Με το βλέμμα στραμμένο στη… Βάσω οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ!
Με συνοπτικές διαδικασίες υπό συνθήκες εκβιαστικών διλημμάτων και ασφυκτικών πιέσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί το «ναι» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Με κομμένη την ανάσα άνεργοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ – ΚΚΕ – ΛΑΟΣ – ΣΥΡΙΖΑ) αναμένουν τα αποτελέσματα ζυμώσεων και διεργασιών που συντελούνται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως να ανατρέψουν τον «ρουν των γεγονότων» που δρομολόγησαν από κοινού κυβέρνηση και «τρόικα». Σε συνδικαλιστικό επίπεδο σε ΠΑΣΚΕ – ΓΣΕΕ και ΠΑΣΚ/ΑΔΕΔΥ τα βλέμματα είναι στραμμένα στους βουλευτές που ανήκουν στο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ και κυρίως στην κ. Βάσω Παπανδρέου, προσδοκώντας ότι στην αναμέτρηση της Τετάρτης, θα διασώσουν όχι μόνο το κύρος και την ιστορία του Κινήματος, αλλά την ίδια τη χώρα και τους πολίτες της. Οι «κυβερνητικοί» συνδικαλιστές, τόσο αυτοί που με πάθος στήριξαν τον Γ. Παπανδρέου (ήταν και η συντριπτική πλειοψηφία) όσο και αυτοί που στήριξαν τον Βαγγ. Βενιζέλο, αισθάνονται το ίδιο «προδομένοι», όπως λένε, και από τους δύο ηγέτες του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που ανήκουν σε ΔΕΚΟ οι οποίες πρόκειται, αν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, να ξεπουληθούν, εκτός από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλο που αντιστέκεται σθεναρά, εμφανίζονται να παρακολουθούν μουδιασμένα τις εξελίξεις, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση των απλών μελών της παράταξης. Ήδη, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των μελών της ΠΑΣΚΕ και ορισμένων στελεχών στο ΕΚΑ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και άλλων ομοσπονδιών και εργατοϋπαλληλικών κέντρων ως ο φυσικός ηγέτης της ΠΑΣΚΕ. Όσο για τους «μουδιασμένους» ΠΑΣΚίτες των ΔΕΚΟ και τη χλιαρή στάση που τηρούν, οι εξηγήσεις δεν είναι διόλου κολακευτικές, ενώ φαίνεται ότι πολλά θα ειπωθούν όταν περάσουν οι κρίσιμες αυτές μέρες, οπότε και πάλι παίζεται η επιβίωση της κυβέρνησης.
Ανεξαρτήτως όμως της έκτασης της καθοριστικής για το μέλλον των πολιτών και της χώρας ψηφοφορία της Τετάρτης, και εφόσον συνεχιστεί η συμπαράταξη των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβαση που προκάλεσαν την κήρυξη της 48ωρης απεργίας Τρίτη και Τετάρτη (σ.σ.: η ΠΑΣΚΕ πλην Ν. Φωτόπουλου είχε ταχθεί υπέρ 24ωρης απεργίας) τότε προεξοφλείται και ότι η ΓΣΕΕ θα βγει από την αδράνεια και την «αμηχανία» και θα συντονιστεί με τα βήματα της ΑΔΕΔΥ που διαπαραταξιακά (ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβαση) τηρεί μια σαφή και συνεπή αντιμνημονιακή στάση, υποστηρίζοντας ότι «ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, δεν ήταν παρά ένα ακόμα παιγνίδι στην τακτική και την προπαγάνδα για να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα». Έτσι, ένα ενωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, μπορεί να εξελιχθεί σε «εφιάλτη» για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – η οποία έτσι και αλλιώς βουλιάζει υπό το βάρος βαρύτατων χαρακτηρισμών (ενδοτική, αντεθνική κ.λπ.)
Εν όψει της γιγαντιαίας 48ωρης απεργίας, στενά συνεργάζονται παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους, οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Γ. Παναγόπουλος και Σπ. Παπασπύρος αντιστοίχως, που προεξοφλούν ότι για ένα διήμερο η Αθήνα θα πλημμυρίσει από αγανακτισμένους και θα παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα. Και τα δύο κορυφαία, συνδικαλιστικά στελέχη εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένα με τη ραγδαία αποσύνθεση του πολιτικού τους φορέα (ΠΑΣΟΚ) και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στην πολιτική ζωή του τόπου.
Οι ανακατατάξεις που σημειώνονται προβληματίζουν και τις ηγεσίες στη ΔΑΚΕ (Ν. Κιουτσούκης), στο ΠΑΜΕ (Γ. Πέρρος) και στην Αυτ. Παρέμβαση (Γ. Γαβρίλης). Στη ΔΑΚΕ, και παρά τη σθεναρή θέση του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση παλαιών και νέων Μνημονίων, αγνοώντας τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται σχεδόν από το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών, δεν διστάζουν να αντιδρούν στην επιλογή για την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα εθνικών βιομηχανιών. Και ο νέος πρόεδρος της ΔΑΚΕ (και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ) Ν. Κιουτσούκης, ακολουθώντας το παράδειγμα των προκατόχων του, κ. Γ. Μανώλη και Κ. Πουπάκη, διαφώνησε ανοικτά και κατηγορηματικά για τη συμφωνία της ΝΔ με την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση ρεύματος, ΟΤΕ, λιμανιών, συγκοινωνιών, νερού, ΟΠΑΠ κ.λπ. Και προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι και οι επικεφαλής της ΔΑΚΕ στις απειλούμενες με ξεπούλημα ΔΕΚΟ συμμερίζονται και στηρίζουν αναπόφευκτα τον πρόεδρό τους, έτοιμοι ακόμη και για ρήξη με την ηγεσία της ΝΔ που εμφανίζεται να απαξιώνει το συνδικαλιστικό κίνημα και όχι απλώς τις παθογένειές του.
Ως προς τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς (ΠΑΜΕ και Αυτ. Παρέμβαση) οι τόνοι της μεταξύ τους αντιπαράθεσης πέφτουν και το γεγονός ότι το ΠΑΜΕ συντάχθηκε με την κήρυξη 48ωρης απεργίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία της απαραίτητης πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, δημιουργεί –έστω και συγκρατημένα– ελπίδες για βελτίωση της εικόνας του συνδικαλιστικού κινήματος. Υπενθυμίζεται ότι 48ωρη απεργία κήρυξε η ΓΣΕΕ πριν από 20 χρόνια επί κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη, με αφορμή το «νομοσχέδιο Σιούφα» για τις πρώτες περικοπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τόσο ο Γ. Πέρρος (ΠΑΜΕ) όσο και ο Γ. Γαβρίλης (Αυτ. Παρέμβαση) είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν σε μια αποφασιστική στάση της ΓΣΕΕ εναντίον των όποιων αντεργατικών μέτρων, όμως τα απεργιακά συλλαλητήρια είναι και πάλι ξεχωριστά:
• Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ οργανώνουν την Τρίτη στις 11 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως απεργιακή συγκέντρωση και την Τετάρτη συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ενώ:
• Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη στις 10 το πρωί στην Ομόνοια και στις 7 μ.μ. στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ την Τετάρτη στις 10 το πρωί καλεί στην Ομόνοια.
Το αίτημα των κινητοποιήσεων, κοινό: Καταψήφιση των Μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που εξαθλιώνουν και εξοντώνουν τους πολίτες και υποθηκεύουν τον εθνικό μας πλούτο.