Σοκ στο επιτελείο Βενιζέλου
Εκτιμούν πως «παγιδεύτηκε», και μάλιστα με άσχημο τρόπο, σε μια «ναρκοθετημένη πολιτική» και, όπως λένε, αυτό μπορεί να του κοστίσει πολιτικά πολύ. Δεν είναι λίγοι πλέον οι βουλευτές που ζητούν απόδοση βαριών πολιτικών ευθυνών στον Γ. Παπακωνσταντίνου, που τον θεωρούν υπεύθυνο για την όλη κατάσταση, μη διστάζοντας μάλιστα να του καταλογίσουν ότι έλεγε συστηματικά ψέματα σε όλους, ακόμα και στις συνεννοήσεις του με την «τρόικα».
Όπως λένε συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, αλλά και βουλευτές φίλα προσκείμενοι σʼ αυτόν, και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών υπέστη μια μεγάλη ψυχρολουσία όταν τόσο στο Eurogroup όσο και στις διαβουλεύσεις με την «τρόικα» τον «κοίταζαν σαν παράξενο ταξιδιώτη» όταν τους ανέφερε πως υπάρχουν ήδη βελτιωμένα μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο που τα είχε «κλειδώσει» ο προκάτοχός του.
Το μεγάλο σοκ και η απότομη προσγείωση για όλους –και ιδιαίτερα για το επιτελείο του κ. Βενιζέλου και τους βουλευτές που τον στηρίζουν– είναι ότι ενώ ήλπιζαν πως, έστω και οριακά, ο νέος «τσάρος» θα επέφερε κάποιες αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο, κάτω από τα αμείλικτα νούμερα της «τρόικας» αναγκάστηκε να ανακοινώσει μέτρα ακόμα πιο σκληρά και από αυτά που αρχικά είχε σχεδιάσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ορισμένοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να διατυπώνουν προβληματισμό για το πόσο «ανιδιοτελής» ήταν η κίνηση του Γ. Παπανδρέου να τοποθετήσει τον Ευάγγ. Βενιζέλο στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, υπονοώντας πως αυτό έγινε για να εισπράξει μεγάλη φθορά ο Ευάγγ. Βενιζέλος και να καεί πολιτικά, όπως καίγεται και ο Γ. Παπανδρέου, ώστε να «βρίσκονται στην ίδια θέση την επόμενη μέρα, για ό,τι και αν παιχθεί».
Πάντως η εξήγηση που δίνει η πλευρά Βενιζέλου γιʼ αυτήν τη βαριά καταιγίδα μέτρων που αναγκάστηκε να ανακοινώσει είναι ότι ο προκάτοχός του είχε παρουσιάσει ως «κλεισμένα» στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κ.Ο. μέτρα, την απόδοση των οποίων δεν είχε αποδεχθεί η «τρόικα». Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τα όσα λέει ο κ. Βενιζέλος, να αναγκαστεί ο ίδιος να αναζητήσει την κάλυψη της διαφοράς, περίπου 4,6 δισ. ευρώ –μαζί με τις επιστροφές από τις αποδείξεις, 860 εκατ. τα οποία η «τρόικα» ζητά «πίσω»– μέσω άλλων μέτρων, εξ ου και η ψυχρολουσία από το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο αντί να αμβλυνθεί έγινε χειρότερο.
Τα πρώτα αποκαλυπτήρια και το πρώτο μεγάλο σοκ συνέβησαν στην Κυβερνητική Επιτροπή, όπου όλοι πάγωσαν όταν ο Ευάγγ. Βενιζέλος τούς ενημέρωσε για τις διαβουλεύσεις που είχε την προηγουμένη στις Βρυξέλλες με το Eurogroup. Αποτέλεσμα ήταν εκείνο το δραματικό βράδυ της Τετάρτης, όταν με σφιγμένα τα χείλη όλα τα στελέχη της Κυβερνητικής κοίταζαν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και το Μεσοπρόθεσμο έμεινε στον αέρα, μέχρι ο Βενιζέλος να πάει σε πυρετώδεις ολοήμερες διαδικασίες με την «τρόικα» για να «κουμπώσουν» τα νέα μέτρα.
Τα όσα φέρεται να είχε «κλειδώσει» ο κ. Παπακωνσταντίνου με την «τρόικα», ύστερα από προτάσεις και πιέσεις που δέχτηκε από τους βουλευτές, ουδέποτε είχαν γίνει αποδεκτά από την «τρόικα», που διαμήνυσε πως δεν είναι ισοδύναμα μέτρα.
Θα πέσει η κυβέρνηση…
Μόλις έγινε αντιληπτό το τι είχε συμβεί, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε και πήρε από το Υπουργικό Συμβούλιο «λευκή επιταγή» εξουσιοδότησης να διαπραγματευτεί «με ευελιξία» τόσο με την «τρόικα», όσο και με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στον ΚΤΕ Οικονομικών. Μάλιστα πολλοί κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Δ. Ρέππας, ο Χάρης Καστανίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κώστας Σκανδαλίδης κ.ά. έσπευσαν να τον υπερασπιστούν. Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα στην Κυβερνητική Επιτροπή που προηγήθηκε – τουναντίον έγινε «κόλαση», σύμφωνα με μαρτυρία μετέχοντος υπουργού. Εκεί ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι η «τρόικα» αμφισβητεί τις εναλλακτικές λύσεις για το αφορολόγητο, καθώς θεωρεί ότι δεν ισοσταθμίζονταν με την έκτακτη εισφορά και με το ισοδύναμο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν με έντονο τρόπο φόβους ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντέξει πολιτικά και κοινωνικά την πίεση που θα ασκηθεί. «Φοβάμαι ότι θα πέσει η κυβέρνηση» ήταν η απαισιόδοξη πρόβλεψη υπουργού. Έτερος υπουργός είπε ότι «τότε όσα μας υποσχόταν ο Παπακωνσταντίνου ήταν αέρας», ενώ άλλος τόνιζε πως «στην ουσία το μισό Μεσοπρόθεσμο είναι στον αέρα!».
Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, την επομένη, στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, άφησε αιχμές κατά του προκατόχου του, Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι ορισμένες αλλαγές δεν είχαν συμφωνηθεί με την «τρόικα».
Όμως όλο αυτό το κλίμα έχει δημιουργήσει αμηχανία και ένταση σε βουλευτές και υπουργούς για το τι μέλει γενέσθαι.
Ορισμένοι βουλευτές σχολιάζουν πλέον ανοικτά πως η αρχική προσδοκία που είχε καλλιεργήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών τους είχε δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι αλλαγές θα είναι τέτοιες που θα τους επιτρέψουν να τις επικαλεστούν, είτε ουσιαστικά είτε προσχηματικά, για να υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο. Όπως λένε μάλιστα τώρα, που όλα άλλαξαν προς το χειρότερο, οι ίδιοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και δεν ξέρουν τι θα πράξουν.
Αρκετοί ετοιμάζονται να θέσουν θέμα πολιτικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. Λένε ότι αν υπήρξε τέτοια αστοχία του οικονομικού επιτελείου, υπάρχει ζήτημα πολιτικής ευθύνης η οποία πρέπει να αναζητηθεί. Αναμένουν, δε, την αντίδραση Παπακωνσταντίνου και λένε ότι δεν μπορεί να μην υπάρξει απάντηση σε όσα του καταλογίζει ο διάδοχός του.
Πολλοί πια χρησιμοποιούν πολύ βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο κατηγορούν επιπροσθέτως ότι εξαπάτησε τους πάντες και έβαλε τους βουλευτές να ψηφίσουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το Μεσοπρόθεσμο με αλλαγές οι οποίες δεν υπήρχαν.