Γύρισε το κλίμα

Αρχικά τα δημοσιεύματα στον παγκόσμιο Τύπο ήταν πρωτοφανούς έντασης και σκληρότητας, αφού σε πολλά από τα κείμενα χρησιμοποιήθηκαν σκληρές φράσεις εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως έμπειρος πολιτικός όμως, που είναι μαθημένος σε παρόμοιες καταστάσεις, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σε διαφορετικές ώρες και ημέρες με επίλεκτους αξιωματούχους του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντούσε επί δύο ώρες στα ερωτήματα της Άνγκελα Μέρκελ, του Νικολά Σαρκοζί, του Μπερλουσκόνι, κυρίως όμως των επιτελών των βορείων κρατών που τον τελευταίο καιρό έχουν επιτεθεί σφόδρα στην Ελλάδα με τη φράση «Φτάνει πια, δεν θα είμαστε εμείς οι χρηματοδότες των Ελλήνων μια ζωή». Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλούσε με συγκεκριμένα στοιχεία που είχαν βάση το Ζάππειο 2, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που προτείνουν το κόμμα του και ο ίδιος είναι παράλληλα και οι στόχοι στους οποίους συγκλίνουν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η «τρόικα».

Οι αρχηγοί των μεγάλων κυβερνήσεων της ΕΕ εξεπλάγησαν με τις απαντήσεις του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος σύντομα διαπίστωσε ότι είχε προηγηθεί παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση των μέτρων που είχε προτείνει ο ίδιος στο Ζάππειο 2 και τα οποία, όπως αποδείχθηκε, ποτέ δεν είχαν φτάσει επακριβώς στους αποδέκτες τους, καθώς τα Μέσα Ενημέρωσης μετέδιδαν προφανώς στοιχεία που, όπως αποδεικνύεται, προέρχονταν από κυβερνητικές πηγές. Είναι μάλιστα σημαντικό να σημειωθεί ότι σε μια αποστροφή του διαλόγου στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΛΚ η Άνγκελα Μέρκελ γύρισε και είπε: «Μα πείτε μας, κ. Σαμαρά, ποια είναι επιτέλους τα μέτρα που προτείνετε εσείς για να βγει η Ελλάδα από την κρίση;» Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ορισμένα από τα μέτρα, όπως ιδιωτικοποιήσεις, μείωση φόρων, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας κ.ά., τότε όλοι κατάλαβαν πως κάποια παρανόηση είχε γίνει σε όσα τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες άκουγαν από τα ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ ο Αντώνης Σαμαράς απαντούσε με ευστροφία στα ερωτήματα που προέκυψαν, του ζητήθηκε να βοηθήσει ο ίδιος και το κόμμα του ώστε να βγει γρήγορα η Ελλάδα από την κρίση. «Αυτός είναι πάντα ο στόχος της ΝΔ, και εμού προσωπικά», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αλλά και εσείς πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο λαός μας υποφέρει με τα σκληρά μέτρα και δεν αντέχει άλλα, τα οποία δυστυχώς έχουν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος άφησε να εννοηθεί ότι εμμένει στην απόφαση του κόμματός του να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Η αντίσταση του Σαμαρά και η απόφασή του να υποστηρίξει όσα έχει προτείνει η ΝΔ για να βγει η χώρα από την κρίση, κυρίως όμως η προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους ότι εμμένει στις απόψεις του για το Μνημόνιο, παίρνοντας αποστάσεις από τη σκληρή λιτότητα που εφαρμόζει αυτήν την εποχή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποδείχθηκε σημαντικό όπλο ώστε η «τρόικα» και οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν αργότερα να εγκρίνουν την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα στην κοινή ανακοίνωση να υπάρχει πλέον η λέξη «συναίνεση».

Ο Αντώνης Σαμαράς, στη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, δέχθηκε αλλεπάλληλες προσκλήσεις για συνεντεύξεις από τον ευρωπαϊκό Τύπο και τα τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ η παρουσία του και οι συναντήσεις που είχε τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΛΚ τού έδωσαν την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι θα αποτελέσει στο εξής κομβικό παράγοντα στις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ