Κάτω στον Πειραιά

Ασφαλώς, όπως τόνισε, για όλα η Νομική Υπηρεσία του δήμου θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να «καθαρίσουν» και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα της πόλης. Οπωσδήποτε υπάρχουν και ξεκαθαρισμένα ακίνητα τα οποία θα αξιοποιηθούν με το παραπάνω για λογαριασμό του δήμου. Μεταξύ των ακινήτων αυτών περιλαμβάνονται μια παραθαλάσσια έκταση στο Λουτράκι, στην οποίαν ο δήμος θα κατασκευάσει κατασκηνώσεις για τα παιδιά του Πειραιά, καθώς και μια έκταση πολλών στρεμμάτων στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Υπάρχει βέβαια και η έκταση του εργοστασίου Δηλαβέρη στη Λεύκα, όπου θα μεταφερθεί ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός «Κανάλι 1».

// Ο Πειραιάς θα αποκτήσει «συμπαραστάτη του δημότη», μια και είναι ένας θεσμός, ο μόνος ίσως του «Καλλικράτη», που μπορεί να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καρδαρά. Όπως είπε, το θέμα, μετά τις διευκρινιστικές οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, θα το ξαναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο και θα γίνει δυνατή η εκλογή «συμπαραστάτη του δημότη».

// Την τεράστια μείωση του κόστους λειτουργίας της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά επισήμανε στο δημοτικό συμβούλιο ο Β. Μιχαλολιάκος. Το κόστος λειτουργίας του έχει κατέβει κατά 50%. Για το νοικοκύρεμα των οικονομικών του ραδιοφώνου, ο δήμαρχος συνεχάρη τον πρόεδρο της ΔΗΡΑΠ Κυριάκο Μανωλάκο.

// Τα καταφύγια που βρίσκονται στον Προφήτη Ηλία θα κλείσουν και θα ασφαλιστούν για να μη βρίσκουν εκεί… καταφύγιο οι διάφοροι περιθωριακοί και ναρκομανείς, αλλά και για να μην πέσει και τραυματιστεί κανένας περαστικός. Είτε τα καταφύγια ανήκουν στο υπουργείο Άμυνας είτε όχι, ο δήμος θα τα αποκαταστήσει και θα τα ασφαλίσει, ξεκαθάρισε ο δήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού «Πειραιάς – Πόλη θρύλος» Γιάννη Μαστρονικόλα.

// Ο δήμος είχε παραιτηθεί από το πράσινο τα τελευταία χρόνια. Όμως τώρα έχει αλλάξει εικόνα. Ο Πειραιάς έχει… πνιγεί στα λουλούδια και τα φυτά. «Οι πλατείες, τα πάρκα και οι νησίδες είναι η αυλή του σπιτιού μας. Έτσι τις αντιμετωπίζουμε, γι’ αυτό τις φροντίζουμε και τις έχουμε γεμίσει φυτά και άνθη», δήλωσε ο Β. Μιχαλολιάκος, τονίζοντας πως, παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται, από τον Πειραιά εξακολουθούν να λείπουν τουλάχιστον 1.000 δένδρα.

// Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όπου συνεδρίαζε το Σώμα το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Το κλιματιστικό υπολειτουργούσε, ο ήλιος «έβλεπε» όλη τη βόρεια πλευρά της αίθουσας και οι σύμβουλοι, οι δημοτικοί παράγοντες και οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση υπέφεραν. Όλοι έκαναν αέρα με τα χαρτιά τους και σκούπιζαν τον ιδρώτα με… χαρτοπετσέτες! Τέτοια ατμόσφαιρα είχαμε να δούμε στην αίθουσα από το καλοκαίρι του ’87, με τον μεγάλο καύσωνα, που ο κόσμος πέθαινε κατά δεκάδες καθημερινά από τη ζέστη… Ο δήμαρχος είπε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Τ. Κουβάτσο να βρει τρόπο να ενισχυθεί ο κλιματισμός, ώστε οι επόμενες συνεδριάσεις να γίνονται σε πιο… ανθρώπινες συνθήκες.

// Πολλαπλά άτυχη είναι η πρόεδρος του Τομέα Κοινωνικής Μέριμνας του δήμου και επί σειρά ετών δημοτική σύμβουλος Πασχαλίνα Καλαγιά. Πριν από έναν μήνα της είχαν… «ανοίξει» το σπίτι διαρρήκτες και το είχαν… αδειάσει, την περασμένη εβδομάδα το αυτοκίνητό της ανατράπηκε και το κακό τρίτωσε την περασμένη Κυριακή όταν, ενώ ήταν σε διακοπές με σκάφος οικογενειακού της φίλου, μπλέχτηκε στο πόδι της ο κάβος και την τραυμάτισε σοβαρότατα! Μεταφέρθηκε αμέσως στον Ερυθρό Σταυρό, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, αλλά στο πόδι της μάλλον έχει γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά. Τη συμπαράστασή του για ταχεία ανάρρωση εξέφρασαν ο δήμαρχος, οι αρχηγοί της παρατάξεως και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Στις ευχές τους να ενώσουμε και τις δικές μας και να πούμε στη φίλη Λίτσα να αντιμετωπίσει και αυτήν τη δοκιμασία με τη μαχητικότητα και τη λεβεντιά που τη χαρακτηρίζουν και να γυρίσει σύντομα στη θέση της στο δημοτικό συμβούλιο, σιδερένια!

// Νέοι άνθρωποι με φρέσκες ιδέες και όραμα για το επιχειρείν στον Πειραιά εξελέγησαν στον Σύνδεσμο Ζαχαροπλαστών Καταστηματαρχών Πειραιά. Πρόεδρος εξελέγη ο Καμινιώτης κ. Βασιλείου και αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Μαστρονικόλας, αδελφός του δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού «Πειραιάς: Πόλη – Θρύλος» Γιάννη Μαστρονικόλα. Με τέτοια ηγεσία, που έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Συνδέσμου, σίγουρα οι ζαχαροπλάστες του Πειραιά θα μπορούν να… κοιμούνται ήσυχοι. Με όνειρα… γλυκά.

// Την έντονη αντίδρασή του στην κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας εκφράζει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος, ο οποίος τονίζει ότι η απόφαση αυτή γέμισε με αγανάκτηση τους Πειραιώτες και τον ναυτικό κόσμο της χώρας. Παράλληλα προτείνει να μεταφερθεί η έδρα του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο εντάχθηκε πλέον η Ναυτιλία, στον Πειραιά, στο κτίριο όπου στεγαζόταν μέχρι τώρα το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, το οποίο είναι λειτουργικό και σύγχρονο.

// Εμφανής ήταν η πικρία του Γιάννη Διαμαντίδη για την κατάργηση του υπουργείου του. Είναι γεγονός ότι με την εξέλιξη αυτή έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πλέον βραχύβιους υπουργούς, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας με το «άνοιξε-κλείσε» απλώς γελοιοποιείται και απαξιώνεται ως θεσμός. Κρίμα, γιατί η Ναυτιλία έχει δώσει (και δίνει) πολλά στη χώρα και τον ελληνισμό, ώστε σίγουρα αξίζει καλύτερη μεταχείριση. Για να πούμε όμως και τα πράγματα με το όνομά τους, ο Γ. Διαμαντίδης, αν και είχε ελάχιστες αρμοδιότητες, προσπάθησε να κάνει κάτι. Και μόνο το γεγονός ότι λειτουργεί πλέον το ΝΑΤ, με την τοποθέτηση προέδρου, το οποίο επί 2 χρόνια ήταν ακέφαλο, και ότι άρχισε να δίδεται, έπειτα από καθυστέρηση 4 και πλέον χρόνων, το εφάπαξ στους απόμαχους ναυτικούς, είναι πολύ σημαντικό. Χώρια που είχε ξεκινήσει πρόγραμμα θεσμικών παρεμβάσεων στα λιμάνια, την αλιεία και τις ναυτιλιακές υποδομές που έμεινε στη μέση…

// Ενεργή και αποτελεσματική ήταν η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά στην τελετή αφής και παράδοσης της φλόγας των Special Olympics. Ύστερα από εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Δαβάκη, υπηρεσιακό όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας μετέφερε τους πειραιώτες αθλητές που μετέχουν στους αγώνες στον Ιερό Βράχο όπου έγινε η τελετή και στη συνέχεια τους ξαναπήγε στα σπίτια τους. Δεν είναι τόσο πολύ η ενέργεια που έχει αξία, αλλά η σκέψη, γιατί δείχνει τη βούληση της δημοτικής αρχής να εξυπηρετεί με κάθε τρόπο και με προτεραιότητα τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για αθλητές και μάλιστα υψηλού επιπέδου…

// Συναυλία fado με τίτλο Saudades διοργανώνει ο Όμιλος Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων, στον εξωτερικό χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, την προσεχή Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αιγίδα της πορτογαλικής πρεσβείας και με την υποστήριξη της TAPairlines. Το μουσικό σχήμα προέρχεται από την Πορτογαλία και συγκεκριμένα από την καρδιά της Λισσαβώνας, την Alfama (η πιο παλιά γειτονιά της πρωτεύουσας), όπου και αναπτύχθηκε και επιβιώνει ως τις μέρες μας, σχεδόν αναλλοίωτο, το παραδοσιακό fado. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ομίλου Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης τόνισε πως fado σημαίνει πεπρωμένο (fatum), μοίρα, και είναι μια μουσική γεμάτη πάθος και νοσταλγία. Ο Όμιλος Unesco Πειραιά, με τη συναυλία αυτή, φέρνει το ευρύ κοινό σε επαφή με το ξεχωριστό αυτό μουσικό σχήμα της Πορτογαλίας.

// Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Πειραιά εκπροσώπησε τη χώρα μας στον Διεθνή Διαγωνισμό Διάσωσης Grimpday 2011 που έγινε στην πόλη Namour του Βελγίου. Η ελληνική αποστολή συμμετείχε με 5 εθελοντές διασώστες και ένα θύμα, σύμφωνα με τους διεθνούς κανονισμούς και έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και πήρε πολλά συγχαρητήρια.

// Με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά διοργανώνεται την προσεχή Τρίτη στις 10 το πρωί ημερίδα με θέμα «Εθελοντισμός – Κοινωνική Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή» στον Πολυχώρο «Απόλλων». Φορείς διοργάνωσης είναι η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (ΠΜΣ). Η ημερίδα υποστηρίζεται από τη Μητρόπολη Πειραιά, την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και τους δήμους της περιοχής. Έχουν προσκληθεί και θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους αξιόλογοι επιστήμονες, αλλά και φορείς που ενεργοποιούνται στον χώρο του εθελοντισμού.

// Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά από 6 έως 15 ετών θεσπίζει ο δήμος Πειραιά μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης (ΚΟΔΕΠ) από 4 μέχρι 15 Ιουλίου και από 18 μέχρι 29 του ιδίου μήνα. Το πρόγραμμα θα είναι δωρεάν για τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες οι οποίες έχουν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ