Δισεκατομμύρια τα κέρδη από τα στημένα παιχνίδια

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαιρικού κυκλώματος και το πιο σοβαρό από πλευράς παράνομων πράξεων αλλά και κερδών, αφού το ύψος των χρηματικών ποσών που καρπώθηκαν εκείνοι που «οργάνωσαν» την έκβαση των αγώνων ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ!

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 10 άτομα (πρόεδροι ΠΑΕ, προπονητές, αθλητές και μπούκερ) στα οποία αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες ενώ καταζητούνται άλλοι 5 που κρύβονται.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία εμπλέκονται άλλα 68 άτομα στα οποία αποδίδονται λιγότερο βαριές κατηγορίες, γι’ αυτό και δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σε βάρος τους. Πάντως έχει απαγορευτεί η έξοδός τους από τη χώρα, ενώ τους ζητήθηκε από τις Εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση να παραδώσουν τα διαβατήριά τους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά!

Συνολικά σε πάνω από 150 άτομα θα αποδοθούν κατηγορίες και θα κληθούν για απολογία. Υπολογίζεται πάντως ότι ο αριθμός εκείνων που θα κληθούν για ανάκριση θα ξεπεράσει τους 1.000!

Η ογκωδέστατη δικογραφία αριθμεί 9.000 σελίδες, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί δικαστική συνδρομή και από άλλες χώρες, καθώς οι συλληφθέντες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, έπαιζαν μεν παιχνίδια ελληνικών Πρωταθλημάτων, αλλά σε μπούκερ άλλων χωρών, οι οποίοι τα είχαν συμπεριλάβει στο καρνέ των στοιχημάτων τους.

Η δικαστική έρευνα θα συνεχιστεί με οικονομικούς ελέγχους και κυρίως με το άνοιγμα και την παρακολούθηση της κίνησης των λογαριασμών των «πρωταγωνιστών» του σκανδάλου. Ενδεικτικό των απίστευτων κερδών που είχαν όταν πόνταραν στα στημένα ματς είναι το γεγονός ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες ή τους υπόλοιπους κατηγορούμενους έπαιζαν 1 εκατ. ευρώ τη βδομάδα στο στοίχημα.

Εκείνο που είναι ξεκάθαρο και δεν αμφισβητείται είναι το γεγονός πως αυτήν τη φορά η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να μην αφήσει καμία σκοτεινή πτυχή στην υπόθεση και να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο. Εχέγγυο για την επιτυχία τής προσπάθειάς της είναι ότι την υπόθεση της διερεύνησης τη χειρίζονται τρεις δικαστικές λειτουργοί (Εισαγγελείς) οι οποίες αποτελούν ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη. Πρόκειται για την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου και τις Εισαγγελείς Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου (η οποία είχε ασχοληθεί με το θέμα των υποβρυχίων) και Ευγενία Κυβέλου (η οποία έχει διερευνήσει θέματα στα οποία εμπλέκεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος).

Όσον αφορά τους καταζητούμενους, οι δικαστικές αρχές πιστεύουν ότι ο Μάκης Ψωμιάδης δεν έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο μίτος της Αριάδνης άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο μηχανισμός της ΟΥΕΦΑ διέκρινε περίεργα πονταρίσματα σε αγώνες των ελληνικών Πρωταθλημάτων και όχι μόνο. Η αρχή έγινε με το περίφημο «δύο στο ημίχρονο και άσο τελικό» στην αναμέτρηση Πανιώνιος – Ντιναμό Τυφλίδας το 2004. Από τότε μπήκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας ο Αχιλλέας Μπέος, ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων για το τωρινό σκάνδαλο που κάνει ακόμα και την παράγκα της προηγούμενης δεκαετίας να μοιάζει με δημοτικό μπροστά σε κολέγιο.

Από το 2009 η ΟΥΕΦΑ άρχισε να αποστέλλει στην ΕΠΟ φακέλους με τα ύποπτα παιχνίδια. Συνολικά συμπεριλήφθηκαν στους τρεις φακέλους 42 αγώνες με διαβαθμίσεις ανάλογα με τα χρήματα που είχαν διακινηθεί στο εξωτερικό. Μέχρι που ανέλαβε την υπόθεση η κ. Παπανδρέου και κυρίως έως την ενεργοποίηση του υπερκοριού που διαθέτει η ΕΥΠ και βοήθησε στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων της νύχτας, διαλεύκανε την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου και χρησιμοποιήθηκε σε άλλες περιπτώσεις για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Επιχείρηση – σκούπα

Οι συλλήψεις άρχισαν αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Τετάρτης σε μια επιχείρηση σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Οι πρώτοι εννιά που συνελήφθησαν ήταν οι Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος Ολυμπιακού Βόλου), Σταύρος Ψωμιάδης (πρόεδρος Καβάλας), Γιώργος Τσακογιάννης (μεγαλομέτοχος Ηλιούπολης), Νίκος Χάλκος (πρώην πρόεδρος Ηλιούπολης), Νίκος Παντέλης (προπονητής), Δημήτρης Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστής), Θανάσης Ντότσης (μάνατζερ ομάδας), Ανδρέας Δημόπουλος (μπουκ), Βασίλης Καρακούλιας (μπουκ). Το βράδυ της ίδιας μέρας προστέθηκε στην παρέα και ο Νίκος Ζαμάνης (επιχειρηματίας), ενώ εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για άλλους πέντε.

Πρόκειται για τους Χρυσόστομο (Μάκη) Ψωμιάδη, Γιάννη Παπαδόπουλο, Βασίλειο Γεωρτσιάκο, Ιωάννη Παπακώστα και Μιχάλη Νικολόπουλο.

Οι πρώτοι 10 πήγαν την Πέμπτη στον Εισαγγελέα και πήραν τριήμερη προθεσμία για να εξετάσουν οι δικηγόροι τους την ογκωδέστατη δικογραφία.

Οι κατηγορίες

Στον Αχιλλέα Μπέο και στον Γιώργο Τσακογιάννη ασκήθηκαν διώξεις για: Α) Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας με δομημένη και διαρκή δράση, η οποία σημειωτέον συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων Β) Δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση (πλημμέλημα) Γ) Παράβαση των άρθρων 2 παρ. 2 και 3 του 2433/96 περί στοιχηματισμού (πλημμέλημα) Δ) Ηθική αυτουργία στην εν λόγω πράξη Ε) Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια εντός των πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Στους Χρυσόστομο (Μάκη) Ψωμιάδη, Νικόλαο Ζαμάνη, Βασίλειο Καρακούλια, Ανδρέα Δημόπουλο, Δημήτριο Ζαβαντία, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Βασιλείο Γεωρτσιάκο, Αθανάσιο Ντότση, Νικολάο Χάλκο, Μιχάλη Νικολόπουλο, Νικόλαο Παντέλη, Σταύρο Ψωμιάδη και Ιωάννη Παπακώστα ασκήθηκε δίωξη για: Α) Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας με δομημένη και διαρκή δράση, η οποία σημειωτέον συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων Β) Δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση (πλημμέλημα) Γ) Παράβαση των άρθρων 2 παρ. 2 και 3 του 2433/96 περί στοιχηματισμού (πλημμέλημα) Δ) Ηθική αυτουργία στην εν λόγω πράξη Ε) Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια εντός των πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Αναλυτικά η επίσημη λίστα
με τα άλλα ονόματα

Άσκηση ποινικής δίωξης για α) δωροδοκία και δωροληψία για την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, στους κάτωθι:

1. Θωμάς Μητρόπουλος, 2. Ιωάννης Κομπότης, 3. Σπυρίδων Καλογιάννης, 4. Αντώνιος Μανίκας, 5. Ευάγγελος Κιοτζένης, 6. Άγγελος Τραυλός, 7. Γεώργιος Πουλόπουλος, 8. Ευστάθιος Προβατίδης, 9. Πέτρος Ρουτζιέρης, 10. Τάκης Γιαννόπουλος, 11. Γεώργιος Μποροβήλος, 12. Δημήτρης Μπάκος, 13. Ιωάννης Ναυρινιάδης, 14. Βασίλειος Αδαμάκης, 15. Ιωάννης Αρφάνης, 16. Αθανάσιος Γιάχος, 17. Γεώργιος Λιμπάντσης, 18. Περικλής Αμανατίδης, 19. Παύλος Δήμος, 20. Παναγιώτης Σπάρταλης, 21. Γεώργιος Σαλαμαστράκης, 22. Χοσέ Λουίς Ρέγες, 23. Μαρσέλο Γκούτμαν, 24. Ιωάννης Τσιγιάννης, 25. Δημήτρης Καλόπουλος, 26. Σπυρίδων Τρύφωνας, 27. Άκης Πάσσαρης, 28. Γεώργιος Χριστοβασίλης, 29. Γεώργιος Γρηγορόπουλος, 30. Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης, 31. Ιωάννης Σπάθας.

Άσκηση ποινικής δίωξης για α) απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος και β) απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση, στους: 1. Ευάγγελο Μαρινάκη, 2. Αθανάσιο Κανελλόπουλο. Άσκηση ποινικής δίωξης για α) δελτία στοιχημάτων προκαθορισμένης ή μη απόδοσης (παράνομο στοίχημα) τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, β) απάτη, ο υπαίτιος της οποίας διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος ή συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, στους κάτωθι:

1) Γεώργιος Γεωργιάδης, 2) Έλενα Νεούζα-Θεόσλου Ζοσέ Λαορένσο, 3) Λουκάς Αποστολίδης (αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Κέρκυρας), 4) Γεώργιος Πράττος, 5) Γεώργιος Βαρούτσικος, 6) Γεώργιος Τόρης, 7) Γεώργιος Γεωργόπουλος, 8) Ιωάννης Τσιγιάννης, 9) Ευθύμιος Σιδηρόγιουλος, 10) Δημήτριος Μουστάκας, 11) Άνθιμος Καραμανίδης, 12) Λουκάς Καραμάνης, 13) Αβραάμ Παπαδόπουλος, 14) Γεώργιος Χαβενετίδης, 15) Δημήτριος Δημητρίου, 16) Ευάγγελος Δήμου, 17) Σταμάτιος Φασουλής, 18) Εμμανουήλ Αρβανιτάκης, 19) Ιωάννης Οικονομίδης, 20) Νικόλαος Λυράκης, 21) Σάββας Παντελίδης, 22) Χρήστος Σφήκας, 23) Νικόλαος Θεοχαρίδης, 24) Λεωνίδας Παπασταθόπουλος, 25) Ιωάννης Καλυβίτης, 26) Κωνσταντίνος Μενδρινός, 27) Δημήτριος Βίλλας, 28) Μιχαήλ Τσιβελέκης, 29) Μιχαήλ Αλβέρτης, 30) Γιαννάκης Ανδρέου, 31) Μάριος Μπουλουγούρης, 32) Μαρία Αυγίδου, 33) Διονύσιος Κοτίνης, 34) Μαρία Βυθοπούλου, 35) Αθανάσιος Κωστουλέας.

Σε όλους τους κατηγορούμενους επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Αν και νομικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σταθεί εάν δεν έχουν πρώτα απολογηθεί.

Κυρώσεις στις ομάδες

Του θέματος έχει ήδη επιληφθεί ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας Εμμανουήλ Αντωνακάκης, ο οποίος ζήτησε τον φάκελο της δικογραφίας. Οι ομάδες των οποίων οι παράγοντες εμπλέκονται στις αποκαλύψεις για τα στημένα παιχνίδια κινδυνεύουν με πρόστιμο, αλλά και με υποβιβασμό, είτε παραπεμφθούν με το άρθρο 21 για δωροδοκία είτε για το 50 που προαναφέραμε είτε ακόμα και με το 26, που αναφέρεται στη δυσφήμιση του αθλήματος.

Στο άρθρο 21 προβλέπεται ότι στην περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα και η δωροδοκία σχετίζεται με αποτέλεσμα αγώνα, η υπαίτια ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ. Στο άρθρο 50 προβλέπεται ο υποβιβασμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράβαση του άρθρου 21 παραγράφεται μετά την παρέλευση τριετίας.

Διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές για έξι αγωνιστικές.

Υποβιβασμός στην επόμενη κατηγορία.

Ποινή αποκλεισμού μέχρι ένα έτος για τα σωματεία των τοπικών Πρωταθλημάτων


Σχολιάστε εδώ