20,2 δισ. από τον Μπαρόζο για την Ελλάδα

Το σχέδιο αφορά στα διαρθρωτικά προγράμματα της ΕΕ, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες είναι συγχρηματοδοτούμενα. Δηλαδή συνεισφέρει και το κράτος και η ΕΕ.

Στόχος είναι να διασωθούν τα 20,2 εκατ. ευρώ (περίοδος 2007 – 2013) που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, τα οποία, όμως, δεν μπορούν να απορροφηθούν, λόγω δομικών προβλημάτων.

Απορροφήθηκαν μέχρι τώρα μόνο 4,7 δισ. ευρώ. Με βάση την πρακτική της συγχρηματοδότησης, η Ελλάδα συνεισφέρει αναλόγως του προγράμματος από 15% ως και 50%. Τώρα θα συνεισφέρει μόνο το 15%. Ήδη, στα ταμεία της ΕΕ υπάρχει διαθέσιμο 1 δισ. ευρώ, το οποίο ο κ. Μπαρόζο εισηγείται όπως διατεθεί αμέσως προς την Ελλάδα…

Καταπολέμηση της ύφεσης

Με το σχέδιό του, ο κ. Μπαρόζο επιδιώκει να ξεκολλήσει η Ελλάδα από την ύφεση μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, διά των οποίων θα μπει χρήμα στην αγορά, θα δημιουργηθούν υποδομές, θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Δηλαδή, ο στόχος είναι πολλαπλός.

Το νέο πρόγραμμα που θα καταρτίσει η Επιτροπή θα εστιαστεί σε δύο τομείς, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αναχαίτιση της ανεργίας. Έστω και με καθυστέρηση 14 μηνών, οι εταίροι μας ενεργοποιούν ένα σημαντικό εργαλείο, που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια εξόδου από την ύφεση.

Με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι η ΕΕ βοηθά την Ελλάδα, διότι έτσι βοηθά τον εαυτό της. «Είμαστε μια οικογένεια», είπε ο κ. Μπαρόζο και τόνισε ότι οφείλουμε να βοηθούμε, διότι, όπως παρατήρησε, σώζοντας την Ελλάδα σώζεται το σύνολο των χωρών της ΕΕ. Κατανοεί, παρατήρησε, τι δυσκολίες περνούν οι Έλληνες και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει, φτάνει οι Έλληνες να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν.

Η τρύπα στην Ελλάδα

Στους τεχνοκράτες της ΕΕ επικρατεί η αντίληψη ότι το παιχνίδι πρέπει να είναι ορθολογιστικό, αφού γίνεται κατανοητό ότι η μαύρη τρύπα της ελληνικής οικονομίας απειλεί σε περίπτωση χρεοκοπίας να ρουφήξει και άλλους, οδηγώντας τους προς την πτώχευση και σε καθεστώς νέων αναταραχών, που θα απειλήσουν τη συνοχή των λαών της Ευρώπης.


Σχολιάστε εδώ