στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Από την προσμονή στο ράλι εκτόνωσης και από την ευφορία στον προβληματισμό. Αυτό είναι το σύνηθες… δρομολόγιο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς το τελευταίο διάστημα και δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση το γεγονός πως ακριβώς αυτή η εικόνα επαναλήφθηκε και τις προηγούμενες ημέρες, όταν αρχικώς το ΧΑ έκανε ένα εντυπωσιακό ράλι εκτόνωσης (;) την Τρίτη, μετά τα νέα από το διήμερο Eurogroup/Ecofin και κυρίως μετά την εμφανέστατη αλλαγή στάσης και ρητορικής των ευρωπαίων εταίρων μας, που διά στόματος του ίδιου του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έφτασαν ακόμα και να μας… «τάξουν» προκαταβολές κονδυλίων για να αναθερμανθούν τα δημόσια έργα υποδομών.

• Είδαμε και ακούσαμε δηλώσεις επιφανών στελεχών της ΕΕ για την ανάγκη να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία και για το πώς θα διασφαλισθεί τη… μεθεπόμενη ημέρα η αναπτυξιακή της προοπτική. Και κάπου εκεί είδαμε και τις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου να αντιδρούν θεαματικά. Λίγο αργότερα όμως είδαμε να επανακάμπτουν οι αμφιβολίες. Αμφιβολίες για το κατά πόσον θα ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο (ακόμα και σχετικές δηλώσεις της τσέχας πρωθυπουργού στο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου τής εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον θα «περάσει» από τη Βουλή το πρόγραμμα), αμφιβολίες για το κατά πόσον και σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχουν οι ευρωτράπεζες στην επιχείρηση μετακύλισης του ελληνικού χρέους και εν τέλει αμφιβολίες για το κατά πόσον οι αγορές θα μας δώσουν χρόνο από τη στιγμή που ούτε στη Σύνοδο Κορυφής προέκυψε κάτι απτό!

• Είναι τέτοια η εικόνα στην αγορά που μεσοβδόμαδα ακούστηκαν και πάλι σενάρια περί νέας επικείμενης υποβάθμισης της Ελλάδας από τη Fitch.

• Υπό αυτές τις συνθήκες το κακό σενάριο θέλει τον Γενικό Δείκτη να πασχίζει να διακρατήσει το επίπεδο στήριξης των 1.200 μονάδων και το θετικό περιορίζεται σε εικασίες περί βραχυπρόθεσμης αντίδρασης έως τις 1.300 μονάδες, με αυξημένη μεταβλητότητα και συνεχή εναλλαγή προσήμων το επόμενο διάστημα.

• Μοναδικό θετικό (;) στοιχείο το γεγονός πως ακόμα και ύστερα από όλα αυτά που διημείφθησαν το προηγούμενο διάστημα η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών δεν έχει περιοριστεί όσο θα περίμενε κανείς. Το ότι το ήμισυ και πλέον της κεφαλαιοποίησης της αγοράς μας παραμένει στον έλεγχο ξένων χαρτοφυλακίων δείχνει πως άπαντες είναι σε στάση αναμονής. Όχι όμως και αποχής…

• Με δυο λόγια, αυτό που έχει σημασία για τις επόμενες ημέρες είναι κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουν τα φλέγοντα ζητήματα. Όσο παραμένουν οι εκκρεμότητες με τη διευθέτηση της κρίσης χρέους και γενικότερα την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, τόσο θα συνεχίζεται η… ταλαιπωρία της αγοράς μας!

ΥΓ.: Ενδεικτικό του παραλόγου στην οικονομία και την αγορά είναι και το γεγονός πως μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης άλλα ίσχυαν για τις περιβόητες αλλαγές στο φορολογικό και τελικώς -με παρέμβαση της «τρόικας»- άλλα ακούσαμε όλοι, και μαζί μ’ εμάς και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον ΚΤΕ Οικονομίας. «Ιδανικό» περιβάλλον το φορολογικό για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν!


Σχολιάστε εδώ