«Αγανακτισμένοι» και άμεση δημοκρατία σήμερα

Παρακολούθησα αρκετές μέρες τις εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος, την πάνω και την κάτω μεριά. Μίλησα με πολλούς για την απαλλαγή από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και την άμεση δημοκρατία. Με το κείμενο αυτό θέτω προς συζήτηση τον πυρήνα μιας πρότασης που μπορεί να υλοποιηθεί αμέσως μέσα στο υπάρχον εθνικό και διεθνές νομικό πλαίσιο. Αφετηρία της πρότασης είναι ότι η άμεση δημοκρατία σήμερα είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη δημιουργία Κοινωνίας της Ευημερίας. Ομαλή μετάβαση στην άμεση δημοκρατία είναι μόνο εφικτή εάν, πρώτον, κατεδαφίσουμε τις δομές του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος και, δεύτερον, αποφύγουμε την πτώχευση της χώρας.
Άμεση δημοκρατία σήμερα σημαίνει δημιουργία νέων δομών συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις, αξιοποιώντας ό,τι ήταν πετυχημένο στο παρελθόν σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές δυνατότητες του σήμερα. Για τον σκοπό αυτόν οι «Αγανακτισμένοι» μεταφέρουν τον διάλογο με την κοινωνία, πέραν του Συντάγματος, στις πλατείες των μεγάλων δήμων της χώρας, όπου καθημερινά συνδιαλέγονται με τους πολίτες για τις προοπτικές και τις λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας. Εξελίσσονται έτσι σταδιακά σε κύτταρα της άμεσης δημοκρατίας.
Οι «Αγανακτισμένοι» θέτουν έναν άμεσο και έναν μεσοπρόθεσμο στόχο:
Ο άμεσος στόχος είναι η άσκηση αφόρητης πίεσης στο πολιτικό σύστημα για να επιστρέψουν στη χώρα καταχρηστικώς μεταφερθέντες πόροι στις τράπεζες του εξωτερικού, ώστε με μέρος από αυτούς να πληρωθεί το δημόσιο χρέος και με το υπόλοιπο να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη της χώρας.
Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία δομών και θεσμών για τη λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας, όπως π.χ. η αναθεώρηση του Συντάγματος. Βασική σκέψη, αφενός οι πολίτες να συμμετέχουν στα κοινά ως κύτταρα της άμεσης δημοκρατίας και αφετέρου οι κυβερνώντες να προκύπτουν εν μέρει διά κλήρου και εν μέρει διά ψήφου. Μερικά στοιχεία μιας πρώτης, ανοιχτής προς βελτίωση, προσέγγισης είναι:
1. Σε κάθε δήμο οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι βουλευτές να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις υποψηφιότητές τους και να κληρώνονται τυχαία σε δημόσια εκδήλωση. Οι κληρωθέντες απ’ όλους τους δήμους να συνιστούν φορέα που να διεκδικεί την ψήφο των πολιτών. Οι βουλευτές να μην τυγχάνουν προνομίων, πέραν ενός αξιοπρεπούς μισθού. Τα περιουσιακά τους στοιχεία να είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε αύξησή τους να κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου αν δεν τεκμηριώνεται.
2. Ο φορέας των υποψηφίων βουλευτών να επιλέγει τον υποψήφιο πρωθυπουργό ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους, η θητεία του οποίου να είναι τετραετής.
3. Οι υπουργοί να είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Τα περιουσιακά τους στοιχεία να ελέγχονται ισοβίως και να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου αν δεν τεκμηριώνονται. Το ίδιο να ισχύει και για τον πρωθυπουργό.
4. Τα κύτταρα της άμεσης δημοκρατίας να μπορούν να κάνουν προτάσεις νόμου, να ζητούν δημοψηφίσματα και να καταλογίζουν ευθύνες στους κυβερνώντες, τις οποίες να εξετάζουν Βουλή και Δικαιοσύνη.
5. Κοινωνία, κράτος, πόλη, δικαιώματα του πολίτη να θεωρούνται αξίες τις οποίες κάθε πολίτης οφείλει να σέβεται και να υπηρετεί. Να τιμωρείται αυστηρά όποιος βλάπτει το κοινό συμφέρον.
Πολίτες, φίλοι, «Αγανακτισμένοι», αυτή είναι μια συνοπτική πρόταση για να χτίσουμε ομαλά την άμεση δημοκρατία του σήμερα.

Ο Αγανακτισμένος Πολίτης, Βασίλης Σεβδαλής


Σχολιάστε εδώ