά προειδοποιούν ότι οι αλλαγές ίσως να περάσουν, ωστόσο αποτελεί ερώτημα αν θα εφαρμοστούν…

***

Νεολαία σε κρίση;
Μπορεί η Δημοκρατική Συμμαχία να αποφάσισε στο καταστατικό της τη δημιουργία Νεολαίας, αλλά αυτή επίσημα δεν έχει ιδρυθεί ακόμη. Παραμένει ως τομέας του κόμματος με επικεφαλής τον Βασίλη Τσιατσάμη. Αυτό που μας εξέπληξε ήταν το ότι πριν από λίγες ημέρες η ΔημΣυμ εξέλεξε Πολιτικό Συμβούλιο αλλά απουσιάζει ο υπεύθυνος της Νεολαίας. Ανατρέξαμε στο καταστατικό τους και είδαμε ότι δεν προβλέπεται εκπροσώπηση της Νεολαίας στα όργανα του κόμματος. Και εξ αυτού προκύπτει το ότι δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Νεολαίας στο ανώτερο όργανο του κόμματος. Αυτό είναι πραγματικά πρωτότυπο, καθώς σε όλα τα άλλα κόμματα τουλάχιστον ο επικεφαλής της Νεολαίας του κόμματος μετέχει στο ανώτερο όργανο του κόμματος. Βέβαια η ΔημΣυμ έχει μερικά νεαρά μέλη στο Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά αυτά δεν έχουν δηλώσει πουθενά δημόσια την ιδιότητα του μέλους της Νεολαίας, και συμπεριφέρονται ως ηγετικά στελέχη του κόμματος. Μήπως βρίσκεται ήδη σε τρικυμία ή κρίση στρατηγικής ο χώρος της Νεολαίας του νέου κόμματος; Θα περιμένουμε τις εξελίξεις, αλλά κάθε απάντηση είναι δεκτή…

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Νέο όνομα
Μια και τα νέα γραφεία της ΟΝΝΕΔ ολοκληρώνονται, καταργείται η ονομασία «Λυκούργου» για την περιγραφή τους. Η νέα τους διεύθυνση είναι Μεσογείων 15, οπότε ψάχνουμε αν θα μιλάμε για «κύκλους της Μεσογείων» ή «κύκλους του Πύργου Αθηνών», μια και βρίσκονται σχεδόν απέναντι από τον χαρακτηριστικό ουρανοξύστη…
Άλλο ήθος
Για το θέμα Μόσιαλου και τη συμμετοχή του στον διάλογο της ΟΝΝΕΔ σάς γράφουμε αλλού. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι ο (υπουργός πλέον) Ηλίας Μόσιαλος ζήτησε από την ΟΝΝΕΔ την κατανόησή της διότι δεν μπορούσε να τοποθετηθεί με μικρό κείμενο σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Επίσης σημειώστε ότι δεν έστειλε κείμενο «κονσέρβα», αλλά κάθισε, μελέτησε και συνέγραψε μια αναλυτική επισκόπηση των εκλογικών συστημάτων. Τελικά η ΟΝΝΕΔ όντως παρακινεί τον δημόσιο διάλογο!
Περί διοδίων
Κύκλοι της ΟΝΝΕΔ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση μελετά τις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ και ενίοτε τις εφαρμόζει. Για παράδειγμα, λένε, στο θέμα των διοδίων η ΟΝΝΕΔ τοποθετήθηκε υπεύθυνα και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις, όταν άλλοι αερολογούσαν. Και η κυβέρνηση δείχνει ότι ακολουθεί τις προτάσεις των γαλάζιων, μας λένε…
Προβλήματα
Ποιο λέτε ότι ήταν το πρόβλημα των νεαρών συγγενών και φίλων του Κώστα Κιλτίδη μετά την αποχώρησή του από τη ΔημΣυμ; Το ότι θα πρέπει να ξανά αλλάξουν την ιστοσελίδα του βουλευτή! Πιστέψτε μας, αυτό θα είναι το μικρότερο πρόβλημά σας, φίλτατοι…
Στοίχημα
Πολλά γαλάζια παιδιά βάζουν στοίχημα ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος θα βάλει ατζέντα στα θέματα Παιδείας και θα αντιπαρατεθεί (επιτέλους;) με την Άννα Διαμαντοπούλου, ως αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, στη βάση των προτεινόμενων αλλαγών. Λέτε να επιβεβαιωθούν ή όχι;
Κουίζ
Ποιο μέλος του ΕΓ της ΟΝΝΕΔ προορίζουν οι φίλοι του για… αποκρατικοποίηση; Εναλλακτική πρόταση είναι να τον αναδείξουν σε βασικό εξαγωγικό προϊόν της νέας ελληνικής οικονομίας της γνώσης…
Κόντρες
Η ΟΝΝΕΔ Κιλκίς κατήγγειλε την ΚΝΕ ότι κάνει οικονομική εξόρμηση και ζητά από τον λαό χρήματα εν μέσω κρίσης. Απάντησε καταλλήλως η ΚΝΕ τόσο τοπικά όσο και μέσω «Ριζοσπάστη». Μάλλον δεν κατάλαβαν στα κεντρικά της ΟΝΝΕΔ τι ήθελαν να πουν οι ΟΝΝΕΔίτες του Κιλκίς και δεν τους πρόλαβαν πριν εκτεθούν…
Αλλαγές
Πανελλαδική σύσκεψη μεταναστών φοιτητών την Παρασκευή 1η Ιούλη, με σκοπό την εκλογή Γραμματείας Μεταναστών, είχε προγραμματίσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Οργανωτική καινοτομία ή ιδεολογική κίνηση;
Διαφωνίες
Κάποια γαλάζια στελέχη αντιδρούν στη νέα μορφή που θα έχουν τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ, με την ένσταση ότι τείνουν προς λαϊφστάιλ επιλογές. Στην κεντρική διοίκηση απορρίπτουν τις αιτιάσεις…
Μνήμη
Τα παιδιά της ΝΕΟΣ πήραν συνέντευξη από την αδελφή του αδικοχαμένου βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα. Κάποιοι αποδεικνύουν ότι έχουν μνήμη…
Παράδοση
Είδαμε ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων για τα εντεινόμενα φαινόμενα αλυτρωτισμού και διεκδικήσεων των Τσάμηδων της Αλβανίας. Παράλληλα κατηγορούσαν το ΥΠΕΞ για ανοχή και έλλειψη γνώσης της ιστορίας. Έχει παράδοση στο θέμα η γαλάζια νεολαία στην Ήπειρο…
Καλή πρωτοβουλία
Να λέμε και τα καλά των πολιτικών. Η Άννα Διαμαντοπούλου επισκέφθηκε για συζήτηση και βράβευση των επιτυχόντων το 2ο Γυμνάσιο και τις Λυκειακές Τάξεις Αυλώνα, που λειτουργούν μέσα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα και φοιτούν 180 μαθητές. Αξίζει τον κόπο η ενίσχυση των προσπαθειών των παιδιών που διεκδικούν μια δεύτερη ευκαιρία…
Περί ναρκωτικών
Ανακοινώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών εξέδωσαν ΟΝΝΕΔ, ΚΝΕ και ΝΕΟΣ. Οι άλλες οργανώσεις τι έκαναν; Πάντως ούτε καμία ιδιαίτερη πρόταση είδαμε πέρα από τα τετριμμένα ούτε κάποια δράση…
Επαναστατικά
Αφού ο Κώστας Πανταζής επικαλείται συχνά στις αναλύσεις του τον Μαρξ και τον Λένιν, αποφάσισε το γνωστό νεαρό στέλεχος Βασίλης Λογοθέτης να του κάνει πλάκα, επικαλούμενο τον Τρότσκι! Και επήλθε σύρραξη! Εμείς δεν κάνουμε σχόλιο, αφήνουμε τους κόκκινους συντρόφους να απαντήσουν αν θέλουν…
Παράπονα
Το κομπολόι πάει σύννεφο στο νέο στούντιο του yooradio, του διαδικτυακού ραδιοφώνου της ΟΝΝΕΔ. Γιατί; Μα επειδή απαγορεύεται το κάπνισμα! Στο παλιό στούντιο, που είχε και παράθυρο, γίνονταν συχνά παρασπονδίες. Τώρα όμως… Αφήστε που έχουν βάλει και κάμερα ζωντανής αναμετάδοσης μέσα στο στούντιο και δεν μπορούν να κρυφθούν!
Περί Φεστιβάλ
Στο Πάρκο Τρίτση και φέτος θα γίνει, τον Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή. Ο χώρος είναι μεγάλος και διευκολύνει πολύ τις εκδηλώσεις. Επίσης η ΚΝΕ, πέραν του γενικού πολιτικού πλαισίου, βάζει και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και της εκμετάλλευσης των δημόσιων χώρων…

***


Σχολιάστε εδώ