ΣΑΜΑΡΑΣ: ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΙ
O Αντ. Σαμαράς επενδύει (οριστικά και αμετάκλητα) σε μια στρατηγική κόντρα σε μια πολιτική που επιτείνει τα αδιέξοδα της οικονομίας και οξύνει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Κι αυτό όχι μόνον διότι προσδοκά να αποκομίσει πολιτικά (κομματικά) οφέλη, αλλά διότι, όπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες, είναι βέβαιος ότι, μετά το Μνημόνιο, θα αποτύχει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Στη ΝΔ εκτιμούν ότι η σθεναρή στάση του αρχηγού τους απέναντι στις πρωτοφανείς πιέσεις ισχυρών ευρωπαίων ηγετών και παραγόντων (Μέρκελ, Μπαρόζο, Τρισέ κ.ά.) θα εκτιμηθεί από τους πολίτες. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, τώρα «παραδέχονται» από τη λεωφόρο Συγγρού ότι οι πιέσεις είναι ασφυκτικές, προκειμένου να προσδώσουν άλλη διάσταση στην άρνηση του προέδρου του κόμματος. «Πώς είναι δυνατόν ο Σαμαράς να συναινέσει σʼ ένα Μεσοπρόθεσμο με το οποίο διαφωνεί το 70% των πολιτών που διαδηλώνουν στις πλατείες;» υπογραμμίζουν και σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι δεν πρόκειται να «υποκύψει», όσο ισχυρές κι αν είναι οι πιέσεις, απʼ όσο ψηλά κι αν προέρχονται.
Σχολιάζοντας τις «επιθετικές» δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έλεγαν χαρακτηριστικά: «Εδώ ο Σαμαράς δεν έκανε πίσω στη Μέρκελ και θα τρομάξει από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου;» Ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για τη στάση που τήρησε ο κ. Σαμαράς ιδιαίτερα έναντι της κ. Μέρκελ, η οποία ήταν εμφανώς εκνευρισμένη και έδειξε ότι ήταν κάτι που δεν περίμενε. Όχι μόνο απέκρουσε με συγκεκριμένα επιχειρήματα τις αιτιάσεις της, αλλά ζήτησε επιπλέον να έχει η Ελλάδα την αντιμετώπιση που είχαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνο που μάλλον «σόκαρε» τους περισσότερους μετέχοντες ήταν η απάντηση του κ. Σαμαρά στην ερώτηση αρχηγού βορειοευρωπαϊκής χώρας, «τι στάση θα τηρήσετε αν εκλεγείτε πρωθυπουργός;» Ούτε λίγο ούτε πολύ τους διεμήνυσε ότι «θα περάσει στο “Σχέδιο Β”», υπονοώντας ότι θα διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.
Ακόμη κι αν στο επιτελείο του δεν το ομολογούν ευθέως, αποφασιστικό ρόλο στη υιοθέτηση της συγκεκριμένης στρατηγικής διαδραμάτισε το γεγονός ότι σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία προηγείται και διευρύνει σταθερά το προβάδισμά της. «Ο κόσμος στηρίζει σʼ εμάς όλες τις ελπίδες του και δεν μπορούμε να τον απογοητεύσουμε», επισημαίνουν βουλευτές.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς θα εντείνει το προσεχές διάστημα την κριτική του στην ακολουθούμενη πολιτική, ότι αντί να λύνει οξύνει τα προβλήματα και βαθαίνει την ύφεση. Παράλληλα όμως η ΝΔ θα υπερψηφίσει όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, οι περιστολές των κρατικών δαπανών κ.ά. Αυτή ακριβώς ήταν και η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε στη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ.
Υπάρχουν ωστόσο βουλευτές και στελέχη που εκφράζουν επιφυλάξεις και ανησυχίες για τις πιθανές «συνέπειες» που μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά για το κόμμα από τη «σύγκρουση» με τους Ευρωπαίους. «Όλους αυτούς θα τους βρούμε μπροστά μας όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας», σημειώνουν προεξοφλώντας την εχθρική στάση των ξένων ηγετών. Άλλοι πάλι κάνουν πιο… προχωρημένους συνειρμούς: «Είδαμε τι τράβηξε κι ο Καραμανλής λόγω των αγωγών με τη Ρωσία και το βέτο στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια»!
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν παραγνωρίζουν τις ενδεχόμενες παρενέργειες που μπορεί να έχει μελλοντικά το «όχι» στις απαιτήσεις της κ. Μέρκελ και των άλλων, διότι «έχουν συνηθίσει να τους λένε μόνο ναι», επισημαίνουν όμως ότι ως πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς θα συνομιλεί μαζί τους σε άλλη βάση. Επιρρίπτουν μάλιστα σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για την εκβιαστική τακτική των Βρυξελλών και ορισμένων ευρωπαίων ηγετών. Αφενός διότι μέχρι σήμερα το οικονομικό επιτελείο δεν αντιστάθηκε σε καμιά από τις απαιτήσεις τους και αφετέρου διότι στις επαφές με τους ξένους έδινε σκόπιμα λανθασμένη πληροφόρηση ως προς τη στάση της ΝΔ στο θέμα της οικονομικής κρίσης.
Από ορισμένα στελέχη της παράταξης δίνεται διαφορετική ερμηνεία στην ένταση των πιέσεων που ασκούνται στον Σαμαρά από τους Ευρωπαίους. Λένε συγκεκριμένα ότι τον πιέζουν να συναινέσει διότι δεν εμπιστεύονται πλέον τον Γ. Παπανδρέου ότι μπορεί να υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και θέλουν να εξασφαλίσουν τη στήριξη και της ΝΔ για να είναι σίγουροι.