Το 86% των νοικοκυριών της Αττικής υποφέρει!

Η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση έχει αποξενώσει τους γονείς, που πνιγμένοι στο άγχος του τι θα τους ξημερώσει η επόμενη μέρα έχουν… χαθεί μεταξύ τους, αλλά και με τα παιδιά τους, ενώ το άγχος αυτό μεταφέρεται και στα παιδιά, τα οποία δέχονται πιέσεις για να διακριθούν και να αποκτήσουν περισσότερα προσόντα, με αποτέλεσμα να τους δημιουργούνται ψυχολογικά προβλήματα που εμφανίζονται με παραβατικότητα, η οποία έρχεται και ως παράγων άμυνας στην οικογενειακή βία.

Οι αποκαλύψεις αυτές, που πρέπει να μας ανησυχήσουν όλους, προκύπτουν από τη δεύτερη έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό τής πρώην βουλευτού Επικρατείας Φεβρωνίας Πατριανάκου η εταιρεία Pulse RC από 18 Μαΐου μέχρι 6 Ιουνίου στην Αττική με θέμα «Παιδική και νεανική βία μέσα από τα μάτια των γονιών». Η πρώτη έρευνα είχε γίνει το 2008, γι’ αυτό και οι συγκρίσεις είναι ακριβείς και άκρως εντυπωσιακές, γιατί δείχνουν πού μας οδήγησαν τα δύο τελευταία χρόνια τα βάρβαρα μέτρα του Μνημονίου και του ΔΝΤ.

Ας δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα και τη σύγκριση με την προηγούμενη:

• Μόλις το 14% των νοικοκυριών της Αττικής με παιδί δηλώνει ότι η οικογενειακή οικονομική κατάστασή τους είναι «άνετη» έως «πολύ άνετη»! Προκύπτει δραματική επιδείνωση με σχεδόν διπλασιασμό (από 20% σε 36%) αυτών που τη χαρακτηρίζουν «δύσκολη» ή «πολύ δύσκολη» και υποδιπλασιασμό (από 29% σε 14%) αυτών που τη χαρακτηρίζουν «άνετη» ή «πολύ άνετη».

• Μικρή είναι η επίδραση της οικονομικής κρίσης στο ποσοστό των παιδιών (4 στα 10) που παρακολουθούν ιδιαίτερα μαθήματα ή ομαδικό φροντιστήριο. Πρόκειται προφανώς για ανελαστική δαπάνη. Το ποσοστό αυτό «εκτινάσσεται» στα παιδιά του Λυκείου ακόμα και μεταξύ των οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες! Ο συνδυασμός αυτών των αποτελεσμάτων με τα ανεπηρέαστα ποσοστά του ιδιωτικού σχολείου –κάτω από πρωτόγνωρη οικονομική κρίση– μόνο αισιόδοξους δεν μπορεί να μας κάνει για το ελληνικό δημόσιο σχολείο!

• Οι επιπτώσεις αυτής της οικονομικής κρίσης αγγίζουν πλέον και τα παιδιά. Οι 4 στις 10 οικογένειες έχουν ήδη προχωρήσει σε περικοπές των παροχών τους προς αυτά. Μεταξύ όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες, η αναλογία γίνεται 7 στις 10 και είναι υπερτριπλάσια από την αναλογία μεταξύ των «άνετων» οικογενειών. Κύριος χαμένος, οι εξωσχολικές δραστηριότητες.

• Οι 8 στους 10 γονείς αφιερώνουν τουλάχιστον 1 ώρα κοινής δραστηριότητας στο παιδί τους.

• Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το Ίντερνετ έχουν εισέλθει οριστικά, και με υψηλό χρόνο ενασχόλησης, στη ζωή των παιδιών όλων των ηλικιών. Το ποσοστό των παιδιών (10 έως 17 χρόνων, της Αττικής) που δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή έχει υποτριπλασιαστεί πλησιάζοντας τα όρια του στατιστικού σφάλματος της έρευνας. Από την άλλη, το ποσοστό των παιδιών που ασχολούνται πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα με τον υπολογιστή, έχει διπλασιαστεί!


Σχολιάστε εδώ