Για ποιους λόγους αρνήθηκε ο Παπαδήμος

Ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο διαδραματίστηκε πριν ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης λάβει την τελική του μορφή.
Και επειδή το κεντρικό στοιχείο αυτού του ανασχηματισμού ήταν η αναβάθμιση του Βαγγ. Βενιζέλου, θα πρέπει, για λόγους ιστορικούς αλλά και ουσίας, να αναφέρουμε το παρασκήνιο γύρω απ’ την ανάληψη απ’ αυτόν και του υπουργείου Οικονομικών, πλην της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.
Είναι βέβαια γνωστό ότι κατ’ αρχάς ο Βαγγ. Βενιζέλος αρνήθηκε να δεχτεί και τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Δέχτηκε την αναβάθμισή του στη θέση του αντιπροέδρου, αρμόδιου για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.
Ο Γ. Παπανδρέου τού απάντησε (σε εκείνη τη συζήτηση που είχαν στο γραφείο του στη Βουλή την Πέμπτη το μεσημέρι, παραμονή της αναγγελίας των μελών της νέας κυβέρνησης) ότι βρίσκεται σε επαφές με τον Λ. Παπαδήμο, στον οποίο έχει προτείνει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά δεν έχει λάβει τελική απάντηση και ότι θα συνεχίσει τις επαφές.
Είναι ακόμα γνωστό ότι πράγματι ο Γ. Παπανδρέου εδώ και καιρό προσπαθούσε να πείσει το Λ. Παπαδήμο να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να έχει λάβει θετική απάντηση.
Είχε βέβαια πει κατ’ αρχήν «ναι», ωστόσο συναρτούσε την τελική του απάντηση από ορισμένες προϋποθέσεις που έθετε:
– Να επιλέξει αυτός τους υφυπουργούς στο υπουργείο.
– Να έχει λόγο και για τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, που εκ των πραγμάτων συνδέονται τα υπουργεία τους με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην παρατηρούνται δυσλειτουργίες και να έχει συνοχή η κυβέρνηση, αναγκαία λόγω της κρισιμότητας της περιόδου.
Την Πέμπτη, παραμονή του ανασχηματισμού, μετά και τη συζήτηση με τον Βενιζέλο, ο Γ. Παπανδρέου είχε κι άλλες τηλεφωνικές επαφές με το Λ. Παπαδήμο.
Η τελευταία ήταν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
Προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να τον πείσει.
Αλλά τελικά η συμφωνία δεν επετεύχθη.
Είναι σαφές ότι ο Παπαδήμος έκανε πίσω για δύο λόγους:
– Πρώτον, έκρινε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομικών θα σήμαινε γι’ αυτόν δυσβάστακτο κόστος, αφού εκεί όπου έχουν φτάσει τα πράγματα δεν μπορεί να γίνει τίποτα…
– Δεύτερον, προφανώς δεν του άρεσε το «καπέλωμα» απ’ τον Βενιζέλο, αφού θα του έδενε τα χέρια, δεν θα ήταν απερίσπαστος στην εφαρμογή της πολιτικής που θα έκρινε κατάλληλη…
Έτσι η τελική του απάντηση ήταν «όχι».
Τότε ο πρωθυπουργός επικοινώνησε ξανά με τον Βενιζέλο και του είπε για την άρνηση Παπαδήμου, τονίζοντάς του ότι «τελικά, Βαγγέλη, δεν γίνεται διαφορετικά, θα πρέπει να αναλάβεις και το υπουργείο»…
Έτσι είχαμε τη θεαματική αλλαγή στην κυβέρνηση, που προκάλεσε τόσες συζητήσεις και σχόλια…


Σχολιάστε εδώ