Μνημόνιο-δηλητήριο για τις ελληνικές τράπεζες!

Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι θα εξαγορασθούν για… ένα κομμάτι ψωμί οι τράπεζες από ξένες, κάτι που ήδη προτείνει ανοικτά έγκυρο ινστιτούτο οικονομικών αναλύσεων, που απηχεί τις θέσεις της Γερμανίας.

Οι νέοι κίνδυνοι για τις τράπεζες, που ήδη βρίσκονται στο όριο εξάντλησης κάθε αποθέματος ρευστότητας και γιʼ αυτό πήραν πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αντέξουν τις πιέσεις, έρχονται από δύο κατευθύνσεις:

Στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελλάδας, η «απολύτως εθελοντική και προσωρινή» εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών, για την οποία μιλούν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διαπραγματεύονται αυτήν την περίοδο τους όρους της με τους τραπεζίτες, συνεπάγεται τεράστια βάρη και κινδύνους κυρίως για τις ελληνικές τράπεζες. Θα κληθούν να πάρουν νέα ομόλογα, πενταετούς διάρκειας, με επιτόκια μεταξύ 4,8% και 5,8%, στη θέση αυτών που θα λήγουν ίσως και μέχρι το 2015. Αυτό σημαίνει ότι ανατρέπεται ο βασικός υπολογισμός των τραπεζιτών, όταν συντάχθηκε το πρώτο Μνημόνιο: να «ξεφορτωθούν» σταδιακά, μέχρι τα μέσα του 2013, τουλάχιστον τα μισά κρατικά ομόλογα των χαρτοφυλακίων τους, τα οποία θα αποπληρώνονταν με το διεθνές δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη πηγή κινδύνων είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, που αιφνιδίασε τους τραπεζίτες, να μετρηθεί ο κίνδυνος απωλειών των τραπεζών από χρεοκοπίες κρατών της Ευρωζώνης (αυτό «φωτογραφίζει», βεβαίως, την Ελλάδα). Τα νέα τεστ αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιουλίου, θα μετρήσουν τις δυνατότητες των τραπεζών να αντέξουν υποβάθμιση ομολόγων των χαρτοφυλακίων τους κατά τέσσερις βαθμίδες! Αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας, που έχει ήδη πολύ χαμηλές πιστοληπτικές αξιολογήσεις, σημαίνει μέτρηση απωλειών σε περίπτωση χρεοκοπίας. Η εξέλιξη των τεστ αντοχής προς αυτήν την κατεύθυνση θα μεγιστοποιήσει την πίεση στις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, για να αντέξουν σε όλους τους κινδύνους πιθανών ζημιών. Όμως, με τη χρηματιστηριακή αγορά ουσιαστικά «νεκρή» και το επενδυτικό ενδιαφέρον ανύπαρκτο, λόγω των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, είναι άγνωστο πόσες θα καταφέρουν να βρουν κεφάλαια με στοιχειωδώς ικανοποιητικούς όρους. Όσες δεν τα καταφέρουν, θα οδηγηθούν σε έμμεση κρατικοποίηση, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι αυτές οι διαδικασίες με μαθηματική βεβαιότητα θα οδηγήσουν στην εξαγορά των ιδρυμάτων τους με εξευτελιστικά τιμήματα από ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο Απ. Ταμβακάκης, από πλευράς Εθνικής Τράπεζας, τόνισε και πάλι την ανάγκη για συγχωνεύσεις, ώστε να διατηρηθεί ο ελληνικός έλεγχος των τραπεζών. Στον αντίποδα, το έγκυρο ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Bruegel, που απηχεί θέσεις της Γερμανίας, δημοσιοποίησε έκθεση, όπου προβλέπει βέβαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και προτείνει την εξαγορά των ελληνικών τραπεζών από ξένες, ώστε να υπάρξει ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και να εξασφαλίσουν ρευστότητα από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους οι έλληνες τραπεζίτες θα εγκαταλείψουν την αρνητική διάθεσή τους για συγχωνεύσεις. Το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει από την Εθνική και τη Eurobank, σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια της αγοράς, που θα προχωρήσουν σε συγχώνευση και αμέσως μετά θα διεκδικήσουν από το Δημόσιο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ώστε από αυτήν την τριπλή ένωση να δημιουργηθεί ένας «εθνικός πρωταθλητής» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που θα αποτελέσει «ανάχωμα» στους κινδύνους της συγκυρίας. Βέβαια, σοβαρή παρενέργεια αυτού του σεναρίου θα είναι η υπερβολική ενίσχυση του ρόλου του Ομίλου Λάτση, που θα γίνει πρώτος μέτοχος της νέας τράπεζας, κάτι που προκαλεί ισχυρές αντισυσπειρώσεις από άλλους τραπεζίτες και κορυφαίους επιχειρηματίες.


Σχολιάστε εδώ