άλλες τυπολογίες

Τόσο οι συγκεκριμένες απολύσεις όσο και το επιχείρημα που χρησιμοποίησε το λογιστήριο έχουν εξοργίσει τους συντάκτες. Και οι δύο απολυμένοι συμμετείχαν στις αντιδράσεις για την απόλυση της συνδικαλίστριας Πόπης Χριστοδουλίδου. Και ενώ η ΕΣΗΕΑ αρχικά έβγαλε ανακοίνωση καταδίκης των απολύσεων, δεν προχώρησε σε καμία άλλη απόφαση, με πρόσχημα από την πλευρά ορισμένων μελών στο ΔΣ ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε επειδή δεν έχει συγκροτήσει προεδρείο. Το επιχείρημα δεν ευσταθεί, αφού τα προηγούμενα χρόνια το 11μελές ΔΣ της Ένωσης Συντακτών είχε λάβει απόφαση για απεργία χωρίς προεδρείο. Ήταν στην περίπτωση του λουκέτου του «Ελεύθερου Τύπου», ακριβώς δύο χρόνια πριν, όταν χωρίς προεδρείο είχε πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία σε όλο τον Τύπο.

***

• «Σήμα» συνεργασίας προς την πλευρά Ρέστη από τον ΔΟΛ. Όπως αποκαλύψαμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση (www.typologies.gr), η Καίτη Ρέστη, αδελφή του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, εισέρχεται στο ΔΣ του Οργανισμού. Η κίνηση αυτή θεωρείται η πρώτη ένδειξη για τη μελλοντική συνεργασία των οικογενειών Ψυχάρη και Ρέστη, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται και αφορούν σχεδόν τα πάντα. Στο νέο ΔΣ που θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση της 30ής Ιουνίου περιλαμβάνονται οι εξής: Σταύρος Ψυχάρης, Παναγιώτης Ψυχάρης, Παντελής Καψής, Νικόλαος Κορίτσας, Ιωάννης Μάνος, Τρύφων Κουταλίδης, Στέργιος Νέζης, Ιωάννης Παράσχης, Νικόλαος Πεφάνης, Νικόλαος Πιμπλής, Βίκτωρ Ρέστης, Καίτη Ρέστη, Αντώνιος Τριφύλλης, Χριστίνα Τσούτσουρα – Ψυχάρη. Η θητεία του ΔΣ θα εκτείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2016.
• Στο αρχείο η καταγγελία Καρατζαφέρη εναντίον Λαζόπουλου και Alpha στο ΕΣΡ. Ο ΛΑΟΣ είχε με καταγγελία του υποστηρίξει πως διαστρεβλώθηκαν οι θέσεις του προέδρου του αναφορικά με το μεταναστευτικό ενώ η άποψη Λαζόπουλου ήταν πως το μονταρισμένο βίντεο που μετέδωσε προερχόταν από το Τηλε-Άστυ. Το ΕΣΡ είπε πως υπήρξε διευκρινιστικό σχόλιο και παραδοχή του λάθους από τον Λάκη Λαζόπουλο σε μεταγενέστερη εκπομπή, εξ ου και η καταγγελία μπήκε στο αρχείο, ενώ δύο μέλη μειοψήφησαν, η Εύη Δεμίρη και ο Ιωάννης Παπακώστας, που πρότειναν πρόστιμο 50.000 ευρώ. Στο αρχείο κατέληξε επίσης και καταγγελία τηλεθεατή για την τηλεοπτική σειρά «Το Νησί» του Mega για προβολή χορηγού κατά τη διακοπή του προγράμματος για διαφημίσεις.
• Κατά 390.000 ευρώ αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της Wizard Εκδοτικές Επιχειρήσεις, η οποία εκδίδει τον «Γαύρο». Το κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 450.000 ευρώ.
• Κάλυψη των κινητοποιήσεων των «Αγανακτισμένων» και από το Dailymotion.com. Σε συνεργασία με τη δημοσιογραφική ομάδα του News247.gr, μετέφεραν κάθε λεπτό, με ταυτόχρονο σχολιασμό στα ελληνικά και στα αγγλικά, των εξελίξεων από το κέντρο της Αθήνας σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεπερνώντας τις 500.000 θεάσεις σε 12 ώρες. Το Dailymotion.com αναμετάδωσε ζωντανά τη συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων», τοποθετώντας το live stream player στην τοπική κεντρική σελίδα του σε περισσότερες από 25 χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Αυστραλία μεταξύ άλλων).
• Ύστερα από 17 χρόνια συνεργασίας αποχώρησε με δική του πρωτοβουλία από τον Όμιλο ΑΝΤ1, όπου κατείχε θέση εντεταλμένου συμβούλου, ο Κώστας Κιμπουρόπουλος. Ταυτόχρονα παραιτήθηκε από τις θέσεις του προέδρου σε ΕΙΤΗΣΕΕ και Digea, του αντιπροέδρου στην ΕΙΙΡΑ και του γενικού γραμματέα στον ΣΕΠΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμιλοι ΜΜΕ και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες συζητούν μαζί του για συνεργασία.

***

• Το κλείσιμο της θυγατρικής Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση, η οποία ποτέ δεν λειτούργησε, είναι ένα από τα άμεσα μέτρα που προέβλεπε ο σχεδιασμός για το μέλλον της ΕΡΤ. Επίσης, όπως προκύπτει από τον νόμο για τις ΔΕΚΟ, μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 ο αριθμός των μελών του ΔΣ πρέπει να μειωθεί από 11 που είναι σήμερα σε 7.
• Για τρία χρόνια (1.1.2011 – 31.12.2013) ανανέωσε τη συνεργασία της η ΕΡΤ με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας SBS (Special Broadcasting Service Corporation). Με τη συμφωνία αυτή η ΕΡΤ επιτρέπει την καθημερινή μετάδοση από το SBS του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ στις 21:00 για την ενημέρωση της ομογένειας, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.
• Το ποσόν των 32.580 ευρώ πλέον ΦΠΑ θα στοιχίσουν στην ΕΡΤ τα 45 επεισόδια εσωτερικής παραγωγής της εκπομπής «Γυναίκες» που ενέκρινε το ΔΣ. Το κόστος κάθε επεισοδίου, διάρκειας 120 λεπτών, ανέρχεται σε 724 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Την ίδια ώρα, συγκεντρώνει σταδιακά χορηγούς η εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα». Ναυτιλιακή εταιρεία θα δίνει στην εκπομπή δωρεάν εισιτήρια για αποστολές σε διάφορα νησιά και σε αντάλλαγμα η εκπομπή θα διαθέτει πεντάλεπτα ρεπορτάζ για τους συγκεκριμένους προορισμούς που θα προβάλλονται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης των πλοίων της εταιρείας.
• Το ποσόν των 136.544 ευρώ θα διαθέσει η ΕΡΤ στον πολιτιστικό σύλλογο του προσωπικού Εστία Υπαλλήλων ΕΡΤ για τη φιλοξενία 223 παιδιών εργαζομένων της εταιρείας που δικαιούνται να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα της φετινής κατασκηνωτικής περιόδου.
• Μέχρι τις 30.11.2011 παρατείνεται η συνεργασία της ΕΡΤ με την Τυποεκδοτική για την εκτύπωση της «Ραδιοτηλεόρασης». Παράλληλα το ΔΣ ενέκρινε τη διενέργεια ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για προμήθεια χάρτου, υπηρεσίες εκτύπωσης, βιβλιοθεσίας, σακουλοποίησης (με ένθεση DVD, CD, εντύπων ή άλλων προσφορών) και υπηρεσίες σάρωσης και χρωματικής επεξεργασίας φωτογραφιών για τη «Ραδιοτηλεόραση» και για άλλες εκδόσεις.
• Σε 66.476 ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος των δύο εσωτερικών παραγωγών της ΕΡΤ για την ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2011.

***

• Στη δημοσιότητα δίνει η ΕΡΤ μέσω της «Διαύγειας» τον κατάλογο με δημοσιογράφους, κατά κύριο λόγο, που έκαναν αίτηση για παράλληλη απασχόληση σε άλλο Μέσο και πήραν άδεια. Όπως προκύπτει από τις τρεις αποφάσεις, συνολικά εγκρίθηκε η παράλληλη απασχόληση σε 162 άτομα που δήλωσαν τη μη ανταγωνιστική εργασία τους. Στη συντριπτική πλειονότητα είναι δημοσιογράφοι, αλλά υπάρχουν και υπάλληλοι από άλλες ειδικότητες. Δεκατέσσερις αιτήσεις απορρίφθηκαν επειδή κρίθηκε ότι η παράλληλη απασχόληση αφορά ανταγωνιστικό Μέσο, ενώ έγιναν και δεκατέσσερις αιτήσεις δεκτές για παράλληλη εργασία σε φορείς του Δημοσίου (πανεπιστήμιο, Εκκλησία κ.λπ.).

***

• Η Cinegram συνεχίζει να λειτουργεί, δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρείας Χάρης Παδουβάς, ζητώντας από τη ένωση παραγωγών (ΠΑΚΤ) να ανακαλέσει τα όσα δήλωσε για την εταιρεία και τις υποχρεώσεις της. Η Cinegram, που εντάχθηκε στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, δηλώνει πως συνεχίζει στην αγορά προσπαθώντας να ξεπεράσει τα προβλήματά της και δεν είχε ενημερωθεί για τη διαγραφή της από την ΠΑΚΤ.
• Ημερίδα με θέμα «Πολιτικές και θεσμικό πλαίσιο για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης» συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 30 Ιουνίου στις 9:30 π.μ. στο Νέο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων – Ελληνικό Τμήμα. Η πρώτη ενότητα θα έχει βασικό θέμα «Δομικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις: Επίκαιρα θέματα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των ΜME», η δεύτερη αφορά τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις επί του περιεχομένου, η τρίτη την ελευθερία και ανεξαρτησία των δημόσιων ΜME και η τέταρτη τις πρακτικές, τις προκλήσεις για το μέλλον και την ανεξαρτησία των ΜME.

***

• Από την ΕΡΤ ζήτησε να μεταταχθεί και να αναλάβει έργο στον Αθήνα 9,84 ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής μουσικής εκπομπής Λεωνίδας Αντωνόπουλος. Όπως προκύπτει από την απόφαση της δημοτικής επιχείρησης του Αθήνα 9,84, που δημοσιεύεται στη Διαύγεια, η ΔΕΡΑ αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία την αίτηση του δημοσιογράφου για απόσπασή του από την ΕΡΤ. Πληροφορίες στο μεταξύ αναφέρουν πως έχει αναλάβει τη σύνταξη play list στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το μέλλον των μουσικών παραγωγών.

***

• Μια νέα επιτροπή θα αποφασίζει για το ποσοστό που καταβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί υπέρ των φορέων των τυφλών. Σύμφωνα με τον νόμο 3979/2011, στο υπουργείο Πολιτισμού συγκροτείται επιτροπή που θα απαρτίζεται από 3 υπαλλήλους (του ίδιου του υπουργείου, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και του υπουργείου Οικονομικών), έναν κοινό εκπρόσωπο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) και έναν κοινό εκπρόσωπο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Το ποσοστό που πληρώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ανέρχεται σε 0,3% επί του τζίρου τους.
• Νέο ΔΣ στη Vermantia Productions, η οποία έχει αναλάβει την παραγωγή προγράμματος για τον ΟΠΑΠ TV. Πρόεδρος εξελέγη ο Φίλιππος-Γεώργιος Αντωνόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Ανδρέας Αντωνόπουλος και σύμβουλος ο Ανδρέας Παντελάκης, του Ιωάννη και της Αλεξάνδρας.
• Ο ΣΚΑΪ αναλαμβάνει την παραγωγή των αθλητικών προγραμμάτων για κανάλια του ΟΤΕ, ύστερα από τον διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Ο σταθμός θα παρέχει αθλητικό περιεχόμενο στις πλατφόρμες ΟΤΕ TV (υπό δημιουργία) και Conn-x TV.

***

• Ανοικτό το ενδεχόμενο να απορροφηθεί το ΙΟΜ από το ΕΣΡ. Η ιδέα είχε κατατεθεί με στόχο να αποκτήσει το ΕΣΡ έναν ερευνητικό βραχίονα που θα το βοηθούσε στην αποτίμηση των εξελίξεων στα media.
Η κυβέρνηση είχε αντιμετωπίσει θετικά το ενδεχόμενο αυτό, όμως ο Τ. Χυτήρης είχε αντιπροτείνει να περάσει ο έλεγχος του Ινστιτούτου στο υπουργείο Πολιτισμού. Τώρα η συζήτηση του θέματος αναμένεται να ανοίξει ξανά.

***

• Ο γερμανός Peter Grab, της θυγατρικής εταιρείας του RTL στην Ελλάδα Constantin Productions, μετακινείται και αναλαμβάνει επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής του ομίλου ΑΝΤ1 Ena Productions.
• Τρεις έρευνες για τη διαφθορά θα χρηματοδοτηθούν στη χώρα μας με κονδύλια του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Τον διαγωνισμό για τις εταιρείες ερευνών, με προϋπολογισμό 243.902 ευρώ, διενεργεί η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς.

***

• Τρεις μόλις μέρες μετά το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, το νέο 11μελές διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα με την εκλογή προεδρείου. Πρόεδρος ψηφίστηκε ο Γιώργος Σαββίδης από τη Συσπείρωση. Στη θέση Α΄ αντιπροέδρου τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Δραγώγιας, β΄ αντιπρόεδρος ο Λουκάς Μαστής, γενικός γραμματέας ανέλαβε ο Δημήτρης Κουμπιάς, οργανωτικός γραμματέας η Αλεξάνδρα Χριστικάκη, ταμίας η Ελένη-Νέλλη Σπηλιοπούλου και έφορος ο Άγγελος Ασβεστάς. Μέλη του ΔΣ είναι οι Φίλιππος Δεργιαδές, Γιάννης Ζαγγανάς, Γιώργος Κατερίνης και Κώστας Ντελέζος.
• Μόνιμα έχουν γίνει τα προβλήματα της ΕΣΗΕΜ Θεσσαλονίκης με το Ράδιο Θεσσαλονίκη. Συνεχείς οι απεργίες που κηρύσσει. Την Πέμπτη 24ωρη για την απόλυση της δημοσιογράφου Μερσίνης Αφεντούλη. Κατηγορούν τους ιδιοκτήτες του σταθμού, Στέφανο Διαμαντόπουλο και Λευτέρη Μαρόγλου, ότι έχουν απαξιώσει τον χαρακτήρα του ενημερωτικού σταθμού.
• Στην Ελλάδα ανήκει η αντιπροεδρία της ΑΙΜ, της μεγαλύτερης διεθνούς ομοσπονδίας στον χώρο των μη κερδοσκοπικών Ταμείων Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η δημοσιογράφος Ελένη Σπανοπούλου, εκλεγμένη πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ και της ελληνικής Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων, είναι η νέα αντιπρόεδρος της ΑΙΜ για την τριετία 2011-2014.

***


Σχολιάστε εδώ