Κρίσιμο τετραήμερο

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, μαζί με τον νέο τρόπο πολιτικής διεύθυνσης, που θεσμοθετήθηκε μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής, καθώς και η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε κεντρικό ρόλο (αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών) έχουν βελτιώσει το κλίμα στο εσωτερικό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το απρόοπτο (και στην προκειμένη περίπτωση καταστροφικό για τη χώρα) δεν μπορεί να αποκλειστεί…

•Όπως τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο, «πρέπει και η Ελλάδα να αποδείξει ότι θέλει να σωθεί!» κι αυτή η ευθύνη πέφτει εκ των πραγμάτων στους ώμους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Μετά την αιφνιδιαστική ανεξαρτητοποίηση Λιάνη, που στέρησε από μία έδρα το ΠΑΣΟΚ, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης δεν θα βρεθούν κι άλλοι «Λιάνηδες», με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ και η χώρα να φουντάρουν χέρι χέρι. Το «διαφωνώ πολιτικά, φεύγω και παραδίδω την έδρα μου» του κ. Φλωρίδη είναι ποιοτικά και ηθικά διαφορετικό από «το παίρνω την έδρα μου και φεύγω» του κ. Λιάνη. Με δεδομένη την αρνητική στάση στο Μεσοπρόθεσμο του Αλ. Αθανασιάδη και της Χρ. Αράπογλου, αλλά και βουλευτών που διατυμπανίζουν ότι δεν δίνουν «λευκή επιταγή», το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι για την Ελλάδα παραμένει ανοικτό.

•Στο μεταξύ, στον χώρο της βιομηχανίας παρουσιάζονται σημάδια ανάκαμψης, αφού τον Απρίλιο ο τζίρος αυξήθηκε 10,2%, με τον δείκτη του κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς να αυξάνεται κατά 31,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο τετράμηνο του 2011 το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 23,4%, ενώ ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 16,6%. Εάν σʼ αυτά τα καλά νέα προστεθεί η διάθεση της ΕΕ να αναστείλει την υποχρέωση της χώρας για εθνική συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, διαφαίνονται ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας – αρκεί να μην αυτοκτονήσουμε έως τις 30 Ιουνίου…


Σχολιάστε εδώ