Σοβαρές ενστάσεις του ΔΝΤ για την 5η δόση

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες του «Π», προερχόμενες από πηγές του ΔΝΤ, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι ενστάσεις που είχε το Ταμείο παρακάμφθηκαν, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Αντίθετα, παραμένουν. Και αφορούν τις διαβεβαιώσεις απʼ την ΕΕ και την ΕΚΤ περί της δυνατότητας χρηματοδότησης της Ελλάδας για το επόμενο διάστημα. Αυτό άλλωστε το επιτάσσει το ίδιο το καταστατικό του ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι:

– Δεν έχει ακόμα καταστεί σαφής η δέσμευση της ΕΕ ότι εγγυάται την κάλυψη για τους επόμενους 5 μήνες των ποσών που θα απαιτηθούν για την Ελλάδα.

– Ανέμεναν μια τέτοια σαφή δέσμευση απʼ το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά, κατά την εκτίμησή τους, δεν ανελήφθη.

Αν δεν υπάρξει μια σαφέστερη, μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης, δέσμευση το αμέσως επόμενο διάστημα, τότε το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει τη δικιά του συμμετοχή για την 5η δόση του δανείου, πάντα κατά τις ίδιες πηγές!

Σύμφωνα, εξάλλου, με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, το πρόβλημα το γνωρίζουν καλά και ο Γ. Παπανδρέου και ο Β. Βενιζέλος. Και μάλιστα τα τελευταία εικοσιτετράωρα γίνονται διαρκείς συσκέψεις, προκειμένου να εξευρεθεί κάποια λύση και να ικανοποιηθούν οι όροι που βάζει το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, για το όλο ζήτημα αναμένεται να είναι κρίσιμη η επόμενη σύνοδος του Eurogroup, στις 3 Ιουλίου. Εκεί θα κριθεί αν θα ικανοποιηθούν και πώς οι όροι.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ως βάση για την εμπλοκή έχει χρησιμοποιηθεί απʼ τη νέα ηγεσία του ΔΝΤ ο «ξεσηκωμός» χωρών-μελών του Ταμείου από τον «τρίτο κόσμο» (Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική), με το επιχείρημα ότι «δεν μπορούμε εμείς να χρηματοδοτούμε χώρες της Ευρώπης», δεδομένου ότι παρόμοια δάνεια με της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες… πονηρές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με αυτές, πίσω απʼ αυτήν την «εξέγερση» δεν αποκλείεται να κρύβεται η ίδια η Ά. Μέρκελ…

Πάντως στόχος του ΔΝΤ, προκειμένου να εκταμιευθεί η δική του συμμετοχή στην 5η δόση του δανείου, είναι το να συμφωνηθεί από τώρα η νέα δανειακή σύμβαση, για το νέο δάνειο της «τρόικας» στην Ελλάδα, και εκεί, σε αυτήν τη νέα σύμβαση, να ενταχθεί η 5η δόση, που αφορά όμως το πρώτο δάνειο!

Και βέβαια δεν χρειάζεται να πούμε ότι σε αυτήν τη νέα σύμβαση θα υπάρχουν ακόμα επαχθέστεροι όροι, δεν αποκλείεται δε να ζητηθούν και εμπράγματες εγγυήσεις, δηλαδή ακόμα και η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας μας!

Και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η ελληνική κυβέρνηση θα αντέξει μια τέτοια εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται δε σχετικά πως ο Γ. Παπανδρέου έχει και προσωπικά δεσμευτεί ότι η Ελλάδα δεν θα δώσει ποτέ τέτοιες εγγυήσεις…

Για το νέο πακέτο, πάντως, σταθμός αναμένεται να είναι η 16η Ιουλίου.

Τότε είναι πιθανό, με την εθελοντική συμμετοχή τραπεζών και ιδιωτών, να υπάρξει επί της ουσίας αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο της «συμφωνίας της Βιέννης».

Άλλωστε και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και προσωπικότητες επισημαίνουν ότι η εθελοντική συμμετοχή τραπεζών και ιδιωτών στην παρακράτηση ελληνικών ομολόγων, στην ουσία και στην πράξη είναι μιας μορφής αναδιάρθρωση. Ενώ υπάρχουν και πιο «προχωρημένες» απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες κάτι τέτοιο είναι μιας μορφής χρεοκοπία!

Πάντως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας αναμένεται να ανέλθει περίπου στο 40%…


Σχολιάστε εδώ