Φιλορί: «Κόλλησε» η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Οι διαπιστώσεις αυτές ανήκουν στον Ζαν Κριστόφ Φιλορί και έχουν λεχθεί την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο της πρώτης μέρας του διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Η Τουρκία στο Κατώφλι της ΕΕ».

Τουρκικές προτεραιότητες

Το συνέδριο διοργανώθηκε εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την κύπρια ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Istanbul Bilgi University/Τουρκία, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών/Ελλάδα, Πανεπιστήμιο Κύπρου/Κύπρος, Getulio Vargas Foundation (FGV)/Βραζιλία και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας/Κύπρος. Ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, επικεφαλής της Μονάδας που είναι επιφορτισμένη με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, επισήμανε ότι η τουρκική ενταξιακή πορεία «έχει σχεδόν κολλήσει» και ότι μόνο τρία από τα 35 ενταξιακά κεφάλαια μπορούν επί του παρόντος να ανοίξουν. Σύμφωνα με τον κ. Φιλορί, το άλυτο Κυπριακό πρόβλημα ήταν ανέκαθεν ένα από τα κύρια εμπόδια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Τώρα, είπε, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, το πεδίο είναι καθαρό και τρία είναι τα ζητήματα στα οποία αναμένονται κινήσεις:

1. Η αλλαγή του Συντάγματος.
2. Το Κουρδικό και
3. Το Κυπριακό και, όπως τόνισε, μια καλή ευκαιρία είναι η συνάντηση της 7ης Ιουλίου. Όπως επισήμανε ο κ. Φιλορί, και οι ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν καλή πρόθεση, γιʼ αυτό, όπως άφησε να εννοηθεί, θα είναι μια καλή ευκαιρία η Τριμερής.

Η μεγαλύτερη βοήθεια

Ο κ. Φιλορί επισήμανε ότι, με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ, η Τουρκία οφείλει να συνδράμει στη λύση του Κυπριακού και ότι θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Αναφερόμενος στη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, υποστήριξε ότι το Κυπριακό ήταν ανέκαθεν ένα πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΕ βοηθούν την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα και μέσω της εκπόνησης του κανονισμού και μέσω της οικονομικής βοήθειας των 259 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η βοήθεια, πρόσθεσε, είναι η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν βοήθεια που προσφέρει η ΕΕ.

Δημοκρατικός γείτονας

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους αναφέρθηκε στις εσωτερικές αλλαγές που συντελούνται και θα πρέπει να συντελεστούν στην Τουρκία. Ταυτοχρόνως, ξεκαθάρισε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καθότι, όπως διευκρίνισε, «είναι καλύτερα να έχεις έναν γείτονα εκδημοκρατισμένο και φιλικό αντί έναν γείτονα επιθετικό». Βεβαίως, η κύπρια ευρωβουλευτής εξήγησε ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ, εκτός και αν βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αρχών και των αξιών της ΕΕ.

Ειδική σχέση

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου ομιλητές ήταν ο κύπριος ευρωβουλευτής Γιαννάκης Κασουλίδης («Η ΕΕ στη Διεθνή Αρένα και ο Ρόλος της Τουρκίας»), ο γερμανός ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπόγκε («Συμπεράσματα της Επιτροπής SURE, το Επόμενο MFF και οι Συνέπειες σε Θέματα Προϋπολογισμού για τις Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»), καθώς και ο τούρκος πρώην ΥΠΕΞ Γιασάρ Γιακίς, ο οποίος μίλησε για τη «Γεωπολιτική Θέση της Τουρκίας και τον Ρόλο της ως Ενεργειακού Δρόμου». Ο κ. Γιακίς εξήγησε τη σημασία του γεωστρατηγικού ρόλου της Τουρκίας και τα διάφορα προγράμματα ενέργειας τα οποία η Τουρκία θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει τα επόμενα χρόνια. Στην ουσία, ο πρώην τούρκος υπουργός Εξωτερικών σκιαγράφησε την τουρκική ενεργειακή περιοχή σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Γιακίς υποστήριξε ότι το άλυτο Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι το μόνο εμπόδιο για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, διότι, όπως ρητορικά διερωτήθηκε: «Εάν λυθεί το Κυπριακό, θα αλλάξει η Γαλλία τη θέση της;». Ως γνωστόν, η Γαλλία υποστηρίζει ειδική σχέση και όχι πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Λύση προς όφελος
και της Τουρκίας

Ομιλήτρια στο δεύτερο σκέλος της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ήταν επίσης η εισηγήτρια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρία Όομεν, η οποία αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Τουρκίας μετά τις εκλογές, όπως είναι ο καταρτισμός νέου Συντάγματος, ο οποίος όπως είπε θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συμβιβασμού μεταξύ των τουρκικών πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας. Η κ. Όομεν αναφέρθηκε και στη λύση του Κυπριακού, η οποία θα βοηθήσει την τουρκική ενταξιακή πορεία. Η λύση, όπως είπε, δεν θα είναι προς όφελος των δυο Κοινοτήτων του νησιού μόνο, αλλά και προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας.


Σχολιάστε εδώ