Με το μαχαίρι στον λαιμό…

Το Eurogroup μετέθεσε για την έκτακτη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με την 5η δόση και την πρόσθετη βοήθεια προς τη χώρα μας. Οι Ευρωπαίοι θέτουν ως βασική προϋπόθεση την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, κάτι που αναμένεται να γίνει το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι τα συμφωνημένα μέτρα θα υλοποιηθούν χωρίς καμιά παρέκκλιση, κυρίως αυτά που αφορούν στην πώληση δημόσιας περιουσίας. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ήταν η μόνιμη επωδός των ευρωπαίων αξιωματούχων (Μπαρόζο, Ρομπάι, Ρεν, Γιούνκερ κ.ά.) τους οποίους συνάντησαν τις προηγούμενες ημέρες Γ. Παπανδρέου και Β. Βενιζέλος. Την ίδια στιγμή καταγράφεται ουσιαστική προσέγγιση των απόψεων στην Ευρώπη για τη συμμετοχή ιδιωτών στη μετάθεση του χρόνου λήξης των ελληνικών ομολόγων. Την τακτική του «μαστίγιου και του καρότου» υιοθετεί η Κομισιόν, με τον Ζ. Μπαρόζο να διαβεβαιώνει ότι, αν ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος, θα ανοίξουν τα κοινοτικά ταμεία προκειμένου να χρηματοδοτήσουν έργα στη χώρα μας. Κυβέρνηση και ΝΔ συμφώνησαν ο νόμος να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι το τέλος του μήνα. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν λείπουν και οι φωνές που προειδοποιούν ότι αν καθυστερήσει η λύση για την Ελλάδα, είναι πιθανόν η κρίση να διαχυθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στο μαντρί
ΧΩΡΙΣ απρόοπτα εξελίχθηκε στη Βουλή η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης (155 υπέρ – 143 κατά) στην κυβέρνηση που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την ψήφο νέο συμβόλαιο με τον λαό, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει και πρόσθεσε ότι η διαδρομή είναι δύσκολη, αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Τέλος, κάλεσε τον κ. Σαμαρά να επανεξετάσει τη στάση του στο θέμα της συναίνεσης, αφού νωρίτερα είχε απορρίψει ως… ανέφικτο το «Ζάππειο 2». Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. «Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω, συναίνεση για τη διόρθωση του λάθους όση θέλετε» είπε επιγραμματικά. Κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ στο εξωτερικό και ζήτησε ξανά εκλογές. Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τον ελληνικό λαό να στείλει τελεσίγραφο στους εκβιασμούς ΕΕ και ΔΝΤ για την 5η δόση, ενώ τάχθηκε κατά της διενέργειας δημοψηφισμάτων. Ο Γ. Καρατζαφέρης επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο «πρόγραμμα λεηλασίας» και ζήτησε προσφυγή στις κάλπες.

Ανιστόρητος
ΚΟΝΤΡΑ μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ πυροδότησε, στη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η αποστροφή του Θ. Πάγκαλου που με τη γνωστή αμετροέπειά του υποστήριξε ότι η δημοκρατία αποκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1981. Η αναφορά του αυτή προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών της ΝΔ που αποχώρησαν από την αίθουσα. Επέστρεψαν λίγο αργότερα έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος… διευκρίνισε ότι η δημοκρατία στη χώρα μας αποκαταστάθηκε το 1974, αλλά εδραιώθηκε το 1981. Ένταση επικράτησε ωστόσο κι εκτός Βουλής, όπου πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι «Αγανακτισμένοι». Στη διαδικασία της ψηφοφορίας αποδοκίμαζαν έναν έναν του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψήφιζαν υπέρ της κυβέρνησης. Μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Οι «Αγανακτισμένοι» προγραμματίζουν μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα με παράλληλες εκδηλώσεις για την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου. Εξάλλου το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στις 28 στο Πεδίον του Άρεως στις 11 το πρωί και στις 29 στις 7 το βράδυ, οπότε και αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία, στο Σύνταγμα έξω από το Κοινοβούλιο.

Πρωτοφανείς
ΑΙΣΘΗΣΗ προκαλούν οι ασφυκτικές, πρωτοφανείς στα χρονικά, πιέσεις που ασκούνται από τους Ευρωπαίους στον Αντ. Σαμαρά για συναίνεση και υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Το εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι στη φάση αυτή «πρωταγωνιστές» είναι τα συντηρητικά κόμματα, τα οποία μετέχουν με τη ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Γεγονός που προβληματίζει έντονα την ηγεσία και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα εντάθηκαν τα επικριτικά, σχεδόν εχθρικά δημοσιεύματα και αναφορές στα γερμανικά κυρίως Μέσα Ενημέρωσης εναντίον του κ. Σαμαρά. Πολλά από αυτά στηρίζονται σε λανθασμένη πληροφόρηση, άλλα είναι εκτός πραγματικότητας, χωρίς να λείπουν κι εκείνα που εμφανώς εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Στη ΝΔ κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση ότι «ευθύνεται» σε μεγάλο βαθμό για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς στο πλαίσιο του ΕΛΚ ανέλυσε εκ νέου την πολιτική της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα μέχρι σήμερα στήριξε πολλά μέτρα και αποφάσεις της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τις διαρθρωτικές αλλαγές, την περιστολή των κρατικών δαπανών, τις αποκρατικοποιήσεις κ.ά. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι συμφωνεί με τους βασικούς στόχους (μείωση ελλείμματος και χρέους) του Προγράμματος, διαφωνεί ωστόσο με την πολιτική που εφαρμόζεται κι επέμεινε στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.


Σχολιάστε εδώ