ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ

Όμως, η πραγματικότητα θα τους προσγειώσει εντός της εβδομάδας. Η παρουσία του αποτυχημένου τ. υπ. Οικονομικών σε θέση υπουργού πάλι, στο ίδιο τραπέζι των κυβερνητικών συναποφάσεων, επιδεικτικά επιβραβεύει τις αστοχίες. Ειδικότερα δε η ανάθεση σε αυτόν της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ προδικάζει πολλά, αλλά όχι εύηχα… Η ομιλία του νέου υπ. Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου με τις ελπίδες για επαναδιαπραγμάτευση και αλλαγή όρων και τις κλήσεις για συναίνεση προς τη ΝΔ, εξατμίστηκε σε λίγες ώρες. Για έναν πολύ απλό λόγο. Ο κ. Βενιζέλος πρέπει τώρα να καλύψει τις αστοχίες του προηγούμενου υπουργού: 3,8 δισ. ευρώ μη υλοποιημένες δεσμεύσεις περικοπών πρέπει τώρα να διορθωθούν. Πόσες αστοχίες μπορεί να συγκαλύψει μια επιτυχημένη βερμπαλιστική διαχείριση της Οικονομίας; Πόσες λέξεις απαιτούνται για να κρύψουν έναν λανθασμένο σχεδιασμό που φέρνει νέα μέτρα και βαθαίνει την ύφεση και τα λουκέτα;

Ένα λιτό αριθμητικό παράδειγμα αρκεί για να καταδείξει τα παραπάνω. Το ΣΔΟΕ έχει επιβεβαιωμένα φοροδιαφυγόντα 75 δισ. ευρώ. Από αυτά κατόρθωσε να εισπράξει μόνο 65 εκατ. ευρώ, λιγότερο από 1%. Πόσο μπορεί αυτό να γίνει άλλοθι για νέες περικοπές σε συντάξεις, για νέους έμμεσους φόρους σε πετρέλαιο θέρμανσης και για απολύσεις; Όλα αυτά καλούν τον Σαμαρά να τα στηρίξει, για να δείξει πνεύμα συναινέσεως και συνεργασίας! Δηλαδή την οικτρή τους αποτυχία να τη στεφανώσουμε εμείς με κοινοβουλευτικό μανδύα συνεννόησης. Δικαίως η ΝΔ σκληραίνει τη στάση της και ανεβάζει τόνους αντιπολίτευσης. Η ικανοποίηση της κοινής λογικής και η προστασία της αξιοπρέπειας στη διαβίωση δεν έχουν κομματική ή ιδεολογική χροιά. Η κρίση και η βαθιά ύφεση έφεραν απελπισία στους πολίτες. Αλλά και άλλαξαν την ποιότητα της πολιτικής κρίσης τους. Πολλά από όσα πιστεύαμε απορρίπτονται και άλλα που δεν θέλαμε να ακούσουμε γίνονται εύηχα. Αριστερή σκέψη και κουλτούρα χάνουν ένα κομμάτι της λάμψης τους. Όροι όπως ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα αγοράς, εξορθολογισμός δανείων κ.λπ. γίνονται επίκαιροι και ζητούμενοι. Ωστόσο, για την ικανοποίηση όλων αυτών των όρων η κυβερνητική απόδοση είναι μηδενική, πλην λόγων…

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που η χώρα έχει ανάγκη δυσκολεύουν απολύτως το ΠΑΣΟΚ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, ιδίως των χρεωμένων, αγγίζουν το εναπομείναν τμήμα της εκλογικής του πελατείας. Αυτής που χρόνια τώρα γαλούχησε με κρατισμό και ανεξέλεγκτη παραγωγικότητα. Που ούτε η ΝΔ βέβαια τόλμησε να θίξει ποτέ μέχρι τώρα… Η μίζερη συζήτηση που έχει κατακλύσει τη χώρα καλλιεργεί κλίμα έκρηξης από οργή και απελπισία.

Είναι ψευδαίσθηση ακόμα και για την ΕΕ να πιστεύει ότι η στήριξη του λάθους από τη ΝΔ εκτονώνει. Λειτουργεί αντίθετα. Ακυρώνει την αξιωματική αντιπολίτευση, νοθεύει την αξία του κοινοβουλευτισμού όταν επιχειρείται καταναγκαστικά και χαρίζει την «άλλη άποψη» στην Αριστερά, που ουσιαστικά λειτουργεί αντιευρωπαϊκά.

Η εκτόνωση γίνεται μόνο με εναλλαγή στην εξουσία. Γίνεται με άλλη στρατηγική, με καθαρή λύση και κυρίως με όραμα και ελπίδα. Αυτή είναι η αποστολή του Αντώνη Σαμαρά.


Σχολιάστε εδώ