Μπήκε μπροστά η ΝΔ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ του πολιτικού σκηνικού καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, με κύριο χαρακτηριστικό το προβάδισμα της ΝΔ που σταδιακά διευρύνεται και τείνει να παγιωθεί, ώστε σύντομα η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη. Ταυτόχρονα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή βελτίωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Αντ. Σαμαρά, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος από «ισχυρό χαρτί», αργά αλλά σταθερά εξελίσσεται σε «αδύναμο κρίκο» της κυβέρνησης και κατʼ επέκταση του ΠΑΣΟΚ. Η ανατροπή πιστοποιείται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στα αποτελέσματα των εξαμηνιαίων τάσεων της ΜRΒ, που δημοσιοποιήθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 3,1%, συγκεντρώνει 33,2% έναντι 30,1% του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση συμπεριέλαβε και τις εντυπώσεις από τον ανασχηματισμό, που πάντως επέδρασε θετικά στο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Είναι η πρώτη φορά που η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων υπερβαίνει τις τρεις μονάδες, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα στην έρευνα της VPRC η διαφορά ήταν 2,5% (28,5%-26%). Στη ΝΔ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος και το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης της MRB.
Πιο αναλυτικά: Στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ της ΝΔ διευρύνεται, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παίρνει 29,2% και το ΠΑΣΟΚ 18,5%, ενώ ο Αντ. Σαμαράς «παίρνει κεφάλι» για πρώτη φορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, με το 21,3% να τον θεωρεί καταλληλότερο έναντι 20,4% που κρίνει πιο κατάλληλο τον Γ. Παπανδρέου. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στη Λ. Συγγρού στην άποψη που υπάρχει μεταξύ των πολιτών ως προς τη στάση που τήρησαν Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς στο θέμα του Μνημονίου, αλλά και στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης: Οι θετικές γνώμες για τον πρόεδρο της ΝΔ ανέρχονται στο 23,8%, ενώ για τον πρωθυπουργό περιορίζονται στο 10,9%!
Αν και στο επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την αλλαγή κλίματος, αποφεύγουν τις «μεγάλες κουβέντες» και συνιστούν ψυχραιμία, διότι ο δρόμος είναι μακρύς και η μάχη για την τελική επικράτηση θα είναι σκληρή και επίπονη. Εκφράζουν ωστόσο την πεποίθηση ότι το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, σε συνδυασμό με την αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Κι ότι, προϊόντος του χρόνου, η ανατροπή θα παγιωθεί και θα γίνει μη αναστρέψιμη.


Σχολιάστε εδώ