Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

Με τη σημερινή ροή των γεγονότων, η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνεί ότι στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκακιέρα δύο δυνάμεις μόνο θα παίζουν ηγεμονικό ρόλο: Η Κίνα και οι ΗΠΑ. Το παιχνίδι θα παίζεται μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, που όλοι προβλέπουν ότι θα αποτελέσουν το G2 του πλανήτη. Η ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας θα τη φέρει στην πρώτη θέση από πλευράς οικονομικής δύναμης. Υπολογίζεται ότι το 2050 θα έχουμε τριπλασιασμό της σημερινής παραγωγής. Και τούτο θα οφείλεται στην τεχνολογική εξέλιξη που αυξάνει την παραγωγική δύναμη και στην πλεονάζουσα ρευστότητα, που δημιουργεί προϋποθέσεις νέων παραγωγικών επενδύσεων.

Ειδικά το 2050 υπολογίζεται ότι η Κίνα θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα και στους τρεις τομείς της παραγωγής ύψους 24,5 τρισ. δολαρίων. Δεύτερες σε παραγωγική ικανότητα οι ΗΠΑ με 22,3 τρισ. δολάρια. Η Ινδία θα αποτελέσει την τρίτη δύναμη, με τεράστια όμως προς τα κάτω διαφορά από τις δύο υπερδυνάμεις. Η παραγωγική της ικανότητα θα φτάσει στα 8,2 τρισ. δολάρια. Επίσης αρκετά ενισχυμένες θα βγουν και οι οικονομίες της Λατινικής Αμερικής και φυσικά και της Ασίας. Ειδικά για τη Ρωσία, δεν υπάρχουν ευοίωνες προβλέψεις. Η οικονομική κυριαρχία της Κίνας και των ΗΠΑ θα φέρει αλλαγές και στην πολιτική επιρροή των δύο αυτών χωρών. Η πολιτική επιρροή των ΗΠΑ θα περιοριστεί, κυρίως λόγω των σφαλμάτων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η ηγεμονική συμπεριφορά των ΗΠΑ στις εξωτερικές της σχέσεις και η νεοαποικιακή της νοοτροπία θα προκαλέσουν δραστική μείωση της πολιτικής τους επιρροής, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Ασφαλώς προς όφελος της Κίνας, η οποία δειλά άρχισε ήδη να διεισδύει στα κράτη της Αφρικής.

Όμως, παρά την οικονομική ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της δεν θα βελτιωθεί στην ίδια αναλογία. Και τούτο λόγω του ότι η χώρα αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο του πλανήτη μας. Έτσι το κατά κεφαλήν εισόδημα του Κινέζου θα διαμορφωθεί το 2050 περίπου στο 10-15% του Αμερικανού, καθώς ο πληθυσμός των ΗΠΑ θα είναι περίπου στο 10% έναντι του πληθυσμού της Κίνας. Αυτό σημαίνει ότι και τον παρόντα αιώνα η Κϊνα μπορεί να διαμορφώσει μια γιγαντιαία οικονομία, να αυξήσει τις εξαγωγές της στις άλλες χώρες, να συγκεντρώσει πλούτο και κεφάλαια, αλλά δεν θα μπορέσει να καταπολεμήσει τη φτώχεια που κυριαρχεί και σήμερα στο εσωτερικό της. Για τον λόγο αυτόν πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι το κράτος στην Κίνα θα εφαρμόσει μεθόδους περιορισμού της αύξησης του πληθυσμού της. Ήδη έχει αρχίσει μια τέτοια προσπάθεια, σε μικρή κλίμακα όμως. Το θέμα της γεννητικότητας δημιουργεί μια επικίνδυνη ανισορροπία στον πλανήτη. Και ειδικά στον οικονομικό τομέα. Στις μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και της Αφρικής έχουμε υπεργεννητικότητα, που αποτελεί ένα από τα εμπόδια για την εξάλειψη της φτώχειας στις χώρες αυτές. Αντίθετα στις χώρες κυρίως της Ευρώπης, υπάρχει μια προϊστορία υπογεννητικότητας, που σήμερα υπολογίζεται στη μείωση του γηγενούς πληθυσμού κατά 0,2% ετήσια, με προοπτική το 2050 να φτάσει στο 0,7%. Οπότε το φαινόμενο της μετανάστευσης από τις φτωχές χώρες της υπεργεννητικότητας, θα ενδυναμώνεται συνεχώς χρόνο με τον χρόνο. Η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται ότι -και με τη βοήθεια της υπογεννητικότητας- θα παρουσιάσει υποχώρηση της οικονομικής της δραστηριότητας. Οι προβλέψεις συμπίπτουν στη διαπίστωση ότι η οικονομική ισχύς που παρουσιάζει σήμερα η γερμανική οικονομία, θα υποχωρήσει. Το 2050 η πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης θα είναι η Βρετανία, με ένα σύνολο ετήσιας παραγωγής που θα φτάνει στα 3,5 τρισ. δολάρια. Πέρα από την οικονομική υποχώρηση της Γερμανίας, υποχώρηση θα παρουσιάσει και η οικονομία της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Επομένως δεν προβλέπονται ευοίωνες εξελίξεις στην Ευρώπη, εκτός εάν η ΕΕ επεκταθεί και προς τη Ρωσία και αποκτήσει ενιαία πολιτική σε όλους τους τομείς. Και φυσικά υποχώρηση θα γνωρίσουν και όλες οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης, η οποία θα απειληθεί με πολιτική και οικονομική παρακμή. Θα αισθάνεται τις πιέσεις (οικονομικές και πολιτικές) των δύο υπερδυνάμεων, της Κίνας και των ΗΠΑ. Εάν η ΕΕ δεν επεκταθεί προς ανατολάς και δεν παρουσιάσει υπεργεννητικότητα, ώστε να αποκτήσει κοινωνική συνοχή και ομοιογένεια πληθυσμού, το μέλλον της θα παρουσιάζεται κάπως θολό. Και δεν αποκλείεται σε μόνιμη βάση να αποτελέσει δορυφόρο της μιας ή της άλλης υπερδύναμης.

Φυσικά τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο για τις ισχυρές οικονομίες της ΕΕ. Ισχύουν και για την Ελλάδα. Και κυρίως το φαινόμενο της υπογεννητικότητας και της μεταναστευτικής πλημμύρας εμφανίζεται εντονότατο στον ελληνικό χώρο. Επιπλέον η Ελλάδα, τουλάχιστον κατά τη δεκαετία που διανύουμε τώρα, δηλαδή μέχρι το 2020, δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική. Η Ελλάδα έχει τα γνωστά σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία όλοι γνωρίζουμε και ελάχιστα ή καθόλου δεν θα μπορέσει να βελτιώσει αισθητά την οικονομική της κατάσταση. Ενταγμένη σε μια ένωση κρατών που πιθανόν να περιέλθει σε κατάσταση παρακμής, δηλαδή στην ΕΕ και στην ΟΝΕ, επόμενο είναι να ακολουθήσει και η χώρα μας την κατάσταση παρακμής. Η ΟΝΕ τείνει να καταστεί μια ψευδεπίγραφη οικονομική και νομισματική ένωση. Με θεσμούς ετοιμόρροπους και χωρίς την απαιτούμενη αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της, δεν είναι δυνατόν να αντέξει στην πίεση που θα ασκήσουν οι δύο μεγάλες δυνάμεις, η Κϊνα και οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει αυξημένη υπογεννητικότητα, αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις, έντονη πίεση από τη λαθρομετανάστευση και την εγκληματικότητα των μεταναστών και μεγάλη κατρακύλα της αποτελεσματικότητας των θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο 0,2% ετήσια, συνεχώς θα αυξάνεται και το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2050 θα έχει φτάσει στο 0,8%. Ενώ οι μετανάστες νόμιμοι και παράνομοι δεν δείχνουν διάθεση να ενσωματωθούν με την ελληνική κουλτούρα και την ελληνική έννομη τάξη. Διατηρούν με φανατισμό ακέραια την εθνική τους ταυτότητα και έρχονται εδώ για πλιάτσικο και για να πλουτίσουν με εγκληματικές δραστηριότητες. Μπορεί η ανάπτυξη των ΗΠΑ και των άλλων χωρών να στηρίχτηκε στους μετανάστες εν μέρει, στην Ευρώπη όμως σήμερα δεν συμβαίνει το ίδιο. Επομένως δεν μπορεί η Ευρώπη να στηριχθεί στα μεταναστευτικά ρεύματα για να αναπληρώσει την υπογεννητικότητα της. Ειδικά στην Ελλάδα, που τώρα η κοινωνική πολιτική δεν είναι δυνατόν να φτάσει σε μια γενναία υποστήριξη της ελληνικής οικογένειας, δεν θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε και να σταματήσουμε την αύξηση της υπογεννητικότητας. Η ελληνική οικογένεια έχει πέσει σε παρακμή. Γι’ αυτό και ο ελληνικός πληθυσμός στη χώρα μας γρήγορα θα συρρικνωθεί επικίνδυνα.

Με τη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, όπως αυτή διαφαίνεται με βάση τις σημερινές τάσεις που υπάρχουν, οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι το 2050, από οικονομική άποψη, η Ελλάδα θα καταλάβει την 23η θέση μέσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Εξάλλου η επενδυτική άπνοια που επικρατεί σήμερα στην ελληνική οικονομία και η ύφεση που τη μαστίζει, χωρίς να υπάρχει ελπίδα γρήγορης εξάλειψης αυτών των φαινομένων, κατατάσσει από επενδυτικής πλευράς την ελληνική οικονομία στην 22η θέση. Αν οι προοπτικές αυτές δεν ανατραπούν και δεν μπορέσει η Ελλάδα να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της συνεχούς αύξησης των δανειακών της υποχρεώσεων, τότε ίσως το 2050 να είμαστε ουραγοί στην ΕΕ (αν υπάρχει ακόμη). Και δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει ηγεσία αντάξια των περιστάσεων και ικανή να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις, πολιτικές και οικονομικές, που ραγδαία συντελούνται τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα είναι κοντόφθαλμη. Και μεριμνά μόνο για το σήμερα. Και το μέλλον δεν την ενδιαφέρει. Απόδειξη ότι στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκαν συνασπισμένοι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, και αδιαφόρησαν για το μέλλον των παιδιών μας και για την ακεραιότητα αυτής της πατρίδας. Δυο αγαθά που έχουν τεθεί σε κίνδυνο. Και όμως, αυτόν τον κίνδυνο δεν τον αντιλαμβάνεται η ηγεσία της χώρας μας.

Και ο κ. πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης μας διαβεβαίωσε ότι βλέπει φως στο τέρμα του τούνελ. Όμως δεν μας είπε σε πόσες εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα εκτείνεται αυτό το τούνελ. Με τα σημερινά δεδομένα και εκτός απροόπτων εξελίξεων, η οικονομική θέση της χώρας μας συνεχώς θα επιβαρύνεται.


Σχολιάστε εδώ