Κινδυνεύουν τα έσοδα από τις συχνότητες!

Επίσης πρόβλημα δημιουργείται με το νομοσχέδιο για τη μελλοντική λειτουργία των Μέσων και βέβαια το νέο πλαίσιο λειτουργίας για ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, που είχε τον συντονιστικό ρόλο του εγχειρήματος ως αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, δεν είναι στην κυβέρνηση, ενώ και στο συναρμόδιο υπουργείο Μεταφορών υπήρξε αλλαγή φρουράς, με τη μετακίνηση του Δ. Ρέππα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την έλευση του Γ. Ραγκούση, αλλά και την απομάκρυνση του Σ. Βούγια, ο οποίος είχε την επίβλεψη του σχεδίου. Εκτιμάται πως μόνο από την εκ νέου εκχώρηση των αρμοδιοτήτων των ΜΜΕ σε άλλον υπουργό θα υπάρξει απώλεια χρόνου, ενώ σίγουρα θα θέλει να ενημερωθεί και να αξιολογήσει το έργο του Τ. Χυτήρη ο νέος αρμόδιος, ταυτόχρονα με τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων που θα ξεκινήσει με τους ιδιοκτήτες των Μέσων. Αν χαθεί το δίμηνο του καλοκαιριού στο μοίρασμα των αρμοδιοτήτων και στη νέα ενημέρωση των υπουργών, το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας των συχνοτήτων κινδυνεύει να στεφθεί με αποτυχία. Ταυτόχρονα, σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται και στην υπόλοιπη αγορά των Μέσων, η οποία περιμένει το νομοσχέδιο που ετοίμαζε ο Τηλέμαχος Χυτήρης για να προχωρήσει σε συνεργασίες ή και συγχωνεύσεις. Τέλος, υπάρχουν και τα ζητήματα που σχετίζονται με τα Μέσα και τις υπηρεσίες και τα δίκτυα που ελέγχει το κράτος, όπως η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, το ΑΠΕ – ΜΠΕ, που πέρασε στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, και η ΕΡΤ, η οποία επρόκειτο να παρουσιάσει το νέο της μπίζνες πλαν και να αποφασίσει για το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου.

Τι θέλουν οι ιδιοκτήτες της TV

Μετέωρο βήμα και για τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών από την εξαφάνιση των αρμοδιοτήτων των ΜΜΕ. Οι ιδιοκτήτες με μια σειρά προτάσεων ζητούν να συγκροτούνται όμιλοι στα ΜΜΕ με νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μιας σύμβασης εργασίας ανά όμιλο και πρόβλεψη για δυνατότητα συνεργασιών και συγχωνεύσεων χωρίς να χάνεται η συχνότητα του υπό απορρόφηση τηλεοπτικού σταθμού. Ακόμη να μπορεί ένας επιχειρηματίας ή μια εταιρεία να κατέχει περισσότερες της μίας άδειες ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Οι όμιλοι να έχουν τη δυνατότητα, «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης», να μοιράζονται ή να χρησιμοποιούν από κοινού διευθυντικά στελέχη, απασχολούμενο προσωπικό, εξοπλισμό, δίκτυο εκπομπής και προώθησης εκπομπών. Επίσης το προσωπικό των συνδεδεμένων εταιρειών να προσμετράται στο σύνολο του εργασιακού δυναμικού της αδειούχου εταιρείας. Διεκδικούσαν επίσης την αύξηση του ορίου ελέγχου Μέσων από 33%, που είναι σήμερα, στο 45% της αγοράς για κάθε φυσικό πρόσωπο ή φορέα που ελέγχει ΜΜΕ και αξιολόγηση των συμπράξεων με βάση κυρίως τις διατάξεις του νόμου 703/1977. Ως προς το ζήτημα της ταυτότητας των σταθμών και το ζήτημα που προέκυψε με το Kontra Channel, πρότειναν την περιοδική -ανά έτος- δήλωση στο ΕΣΡ του χαρακτήρα των ενημερωτικών και μη σταθμών. Ακόμη ζητούν την κατάργηση της διάταξης για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1.1.2012, αλλά και την έξοδο της ΕΡΤ από τη διαφήμιση, με ρητή διάταξη που θα αποκλείει και τα έσοδα από χορηγίες και τηλεπωλήσεις. Επίσης την κατάργηση της απαγόρευσης διαφήμισης παιδικών παιχνιδιών και την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ετήσιου τέλους ανταλλάγματος για τη χρήση συχνοτήτων στις ψηφιακές μεταδόσεις. Για τα μέλη του ΕΣΡ πρότειναν να επιλέγονται πρόσωπα εγνωσμένης αποδοχής που να διαθέτουν εμπειρία από τα ΜΜΕ, με όριο ηλικίας μεταξύ 30 – 62 ετών, και ένα από τα μέλη να υποδεικνύεται από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς! Επίσης να υπάρχει η δυνατότητα εκδίκασης των αποφάσεων του ΕΣΡ από το Διοικητικό Εφετείο εντός 60 ημερών. Τέλος, να θεωρούνται οι σειρές μυθοπλασίας με συμμετοχή σε φεστιβάλ ως συμμετοχή του τηλεοπτικού σταθμού στην υποχρέωση για την καταβολή του 1,5% υπέρ του ελληνικού κινηματογράφου.


Σχολιάστε εδώ