XΡΗΜΑτιστήριο

> Δεν χρειάζεται… κληρονομικό χάρισμα για να καταλάβετε ποιον εννοούμε! Επειδή κάποιοι σχεδιάζουν την «αναπαλαίωση του σάπιου καθεστώτος με νέες μάσκες», ρωτάμε ποιος από τους υφυπουργούς του συστήματος ΠΑΣΟΚ που προσφέρει «σοσιαλιστικό άλλοθι» στην κυβέρνηση φέρεται να είχε δημιουργήσει «κόκκινους» κωδικούς σε μια μικρή ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρεία, της οποίας ανακλήθηκε η άδεια και ο πρώην εκπρόσωπός της είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη…

> Απογοήτευση για τους λιγότερους, αγανάκτηση για τους περισσότερους! Παρότι κάποιοι εγκάθετοι της εντεταλμένης δημοσιογραφίας, οι οποίοι βρίσκονται στα payroll υπουργείων, οργανισμών και τραπεζών, προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα ότι η πρόσφατη αύξηση επιτοκίου του εντόκου γραμματίου τρίμηνης διάρκειας (4,62% από 4,06% στην προηγούμενη έκδοση) αποδίδεται στο ότι η ΕΚΤ έβαλε πλαφόν ως προς την αποδοχή τους για να παράσχει ρευστότητα, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πλέον όλους τους συμμάχους της. Εκτός λοιπόν από τους ξένους που ούτως ή άλλως απέχουν συνειδητά από τη διαδικασία, θεωρώντας το χρέος μας «χαμένη υπόθεση», έρχονται και οι ντόπιοι να ζητήσουν καλύτερο κόστος χρήματος προκειμένου «να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» στους μετόχους τους, που τους κατηγορούν για βλαπτικό μάνατζμεντ.

> Να γιατί η κλίκα των αμιγώς ιδιωτικών τραπεζών θέλει να το… διαμελίσει! Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όχι μόνο δεν μειώνει τα επιτόκια των προθεσμιακών του καταθέσεων, αλλά τα αυξάνει κλιμακωτά, αναγκάζοντας τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα να το ακολουθήσουν.

> Δείγμα γραφής για το πού οδηγούν τα πράγματα! Παρότι η θυγατρική Geniki Bank έχει χρησιμοποιήσει μόλις 700 εκατ. ευρώ από την ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης της μητρικής SoGen, ύψους 2 δισ. ευρώ, οι βασικοί της μέτοχοι επέλεξαν να προχωρήσουν σε μείωση τόσο του μετοχικού κεφαλαίου, με αντίστοιχο συμψηφισμό ζημιών, όσο και της αξίας της μετοχής, σε 0,30 ευρώ από 1 ευρώ.

> Την ώρα που η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια από τις σκληρότερες επιδρομές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και λοιπές κοινωνικές κατακτήσεις, απορώ με τους εκδότες των εφημερίδων που επιτρέπουν στα εντεταλμένα γιουσουφάκια του οικονομικού τους ρεπορτάζ να περικόπτουν άρθρα συναδέλφων τους που καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα των διορισμένων κρατικών αξιωματούχων!

> Ξέρει κάτι, ρίχνει προειδοποιητικές βολές ή απλώς πιέζει; Αν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, όπως η Alpha Bank, διαθέτουν επάρκεια κεφαλαίων, γιατί ο κεντρικός τραπεζίτης της γείτονος δήλωσε έτοιμος να επέμβει αν χρειαστεί;

> Η φαντασία του πολιτικοοικονομικού μας συστήματος εξαντλήθηκε. Έτσι, επανήλθαν στις γνωστές επικοινωνιακές συνταγές! Γιατί ένας ικανός συνταγματολόγος, όπως ο νέος υπουργός Οικονομικών, δεν επιδιώκει μια συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση που θα ξεκαθαρίσει το θέμα των στεγαστικών δανείων στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά ως δεινός τεχνοκράτης προτιμά μια γενικού περιεχομένου ρύθμιση μεταξύ των συμβαλλομένων; Είναι δυνατόν οι τράπεζες, από «θέση ισχύος», να περικόψουν τις απαιτήσεις τους; Το μόνο που θα κάνουν είναι να επιμηκύνουν τους χρόνους αποπληρωμής, για μείωση των δόσεων, με περισσότερους όμως τόκους στη λήξη.

> Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Απ’ ό,τι φαίνεται, η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει μεγάλη ανοχή στις ασφαλιστικές εταιρείες που είναι θυγατρικές τραπεζών, ενώ εξαντλεί την αυστηρότητά της όταν έχει να κάνει με τις μικρές, αμιγώς ιδιωτικές του κλάδου, οδηγώντας τες σε λουκέτο.

> Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Αν και κατά την επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση της Κλωνατέξ παρέστη μέσω αντιπροσώπου μόλις ένας μέτοχος με 1.000 χαρτιά επί του συνόλου των 20.663.047 της εταιρείας, συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης!

> Και τι δεν είπε το στόμα του! Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης, σε ερώτηση σχετικά με τις τιμές στις οποίες πρόκειται να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις, ανέφερε το εξής απίστευτο: «Αντί να πουλήσει κάποιος υψηλά και να πρέπει να επιδοτήσει στη συνέχεια τις επενδύσεις, πουλάει σε καλύτερες για τον αγοραστή τιμές…».

> Είναι δυνατόν οι ειδικοί, που υποτίθεται ότι έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, να αναζητούν ειδικότερους για την εκτέλεση του έργου που τους έχει ανατεθεί; Απ’ ό,τι φαίνεται, ναι, καθώς η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ, εταιρεία που έχει αναλάβει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, προχωράει στη διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού για πρόσληψη συμβούλων, που θα συμβουλεύουν τους συμβούλους της.

> Καλό για τη διοίκηση, που εξασφαλίζει από τώρα τη συναίνεση, κακό για τους μετόχους, που δεν θα έχουν το δικαίωμα υπαναχώρησης! Η Alpha Bank, με την ανοχή των εποπτικών αρχών, σχεδιάζει κεφαλαιακή ενίσχυση χωρίς να προσδιορίζει τους όρους της.

> Λέει και ξελέει… κατά το δοκούν; Από τη στιγμή που, καλώς ή κακώς, η ATEbank έχει αποφασίσει να πουλήσει όλες τις συμμετοχές της, προκειμένου αφενός να εξοικονομήσει χρήματα και αφετέρου να επικεντρωθεί στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες, γιατί αρνείται να εφαρμόσει τη σύμβαση με την ΑΕΓΕΚ που προβλέπει μεταβίβαση του ποσοστού της στον βασικό μέτοχο της κατασκευαστικής εταιρείας;

> Αυτό το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να χωράει τους πάντες… Από τους υπερευαίσθητους μέχρι τους πλέον αδιάφορους για το περιβάλλον! Μόνο τυχαία δεν φαίνεται να ήταν η αντικατάσταση της κ. Μπιρμπίλη από τον κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς δεν ήταν λίγοι οι αλλοδαποί επενδυτές που ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν λόγω των πολύμηνων γραφειοκρατικών προσκομμάτων.

> Όταν είναι για το συμφέρον τους, ακόμα και τα ορκισμένα αντίπαλα στρατόπεδα μπορούν να βρουν σημείο επαφής! Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση στην εγχώρια ακτοπλοΐα τόσο η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, μέσω του προέδρου της Απόστολου Βεντούρη, όσο και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, μέσω του αντιπροέδρου του Μιχάλη Σακέλλη.

> Να τι μπορεί να κάνει μια στρέβλωση του κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης, να γιατί δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ! Λόγω της απεργίας ενισχύθηκε σημαντικά η τιμή του ρεύματος στη χονδρική, αγγίζοντας τα 120 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν λίγες ημέρες πριν δεν ξεπερνούσε τα 60.

> Από τη μια η ΕΕ δεν θέλει να ακούσει για χρεοκοπία της Ελλάδας και από την άλλη προχωράει σε ελέγχους που τη φωτογραφίζουν ως τετελεσμένο γεγονός! Αληθεύει ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή απαίτησε από τα πιστωτικά ιδρύματα να αξιολογήσουν τις ζημίες των ομολογιακών τους χαρτοφυλακίων σε περίπτωση νέας υποβάθμισής τους; Κατά τα άλλα, η ψήφιση-εξπρές του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού Νόμου μάς μάρανε.

> Στήριξη των δημοσιονομικών της χώρας ή προστασία των συμφερόντων των μετόχων της; Απ’ ό,τι φαίνεται, η διοίκηση της Εθνικής επέλεξε το δεύτερο, καθώς εμμένει στη θέση της ότι με βάση τον νόμο 2190 δεν δύναται να πληρώσει μέρισμα στο κράτος για τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει.

>Το πολυδιαφημισμένο άρθρο 99 του πτωχευτικού νόμου δεν στάθηκε ικανό να διασώσει την Ατλάντικ! Μπορεί να την προστάτευσε από τους πιστωτές και να της έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο για εξεύρεση λύσης, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποτρέψει το «λουκέτο».

> Ωσάν άλλες εταιρείες διευκόλυνσης, με το αζημίωτο! Πόσο νόμιμη είναι η διαμεσολάβηση κάποιων ιδιωτικών επιχειρήσεων προκειμένου οι τράπεζες να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές προς τους επενδυτές φωτοβολταϊκών πάρκων για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ διαχειριστή και παραγωγού ρεύματος;

> Άλλο προληπτική αναδιάρθρωση για να περιορίσεις τις ζημίες κι άλλο αναγκαστική επειδή βρίσκεσαι σε αδιέξοδο! Σε πόσες εισηγμένες εταιρείες τα τραπεζικά τους δάνεια αναμένεται να αλλάξουν από μακροπρόθεσμα σε πληρωτέα εντός εξαμήνου, δυσχεραίνοντας έτσι την ταμειακή τους κατάσταση και θέτοντας εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητά τους;

> Συμφωνούμε με τους στόχους, αλλά διαφωνούμε με τη συνταγή που ακολουθούν! Οι διοικήσεις των εγχώριων επιχειρήσεων προσπαθούν να εξορθολογίσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες πρωτίστως με απολύσεις και δευτερευόντως με περιστολή ταξιδιών, δημοσίων σχέσεων και προβολής.

>Αν και αυτό δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων, τι αποτελεί; Σε πόσες γενικές συνελεύσεις εισηγμένων επιχειρήσεων οι αντιπρόσωποι των μετόχων είναι συγγενείς πρώτου βαθμού με κάποια μέλη του διοικητικού τους συμβουλίου;

> Δεν το έκαναν για την ψυχή της μάνας τους! Μπορεί οι εταίροι μας και οι τράπεζές τους να δάνεισαν τη χώρα αγοράζοντας τα ομόλογά μας, ωστόσο από αυτά καρπούνται κάποια δισ. ευρώ σε τόκους, άρα είναι κερδισμένοι, και μάλιστα με το παραπάνω.

> Ελπίζουμε το περίσσιο χρήμα να μην κατευθυνθεί στις τσέπες των μεγαλοσυμφερόντων! Για να δούμε αν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής, με αντίστοιχη μείωση της εθνικής, επί της συγχρηµατοδοτούµενης δαπάνης στα έργα του ΕΣΠΑ θα σταθούν ικανές να εξοικονομήσουν κονδύλια για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας…

> Παρά τις υψηλές προμήθειες, προσέχουν για να έχουν! Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι ανάδοχοι των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων έθεσαν όρους προκειμένου να προχωρήσουν στην κάλυψη των αδιάθετων μετοχών, με το δικαίωμα υπαναχώρησης να έχει την «τιμητική του» μέχρι και την παραμονή εισαγωγής των νέων χαρτιών.

> Μόνο όσοι εθελοτυφλούν αδυνατούν να το αντιληφθούν! Ένας από τους πλέον διαδεδομένους τρόπους φοροδιαφυγής επί ακινήτων που χρησιμοποιεί κατά κόρον το φερόμενο ως έξυπνο χρήμα είναι η αγορά τους μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα αφενός να εκπίπτουν οι τόκοι των δανείων από τα έσοδά τους και αφετέρου οι όποιες μεταβιβάσεις να μπορούν να γίνονται αλλάζοντας χέρια οι μετοχές.

> Τα καλά και συμφέροντα των τραπεζών! Δεν φθάνει που η κατάρρευση του ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος έχει εκτοξεύσει τις μηνιαίες δόσεις των δανείων στα ύψη, αλλά και η μετατροπή τους από το δεύτερο στο πρώτο δεν λαμβάνει υπόψη την τιμή fixing, αλλά μια ισοτιμία που λειτουργεί κατά του δανειολήπτη.

> Σε άλλες χώρες τα αυτονόητα δεν αποτελούν θέμα διαπραγμάτευσης! Υπό αυτές τις έκτακτες συνθήκες, με τη ρευστότητα να αποτελεί «είδος προς εξαφάνιση», γιατί η δημιουργία ενός εθνικού φορέα που θα υλοποιήσει το δίκτυο οπτικών ινών να μη γίνει με τη χρήση και των υφιστάμενων υποδομών όλων των εναλλακτικών παρόχων;

> Οι συγχωνεύσεις των τραπεζών δεν αποτελούν πανάκεια! Μπορεί να δημιουργούν μεγαλύτερα σχήματα που είναι ικανά να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίες εν μέσω κρίσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να δανειστούν από τις αγορές και να αντιμετωπίσουν ένα «κούρεμα» στα ομόλογα, άρα…

> Η κακή πορεία της εγχώριας οικονομίας καθιστά τις επιχειρήσεις μας που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή φτωχούς συγγενείς! Απ’ ό,τι φαίνεται, οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξακολουθούν να χάνουν πελάτες, αφού δεν είναι πλέον σε θέση να παράσχουν ούτε υψηλή χρηματοδότηση ούτε ανταγωνιστικά επιτόκια.

> Έχουν μεταλλαχθεί σε δυνάμει ιδιοκτήτες! Πόσα από τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των ημικρατικών εταιρειών έχουν σταματήσει προ πολλού να «δίνουν λογαριασμό» για τα πεπραγμένα τους στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους;

>Να προσέχουν πού βάζουν την υπογραφή τους γιατί θα έρθει σύντομα η ώρα που θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους! Οι σύμβουλοι της κυβέρνησης, δηλαδή οι τράπεζες, αναμένεται να «υποδείξουν» ποιες κρατικές εκτάσεις θα ξεπουληθούν αμέσως και ποιες θα μπουν σε προγράμματα μακροχρόνιας μίσθωσης.

> Είναι προβλήματα που θα έπρεπε να αφορούν τους δανειστές μας και όχι εμάς… Για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τα CDS του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις: 1) Οι όροι επιμήκυνσης να είναι καλύτεροι από τους υφιστάμενους. 2) Η επιμήκυνση να πραγματοποιηθεί σε ένα νομικό περιτύλιγμα που θα εμπεριέχει την έννοια της διευκόλυνσης και όχι του εξαναγκασμού.

> Ένα ακόμη δωράκι προς τις τράπεζες ή μια νέα προσπάθεια για περιορισμό της διακίνησης μαύρου χρήματος; Σε μια περίοδο που ο «πολύς» κόσμος στρέφεται στο «ασφαλές» επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού, αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να απαλλάσσονται από ΦΠΑ 23% μόνο οι συναλλαγές που γίνονται μέσω τραπεζών…

> Αργούν, αλλά τελικά βγαίνουν οι σκελετοί από τα ντουλάπια! Τα due diligence στις επιχειρήσεις που θέλουν να προχωρήσουν σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις φέρνουν στην επιφάνεια τις υπερτιμολογήσεις σε υλικά και εξοπλισμό μέσω τριγωνικών συναλλαγών.

> Από τις πλέον ρηχές αγορές! Μετά την πρόσφατη εκτίναξη του τζίρου στα παράγωγα, λόγω της λήξης των τριπλών σειρών, επανήλθε η «συνήθης άπνοια», με σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές και ανύπαρκτο συναλλακτικό ενδιαφέρον.

> Φεύγουν από τη μια τσέπη του παντελονιού και καταλήγουν στην άλλη! Αληθεύει ότι ορισμένες αδύναμες τράπεζες ελλειμματικών χωρών δανείζονται από την ΕΚΤ περισσότερα χρήματα απ’ όσα χρειάζονται, καταθέτοντας τα υπόλοιπα στα ισχυρά πιστωτικά ιδρύματα των πλεονασματικών μελών της ΕΕ; Και όλα αυτά όταν οι εκτός ΕΕ χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί φέρονται να αποσύρουν χρήματα από τη διατραπεζική αγορά, ανησυχώντας για την οικονομική κατάσταση των αντίστοιχων εντός ζώνης του ευρώ…

> Εκπτώσεις που ξεπερνούν το 50%! Η πτώση των πωλήσεων, ως απόρροια της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, έχει οδηγήσει τους εμπόρους σε ένα μπαράζ προσφορών προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες και να τονώσουν τον τζίρο τους.

> Σε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα… αφιερώνουμε το παρακάτω! Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την ΕΕ και το ΔΝΤ πως με τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν στη χώρα μας όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές γρήγορης ανάταξης της προβληματικής μας οικονομίας, αλλά ουσιαστικά απειλούν και την παγκόσμια ανάκαμψη. «Ουδέν σχόλιον».

> Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα κάποιοι δικαστές που, σε αντίθεση με τους πολιτικούς, υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι σε ένα τραπεζοκρατούμενο σύστημα εξουσίας που επιβάλλει τη θέλησή του ανάλογα με τα συμφέροντά του! Το ανώτατο δικαστήριο θεωρεί νόμιμες όλες τις αγωγές που έχουν ασκηθεί για παράνομα πανωτόκια και χρέη εφόσον το αμφισβητούμενο ποσόν δεν προέκυψε από τον «ευνοϊκό» για τους δανειολήπτες περιορισμό της συνολικής οφειλής που προέβλεψαν οι νόμοι για τον ανατοκισμό.


Σχολιάστε εδώ