Κόντρες και ξύλο στην ΠΑΣΠ

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να διακινούν δημοσίως επιστολές και ανακοινώσεις αλληλοκατηγοριών για εσωτερικά τους ζητήματα, με αποτέλεσμα να προκαλούν τη θυμηδία σε πολλούς και την οργή σε άλλους, ενώ δεν έλειψαν προσωπικές επιθέσεις και προπηλακισμοί με τραυματισμούς.

Η κόντρα στη Νομική
Όλα ξεκίνησαν όταν η πλειοψηφία (στη διοίκηση και τη βάση) της ΠΑΣΠ Νομικής έκανε συνέλευση για το τέλος του έτους και παρέπεμψε για αργότερα τις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης νέων οργάνων στη σχολή. Ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Μιχάλης Νικηφόρος θεώρησε απαράδεκτο το γεγονός και με αφορμή αυτό στήριξε την πρωτοβουλία της μειοψηφίας να διοργανωθούν εκλογές στη σχολή χωρίς την έγκριση της πλειοψηφίας και του Συμβουλίου. Φαίνεται ότι το πολύ φτωχό 16% που πήραν οι πράσινοι στη Νομική αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων, σε συνδυασμό φυσικά με τις αναμενόμενες εσωκομματικές διαδικασίες στην ΠΑΣΠ και τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, στις οποίες η επιρροή κάθε ομάδας στις οργανώσεις βάσεις είναι πολύ σημαντική.
Ωστόσο η κατάσταση εκτραχύνθηκε την Παρασκευή, όπου γενικεύθηκε η σύρραξη, καθώς στη Νομική Αθήνας προσήλθαν εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων της ΠΑΣΠ (κυρίως από την ΑΣΟΕΕ αλλά όχι μόνο) και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Μέχρι την ώρα που γραφόταν η στήλη η κατάσταση δεν είχε εκτονωθεί και οι πράσινοι παράγοντες φοβόντουσαν τα χειρότερα. Είναι ενδεικτικό ότι στη Νομική προσήλθε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Α’ Αθήνας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Μάνθος Λυκάκης, ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Μιχάλης Νικηφόρος και ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Πανταζής, παρότι κατηγορείται ότι υποθάλπτει τις αντιδράσεις εναντίον του Μιχάλη Νικηφόρου για εσωκομματικούς λόγους, προσπάθησε να φέρει προ των ευθυνών τους όλα τα στελέχη ώστε να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών. Ισορροπώντας δύσκολα σε μία κλωστή, καθώς η ΠΑΣΠ είναι πλήρως αυτόνομη από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της Νεολαίας ζήτησε να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες στη λειτουργία της ΠΑΣΠ, που να ισχύουν για όλους και να πρυτανεύσει το συλλογικό καλό. Κανείς άλλωστε δεν ξεχνά ότι ο Κώστας Πανταζής έχει ζήσει για χρόνια πολύ έντονα την ΠΑΣΠ Νομικής.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας την ισχυρή ομάδα αποτελούν τα μέλη του Συμβουλίου Σχολής Παπαδοπούλου, Δόδη, Περδικάρης, Δανδουλάκης και Μαρίνης, ενώ μαζί τους συμπαρατάσσονται και τα κεντρικά στελέχη Καζάκου και Μακρή. Από την πλευρά της μειοψηφίας την κόντρα «τρέχουν» οι Κορδαλής και Αλεξίου, με την αμέριστη συμπαράσταση του πρώην υπευθύνου Κατσιώτη (και άλλων της ιστορικής ηγεσίας…) και φυσικά του γραμματέα ολόκληρης της ΠΑΣΠ Νικηφόρου. Από την πλευρά Νικηφόρου καταγγέλλουν τον Κώστα Πανταζή ότι προσπαθεί να παρέμβει στην (αυτόνομη) ΠΑΣΠ για να ελέγξει τις οργανώσεις εν όψει εσωκομματικών διαδικασιών. Ωστόσο φαίνεται ότι η πλειοψηφία της οργάνωσης στη Νομική δεν συμφωνεί μαζί τους και καταγγέλλει τον γραμματέα της ΠΑΣΠ ΑΕΙ με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό! Και φυσικά, λόγω της έκρυθμης κατάστασης οι ΠΑΣΠίτες δεν φείδονται χαρακτηρισμών για τους αντιπάλους, χρησιμοποιώντας όρους όπως «Γκοτζαμάνηδες», «Χίτες», «Χρυσαυγίτες» και άλλα παρόμοια…

Διαφωνίες
Σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατεί στην ΠΑΣΠ, πολλά στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, άνω των 25 κυρίως, είναι προβληματισμένα και ενεργοποιούνται σε κατεύθυνση εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, όπως έγκαιρα σας ενημερώσαμε.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον μάθαμε ότι η παρουσία νεολαίων στην ετήσια συνάντηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας της περασμένης εβδομάδας ήταν πολυάριθμη. Παρότι η επιρροή του Παναγιωτακόπουλου στη Νεολαία είναι μικρή, όπως σας έχουμε ξαναπεί, σχεδόν τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες στη συνάντηση ήταν νεολαίοι! Προφανώς υπήρξε κινητοποίηση και από άλλους, πιο μαζικούς και κεντρικούς πόλους, εκτός Αριστερής Πρωτοβουλίας, όπως μας μετέφεραν… Μάθαμε επίσης ότι στο περιθώριο της συνάντησης υπήρξε συμφωνία των «αντιμνημονιακών» δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νεολαίας, για τη διενέργεια «ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης για μία άλλη προοδευτική πολιτική εξόδου από την κρίση, κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Μνημονίων», η οποία διοργανώνεται στο δημαρχείο της Καλλιθέας την Τρίτη το απόγευμα. Στην κίνηση πρωτοστατούν το νεαρό μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σακελλάρης και το νεαρό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Θέμης Τζήμας, σε συνεργασία με γνωστά μεγαλύτερα στελέχη του Κινήματος και πολλούς νεολαίους.

Πράσινες κινήσεις
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η επίσημη, θεσμική Νεολαία ΠΑΣΟΚ διαθέτει και μνήμη και πολιτικό πολιτισμό προς τα έξω. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ήταν η μόνη Νεολαία η οποία εξέδωσε ανακοίνωση για την απώλεια του βουλευτή του ΚΚΕ Άγγελου Τζέκη, στην οποία εξαίρει τη μεγάλη του προσφορά στους συνδικαλιστικούς και λαϊκούς αγώνες.
Όσον αφορά τη μνήμη, τόσο η επίσημη Νεολαία ΠΑΣΟΚ όσο και πολλά στελέχη της (όχι όμως αρκετά, κατά τη γνώμη μας…) θυμήθηκαν την επέτειο του θανάτου του ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου.
Στην επίσημη ανακοίνωση, αφού εξαίρουν και εξυμνούν κάποια από τα χαρακτηριστικά του μεγάλου πολιτικού, σημειώνουν με νόημα ότι «ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο επίκαιρες οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα», συμπληρώνουν επίσης ότι «η αναδρομή στις ιδέες και τα πιστεύω του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και στο όραμα για την Ελλάδα που προσπάθησε να δημιουργήσει, αποτελεί πυξίδα για το πολιτικό σύστημα και ελπίδα για τον λαό» και κλείνουν δηλώνοντας ότι «η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, γαλουχημένη από το όραμά του, συνεχίζει τη μάχη για μία κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και ευημερίας στην οποία η Νέα Γενιά θα πρωταγωνιστεί, αγωνιζόμενη για ένα καλύτερο αύριο, σε μία δίκαιη κοινωνία για ένα ανθρώπινο κράτος».
Σε οργανωτικό επίπεδο, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε συνάντηση των οργανώσεων της Αττικής και σχεδίασε τόσο μία ευρύτερη παναττική συνέλευση όσο, κυρίως, δύο ή τρεις εξωστρεφείς ανοιχτές εκδηλώσεις στην Αττική με θέματα την ανάπτυξη (νεανική επιχειρηματικότητα, εργασία και απασχόληση) και τους πολιτικούς θεσμούς (προτάσεις θεσμικών αλλαγών εν όψει δημοψηφίσματος).

***

Γαλάζια κινητικότητα
Ενθουσιασμένοι φαίνονται οι γαλάζιοι αυτήν την περίοδο, καθώς ετοιμάζουν τα θερινά σχολεία στελεχών, ολοκληρώνουν τη μετακόμιση των γραφείων, ολοκληρώνουν τις εσωκομματικές διαδικασίες στη ΔΑΠ, βάζουν τις τελευταίες πινελιές στον νέο πολυχώρο τους και σχεδιάζουν τις πολιτικές εκδηλώσεις και καμπάνιες του επόμενου διαστήματος. Αν και με καθυστερήσεις, λόγω οικονομικών και τεχνικών δυσκολιών, τα νέα γραφεία και ο πολυχώρος της ΟΝΝΕΔ, με το όνομα «open place» (όπως πρώτοι γράψαμε) θα είναι έτοιμος και σε λειτουργία την εβδομάδα που μας έρχεται, όπως ακούμε. Μαθαίνουμε ότι δεν θα γίνουν επίσημα εγκαίνια, αλλά οι πρώτες εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ θα λάβουν χώρο εκεί, καθώς οι γαλάζιοι θέλουν να «βρίσκονται» τα στελέχη τους στα γραφεία και τον πολυχώρο. Η πρώτη εκδήλωση αναμένεται να είναι η παρουσίαση της καμπάνιας για την οικονομία, στην οποία δίνουν ιδιαίτερο βάρος. Σε αυτήν ακούμε ότι θα περιέχονται δεκατέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο του Ζάππειο ΙΙ, που κάποιες θα αφορούν την επιχειρηματικότητα και κάποιες τη χαμηλή φορολόγηση, με αναφορά τους νέους. Η καμπάνια θα ξεκινήσει με εκδήλωση στην Αθήνα, αλλά θα επεκταθεί κινηματικά τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Όλα είναι έτοιμα και περιμένουν, τόσο οι γαλάζιοι νεολαίοι όσο και ο Αντώνης Σαμαράς (που έχει πάρει την καμπάνια της ΟΝΝΕΔ πολύ ζεστά) το κατάλληλο χρονικό σημείο της επικαιρότητας, ώστε να μην «καεί» από τις εξελίξεις.

Επώνυμες τοποθετήσεις
Οι γαλάζιοι φαίνεται ότι αποκτούν πολύ καλό όνομα τελευταία και στους «επώνυμους» κύκλους της χώρας. Για παράδειγμα στην ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα (την οποία σας παρουσιάσαμε και συνεχίζεται) είδαμε παρεμβάσεις των Κωστή Χατζηδάκη (βουλευτή και πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ), Αντώνη Μακρυδημήτρη (καθηγητή πανεπιστημίου) και Πάνου Αμυρά (διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου»).
Παράλληλα στο πρώτο θερινό σχολείο της ΟΝΝΕΔ (που σας παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα) είδαμε ότι τον ρόλο των εισηγητών έχουν σοβαρά στελέχη της ΝΔ, αλλά και επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί. Μεταξύ αυτών είναι από πλευράς ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χρήστος Σταϊκούρας (νεαροί βουλευτές), από ακαδημαϊκούς ο Νίκος Μαραντζίδης (αν. καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ), ο Κώστας Λάβδας (καθηγητής στο Παν. Κρήτης) και ο Σπύρος Λίτσας (επ. καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ), ενώ από επαγγελματίες της επικοινωνίας ο Γιώργος Μουρούτης (διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ) και ο Νεκτάριος Συλλιγαρδάκης (της εταιρείας eresus, που είναι ο ιθύνων νους πίσω από τις διαδικτυακές καμπάνιες της ΟΝΝΕΔ).

***

Γαλάζια βιβλιοθήκη
Στα νέα γραφεία της ΟΝΝΕΔ και εντός του πολυχώρου που σας έχουμε πει, οι γαλάζιοι θέλουν να δημιουργήσουν και μια βιβλιοθήκη αξιώσεων! Ξεκίνησαν ήδη και διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο «Χάρισε το βιβλίο σου στην ΟΝΝΕΔ», προκειμένου να παρακινήσουν μέλη, φίλους και συμπαθούντες να δωρίσουν βιβλία ώστε να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη, η οποία θα λειτουργεί και ως δανειστική, δηλαδή θα μπορούν τα γαλάζια παιδιά να παίρνουν τα βιβλία σπίτι τους! Παράλληλα οι γαλάζιοι ολοκληρώνουν συμφωνία με γνωστή δημόσια βιβλιοθήκη της Αγγλίας (!) ώστε μέσα στον χώρο της ΟΝΝΕΔ, με ασύρματη πρόσβαση, να μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στο σύνολο σχεδόν των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της Γηραιάς Αλβιώνας! Σκοπός είναι ο πολυχώρος να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για εκδηλώσεις και ελεύθερο χρόνο, αλλά και για φοιτητές που θέλουν να κάνουν ακαδημαϊκές εργασίες και έρευνα!

***

Η ώρα του Φεστιβαλ
Ξεκίνησαν ήδη οι εκδηλώσεις του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» σε όλη την Ελλάδα με κεντρικό σύνθημα: «Ο δικός σου δρόμος – για τις δικές σου ανάγκες, με το ΚΚΕ για τον Σοσιαλισμό». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβρη σε πολλές πόλεις της χώρας και στην Αθήνα με το κεντρικό Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» αποτελεί το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού των νέων κομμουνιστών με την κοινωνία και τους ανένταχτους νέους. Τα παιδιά της ΚΝΕ θέλουν να το αναδείξουν σε πρωτοπόρα παρέμβαση και μαχητική πρόταση ζωής, πάλης και προοπτικής, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, κόντρα στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος. Στοχεύουν μέσω των εκδηλώσεων και των συζητήσεων του 37ου Φεστιβάλ να μεταφέρουν σε χιλιάδες λαού και νεολαίας το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα, «ότι υπάρχει λύση σε όφελος του λαού και της νεολαίας». Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ κάθε Σαββατοκύριακο του Ιουνίου γίνονται προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε Αττική, Πελοπόννησο, Μακεδονία και Θεσσαλία. Τις επόμενες εβδομάδες ακολουθούν και άλλες πόλεις και περιφέρειες, όπως κάθε χρονιά. Παράλληλα με όλα αυτά έτρεξαν και τρέχουν τα μαθητικά προφεστιβάλ της ΚΝΕ, σε πολλές συνοικίες της Αθήνας και άλλων πόλεων, ώστε να φτάσει στον μαθητικό πληθυσμό το κόκκινο μήνυμα για την παιδεία και τον σοσιαλισμό. Αναλυτικό πρόγραμμα και ενημέρωση για τις εκδηλώσεις και τις θέσεις της ΚΝΕ μπορείτε να βρείτε στην ειδική ιστοσελίδα που έχουν δημιουργήσει για μία ακόμη χρονιά στη διεύθυνση efestival.kne.gr

Κατασκήνωση
Το καθιερωμένο πλέον εναλλακτικό κάμπινγκ διοργανώνει η Νεολαία Συνασπισμού φέτος για 14η φορά. Με το γνωστό σλόγκαν «Κάτω από το λιθόστρωτο υπάρχει παραλία» οι νέοι του ΣΥΝ και οι συμπορευόμενοι σύντροφοι θα βρεθούν από 22 Ιουλίου ως 1η Αυγούστου στο Γιαννιτσοχώρι, στην παραλία της Ζαχάρως. Το πρόγραμμα έχει, όπως πάντα, εργαστήρια διαλόγου και τεχνών, πάρτι στην παραλία, εκδρομές, συζητήσεις και προβολές ταινιών. Αυτό που ξεχωρίζει φέτος είναι η αφίσα τους, που δείχνει ανάποδα έναν νεαρό λουόμενο (!) με παλιομοδίτικη βερμούδα και μπλε βατραχοπέδιλα πάνω σε λιθόστρωτο!

***

Συναγερμός και ΝΕΟΣ
Φαίνεται ότι ενοχλήθηκαν από το σχόλιό μας της περασμένης εβδομάδας περί «ησυχίας» στη ΝΕΟΣ και είπαν να μας «διαψεύσουν» κινητοποιούμενοι. Ξεκίνησαν λοιπόν οι προετοιμασίες για το ετήσιο κάμπινγκ που διοργανώνουν. Φέτος θα γίνει στην Αργολίδα (στη… βάση της Μελίνας Τσιλιμίγκρα) από 25 ως 31 Ιουλίου. Το πρόγραμμα έχει συζητήσεις, ομιλίες, μουσικές βραδιές, αγώνες (ποδόσφαιρο, κωπηλασία, βόλεϊ, σκάκι), μάχες paintball(!), σεμινάρια αυτοάμυνας(!), ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών. Παράλληλα αυτές τις ημέρες ετοιμάζουν σαρωτικές αλλαγές στην ιστοσελίδα τους (που τους έχει ταλαιπωρήσει πολύ, και εμάς μαζί…), η οποία φιλοδοξούν να εξελιχθεί σύντομα σε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πολιτικό portal. Πάντως, σε άλλο θέμα, δεν είδαμε κύματα ενθουσιασμού στη ΝΕΟΣ για την αλλαγή του λογότυπου του κόμματος. Αλήθεια, θα ακολουθήσουν τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία και στη Νεολαία του ΛΑΟΣ;

Συμμαχικά
Η νέα προσπάθεια των νεολαίων της ΔΗΣΥ στο διαδίκτυο έχει τη μορφή blog, στη διεύθυνση neolaiadimsim .blogspot.com. Εκεί είδαμε ότι μέχρι στιγμής έχουν δημοσιεύσει ενδιαφέροντα άρθρα στελέχη της Νεολαίας όπως οι Χάρης-Μάριος Ψιστάκης, Ρένος Αρβανίτης, Κώστας Μπελιβάνης, Σάντυ Γρηγοριάδη, Ανδρέας Παπαδάκης, Γιάννης Χρύσης. Τους ευχόμαστε καλή και δημιουργική δουλειά. Στο οργανωτικό επίπεδο, για το Σάββατο είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, προκειμένου να εκλεγούν τα όργανα του Κινήματος. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν θα καταφέρει η ενισχυμένη ομάδα των «νεαρών» και των συνεργαζόμενων να ελέγξει τη διαδικασία και τις εκλόγιμες θέσεις…

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Κουίζ Ι
Εύκολο κουίζ, οπότε δίνουμε και την απάντηση: Ποιο μέλος του ανώτερου οργάνου του ΠΑΣΟΚ, του Πολιτικού Συμβουλίου, έχει συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων»; Μα, φυσικά, ο 34χρονος Δημήτρης Σακελλάρης! Και χωρίς κανένα πρόβλημα ή δυσάρεστο απρόοπτο, μάλλον το αντίθετο…
Κακίες
Κακεντρεχής ερώτηση πράσινου στελέχους: «Στην παγκόσμια ημέρα των Στρουμφ και τη σχετική εκδήλωση που διοργανώνεται κοντά στα νέα γραφεία της ΟΝΝΕΔ, θα συμμετέχουν και τα γαλάζια παιδιά;». Κακίες…
Κουίζ ΙΙ
Ποιος επικεφαλής περιφερειακής οργάνωσης του Κινήματος καταφέρεται έντονα ενάντια στην κυβέρνηση, παρακινώντας βουλευτές «στα άρματα», ειρωνευόμενος με φράσεις όπως «Είμαι ευτυχής που ζω σε μια δημοκρατική χώρα, όπου μπορεί κανείς να κάνει ελεύθερα οτιδήποτε θελήσει το ΔΝΤ», και «Βεβαίως δεν πρόκειται για 5η δόση… αλλά για 1η δόση του 2ου Μνημονίου»;
Στον δρόμο
Φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ εκτίμησαν δεόντως τον χειρισμό του Κώστα Πανταζή στην επίθεση αγανακτισμένων κατά την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στον Βόλο πριν από περίπου δύο εβδομάδες, οπότε είπαν να τον χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότερο. Έτσι έχει αναλάβει τρεις νομαρχιακές ολομέλειες του κόμματος και μία περιφερειακή για το επόμενο διάστημα, μαζί με τις αντίστοιχες της νεολαίας. Η άλλη ανάγνωση είναι ότι οι βουλευτές και οι υπουργοί δεν τολμούν να πάνε, οπότε επιστρατεύονται οι εθελοντές αγωνιστές της Ιπποκράτους…
Στέκι
Ακούσαμε ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, «αλώθηκε» το άβατο των Εξαρχείων! Απέκτησαν οι γαλάζιοι φιλελεύθεροι στέκι στην περιοχή, για φαγητό και ποτό.
Στους αγώνες
Πενήντα τελικά εθελοντές ΟΝΝΕΔίτες επιλέχθηκαν από την οργανωτική επιτροπή των Special Olympics, από τους περίπου 120 γαλάζιους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Ήταν όλοι εκεί την Πέμπτη στο Καλλιμάρμαρο, όπου πραγματοποιήθηκε η πρόβα τζενεράλε για την έναρξη των Special Olympics. Στο χρονικό σημείο που υποτίθεται ότι έμπαινε ο πρωθυπουργός, σημειώθηκαν έντονες αποδοκιμασίες από το κοινό που παρακολουθούσε την πρόβα. Είναι τυχαίο ότι τους αγώνες στηρίζει εθελοντικά η ΟΝΝΕΔ και ότι δεκάδες γαλάζια παιδιά βρίσκονταν εκεί, περιλαμβανομένου μέρους της ηγεσίας της οργάνωσης; Κάθε απάντηση δεκτή…
Κουίζ ΙΙΙ
Η καμπάνια της ΟΝΝΕΔ για την οικονομία θα έχει και ηχητικό; Θα είναι τραγούδι; Νέο ή παλιό; Να περιμένουμε εκπλήξεις;
Άλλες εποχές
Περασμένα-ξεχασμένα άραγε τα παλιά; Επίσημος ομιλητής στην ΟΝΝΕΔ, στο θερινό σχολείο, θα είναι ο Γιώργος Μουρούτης. Θυμίζουμε ότι Μουρούτης και νυν ηγεσία της ΟΝΝΕΔ έχουν περάσει από σαράντα κύματα, λόγω των περυσινών διαδικασιών εκλογής προέδρου στη νεολαία. «Για το καλό του προέδρου και του κόμματος», ακούμε ότι πήγε πίσω το γινάτι. ‘Η μήπως «το μέλλον φυγείν αδύνατον»;
Εκλογή
Επιτυχής ήταν ο εκλογικός αγώνας του υπευθύνου Τομέα Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ Άγγελου Παπανικολάου στις αρχαιρεσίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Εκλέχθηκε 8ος στους 14 εκπροσώπους της γαλάζιας παράταξης ΔΗΚΙ, αντιπροσωπεύοντας τους νέους και ειδικευόμενους γιατρούς. Καλή θητεία!
Παράπονα
Ακόμη δεν μετακόμισαν και άρχισαν τα παράπονα ορισμένοι γαλάζιοι. Είχαν καλομάθει όσοι κατοικοεδρεύουν πέριξ του κέντρου να πηγαίνουν με τα πόδια στα γραφεία και τώρα τους φαίνεται βουνό η μετακίνηση στους Αμπελόκηπους. Ειδικά κάποιοι με εκπομπές στο ραδιόφωνο ή θέσεις-κλειδιά στη διοίκηση…
Στοιχήματα
Τόσα χρόνια που ήταν στο κέντρο τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ, τα στέκια των γαλάζιων βρισκόντουσαν στο Κολωνάκι, και για λίγους στα Εξάρχεια. Τώρα που μετακομίζουν στον Πύργο Αθηνών, υπάρχει θέμα συζήτησης: Πού θα είναι τα νέα στέκια; Από τη μία πλευρά, σε ακτίνα βολής, βρίσκονται τα μαγαζιά της Πανόρμου, ενώ από την άλλη μερικά μαγαζιά πέριξ του Πύργου και φυσικά τα στέκια στο Γουδί. Για να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια…
Ενδιαφέρον
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε να μάθουμε πόσοι και ποιοι θα βρεθούν στο πάρτι που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ Χανίων υποδεχόμενη τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος της ΝΔ. Αποτελεί στοίχημα η σύσφιγξη σχέσεων των γαλάζιων στο κάστρο της Ντόρας Μπακογιάννη…
Λάθη
Εκνευρίστηκαν οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και πήρε η μπάλα και τη Νεολαία ΣΥΝ! Ο σταθμός ανακοίνωσε ότι εκδήλωση που έγινε στο Σύνταγμα με ομιλητές τον Μανώλη Γλέζο και πανεπιστημιακούς καθηγητές είχε διοργανωθεί από τη Νεολαία του Συνασπισμού. Το ορθό ήταν ότι την εκδήλωση διοργάνωνε η Συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος (η «κάτω πλατεία», όπως έχει επικρατήσει). Και μαζί με τον σταθμό τα άκουσε και η Νεολαία ΣΥΝ από τους «Αγανακτισμένους»! Τελικά ανασκεύασαν, αλλά ορισμένοι δεν πείσθηκαν για τις αγνές προθέσεις…
Συνέδριο
Καταστατικό Συνέδριο διοργανώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Σε αυτό μας υπόσχονται ότι θα εγκρίνουν και νέες προτάσεις για κοινωνικά θέματα. Για να δούμε, αν θα βάλουν περισσότερη νεολαία στον λόγο τους, τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά…
Επίθεση
Επίθεση εξαπέλυσε το Άρμα Νέων ενάντια σε όσες εταιρείες δημοσκοπήσεων δίνουν ποσοστά κάτω του 1% στο Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών. Αντιτάσσουν τα χιλιάδες μέλη (!) που έχουν εγγραφεί στο κόμμα και λένε ότι θα ξεκινήσουν την απάντησή τους από την Πανελλήνια Διάσκεψη που οργανώνουν αυτές τις ημέρες, με έντονη συμμετοχή της νεολαίας. Για να δούμε…
Δημοτική Νεολαία
Το Άρμα Νέων, που σας παρουσιάσαμε παλαιότερα, δεν είναι η μόνη προσπάθεια νεολαίας του νεότευκτου κόμματος Δημαρά – Οικονόμου. Νεολαία έχει φτιάξει ο νεαρός βουλευτής (και παλιός γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ) και στη δημοτική του παράταξη στον Ωρωπό. Τι θα καταφέρουν από την τρίτη θέση της αντιπολίτευσης σε έναν δήμο της Αττικής δεν το ξέρουμε, αλλά τους ευχόμαστε καλή συνέχεια…
Κατηγορίες
Δεν έχει περάσει απαρατήρητη η επίθεση που έχει εξαπολύσει με ανοιχτή επιστολή του ο καταδικασθείς για εγκληματική ενέργεια Περίανδρος (Αντώνης Ανδρουτσόπουλος) εναντίον των πρώην συντρόφων του στη Χρυσή Αυγή. Καλεί τους νέους, κυρίως, εθνικιστές να απομακρυνθούν από ένα κίνημα που έχει εκφυλιστεί, όπως λέει, και να γυρίσουν την πλάτη στις προσωπικές φιλοδοξίες της ηγεσίας. Η αντιπαράθεση Ανδρουτσόπουλου – Μιχαλολιάκου έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στον εθνικιστικό χώρο και κυρίως στα νέα παιδιά…
Ανανέωση;
Ισχυροποιείται η παρουσία της Γραμματείας Νέων της ΓΣΕΕ. Στους εκπροσώπους του εργοδοτικού φορέα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) συμμετέχει τόσο ο νυν γραμματέας Νέων της ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος όσο και το πρώην στέλεχος Δημήτρης Αρβανιτοζήσης. Περνάμε σε μια νέα γενιά συνδικαλιστικής εκπροσώπησης της ΓΣΕΕ;
Παρηγοριά;
Κάτι είναι και αυτό, μπροστά στη φοροκαταιγίδα… Μετά τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ διατηρούν οι νέοι ηλικίας κάτω των 30 ετών και οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 65 ετών. Άλλωστε στην ηλικία μέχρι 30 ετών ένας στους δύο είναι άνεργος ή υποαπασχολούμενος…
Με ουσία
Τα περισσότερα ΤΟΣΥΝ υπολειτουργούν πλέον και αντιμετωπίζουν προβλήματα και απαξίωση. Μέσα στο άσχημο αυτό σκηνικό όμως κάποιοι ξεχωρίζουν. Προτάσεις με ουσία και περιεχόμενο δημοσιοποίησε πρόσφατα το ΤΟΣΥΝ Μαντουδίου Εύβοιας για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αν όλα τα ΤΟΣΥΝ έκαναν προτάσεις και οι δήμοι και η κυβέρνηση είχαν δομές υποδοχής και υποστήριξης, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τη νεολαία, ιδίως στην περιφέρεια…
Και δράση
Εν όψει καλοκαιριού, σχεδόν όλα τα ΤΟΣΥΝ που έχουν παραμείνει ενεργά θα κάνουν δράσεις και τοπικές εκδηλώσεις, κυρίως εθελοντικού χαρακτήρα, καθώς «λεφτά δεν υπάρχουν» ούτε στη ΓΓΝΓ ούτε στους δήμους ούτε στις τοπικές επιχειρήσεις… Θα σας λέμε για τις αξιοπρόσεχτες πρωτοβουλίες…

***


Σχολιάστε εδώ