Άσχημο το κλίμα για τον Παπανδρέου στο Eurogroup

Στα… βαθιά και δύσκολα έπεσε ο Β. Βενιζέλος άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup που πήρε μέρος.

Ταυτόχρονα αντελήφθη ότι οι χειρισμοί του προκατόχου του, του Γ. Παπακωνσταντίνου, έχουν φέρει την Ελλάδα σε θέση όχι απλώς απολογούμενου, αλλά… διαρκώς κατηγορούμενου για αναξιοπιστία, έλλειμμα σοβαρότητας, έλλειμμα στοιχειώδους προγραμματισμού.

Και κυρίως ανακάλυψε με έκπληξη (;) ότι ούτε για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου είχε συμφωνήσει με την «τρόικα» ο Παπακωνσταντίνου, με αποτέλεσμα να είναι όλα στον αέρα (σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη)!

Αλλά το σοβαρότερο απʼ όλα είναι, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, ότι:

• Ο Βενιζέλος συνάντησε στο Eurogroup εξαιρετικά άσχημο και αρνητικό κλίμα και για τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου!

Έκπληκτος, δεν είχε προλάβει να δώσει τα διαπιστευτήριά του, άκουσε ομολόγους του να του επισημαίνουν ότι και ο έλληνας πρωθυπουργός διακρίνεται για αναξιοπιστία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται με καχυποψία, σαν παρίας της Ευρωζώνης!

«Μας δίνει στοιχεία τα οποία δεν είναι σωστά», άκουσε να του λένε εγκαλώντας τον έλληνα πρωθυπουργό!

Γρήγορα λοιπόν κατάλαβε ότι είχε αναλάβει ένα έργο τρομερά δύσκολο και γεμάτο αγκάθια, οφειλόμενα στη διεθνή εικόνα που υπάρχει για τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τα παραπάνω βέβαια είχαν την αντανάκλασή τους και στο τι τελικά υποσχέθηκε και τι τελικά έφερε στη Βουλή ως Μεσοπρόθεσμο.

Είναι δε χαρακτηριστικό και το εξής, στη διάρκεια των –τελικών– διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της «τρόικας» για το Μεσοπρόθεσμο:

• Οι εκπρόσωποι της «τρόικας» επέμεναν να εξισωθεί από φέτος ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης.

• Ο Β. Βενιζέλος προσπάθησε να τους κοντρολάρει σε αυτό, σε μια προσπάθεια να μην επιβληθεί από φέτος αυτό το επαχθές μέτρο. Και όταν διαπίστωσε ότι ήσαν ανένδοτοι, χρησιμοποίησε το όπλο της… παραίτησης. «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό δεκτό από φέτος. Αν επιμένετε, τότε πάω στον πρωθυπουργό και υποβάλλω την παραίτησή μου», τους είπε. Και τελικά επήλθε ο συμβιβασμός, να εξισωθεί σταδιακά ο φόρος και για φέτος να ισχύσει μια αύξηση στον φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης…


Σχολιάστε εδώ