Από το Περιστύλιο…

Οι επιμέρους υπαναχωρήσεις από τον αρχικό σχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου που παρουσίασε ο Παπακωνσταντίνου για να… γλιτώσει το ξύλο δεν είχαν συμφωνηθεί με την «τρόικα», είπε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος, που βρέθηκε ξαφνικά με διπλό πονοκέφαλο. Και ως εδώ θα ήταν καλά. Γιατί αν πάρουμε τοις μετρητοίς την ειλικρίνεια του Παντελή Οικονόμου, που περικυκλώθηκε από δημοσιογράφους στους διαδρόμους της Βουλής μετά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, τίποτα από όλα αυτά τα μέτρα που συζητήθηκαν στην επιτροπή και έρχονται στην ολομέλεια μπορεί να μην ισχύει την επαύριον. Μπορεί λέμε, αλλά το βέβαιο είναι ότι οτιδήποτε αλλάξει θα είναι προς το χειρότερο.

• Σαράντα πέντε πράσινοι βουλευτές καταδέχτηκαν να πάνε στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών, όπου ο νέος «τσάρος» συζήτησε μαζί τους το Μεσοπρόθεσμο. Δηλαδή οι άλλοι μισοί από τους 90 που συμμετείχαν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, υπό τον αποτυχημένο στη συνείδηση πλέον των ΠΑΣΟΚων Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δεν χρειάζονταν το μασάζ και να το συζητήσουν αν τελικά θα πεισθούν να το ψηφίσουν. Αυτό τώρα το λες καλό;

• Όχι, καλό δεν το λες. Γιατί αυτοί που πήγαν είναι στην πλειοψηφία τους χαρακτηρισμένοι βενιζελικοί, και έσπευσαν να βοηθήσουν τον επόμενο αρχηγό κάνοντας γαργάρα τις αντιρρήσεις και σε άλλες περιπτώσεις τους λεονταρισμούς για το Μεσοπρόθεσμο. Κι έπραξαν το αυτονόητο: έστρεψαν τα βέλη τους στον Παπακωνσταντίνου! Με την οριστικοποίηση των μέτρων αποδείχτηκε όμως ότι Μπένι – Παπακωνσταντίνου ίδια γεύση, για να μην πούμε χειρότερη!

• Ο υπουργός Οικονομικών, που ανέλαβε να καλοπιάσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και την πλατεία και επί τρεις μέρες που διήρκεσε η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης διεκδικούσε την πατρότητα της υλοποίησης της συναινετικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ… έδωσε τον προκάτοχό του όχι μόνο επειδή το πρώτο Μνημόνιο δεν λειτούργησε αλλά άφησε να φανεί ότι δεν είχαν συμφωνηθεί με την «τρόικα» –και άρα, αν είναι έτσι, εφευρέθηκαν ως καταπραϋντικό για τους βουλευτές στη διαδρομή της τριήμερης συζήτησης, λέμε εμείς– οι διορθωτικές αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο…

• Εν τω μεταξύ στις μαύρες μέρες που διάγουμε ο ένας βρίσκει και βγάζει τα άπλυτα του αλλουνού: Το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ κι ο Βενιζέλος του Παπακωνσταντίνου: «Νόμιζα ότι οι αλλαγές του Παπακωνσταντίνου ήταν συμφωνημένες και πήγα στο Eurogroup και δεν ήξεραν τίποτα. 3,8 δισ. στον αέρα! Αυτά βρήκα και προσπαθώ να τα συμμαζέψω».

• Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα που φέρνει με το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο αυτήν τη βδομάδα ο «κοινωνικά ευαίσθητος» Βενιζέλος είναι πολύ σκληρότερα από αυτά του «κοινωνικά ανάλγητου» Παπακωνσταντίνου. Παρ’ όλα αυτά η φαεινή ιδέα του ανασχηματισμού δείχνει προς το παρόν να λειτουργεί και φλύαροι αντιρρησίες κατάπιαν τη γλώσσα τους. «Το Μεσοπρόθεσμο θα το ψηφίσω, τρέμω τι θα γίνει αν δεν ψηφιστεί», είπε ο Ν. Σαλαγιάννης. «Ειλικρινής ο υπουργός, προσπαθεί να κάνει πολιτική διαχείριση σε αδιέξοδο», απεφάνθη και ο Δ. Λιντζέρης.

• Περισσότερο επικριτική αντιθέτως ήταν η Βάσω Παπανδρέου, που έμεινε εκτός κυβέρνησης και δεν έχει να χάσει και τίποτα, και ο Ανδρέας Μακρυπίδης, που παραιτήθηκε από εισηγητής στο Μεσοπρόθεσμο, αφού πρώτα πέρασε από την επιτροπή στην προ του ανασχηματισμού περίοδο βεβαίως! «Δεν υπάρχει ορίζοντας, τα νούμερα δεν βγαίνουν, δεν ξέρουμε πού πάμε, δεν γίνεται να πληρώνουμε φόρους 23 δισ. σε τόκους», είπε η Βάσω και ζήτησε να μην υπογράφει μόνος του ο υπουργός Οικονομικών τις δανειακές συμβάσεις. «Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2012 και πάμε σε νέα μέτρα, θα είναι η ταφόπλακα της αξιοπιστίας μας και της πολιτικής». Αγωνία για την… παραμονή –ουσιαστικά– του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία φάνηκε στις τοποθετήσεις και άλλων βουλευτών, όπως η Τόνια Αντωνίου, που παρατήρησε ότι «18 μήνες λέμε για αναπτυξιακή πολιτική και δεν έχει γίνει τίποτα».

• Κάπου εκεί ήρθε η σειρά του Μίμη Ανδρουλάκη να εκραγεί και να στήσει τον καβγά με τη Μιλένα Αποστολάκη. «Μιλάτε μόνο για φόρους, αλλά δεν μας λέτε πώς θα μειώσετε το Δημόσιο και τους παρασιτικούς οργανισμούς με τους μισθούς των 6.000 ευρώ». «Υπάρχουν και άνθρωποι των 600 ευρώ», αντέδρασε η Μιλένα, κι εκεί ο Μίμης τα… πήρε. «Μη μου λέτε εμένα για ανθρώπους. Εσείς τους διορίσατε!», της είπε εκνευρισμένος… Καλά, ο Μίμης δεν είναι ΠΑΣΟΚ; Εν πάση περιπτώσει έχει υπόψη του τι θα τους κάνουν τους άλλους, τους πολλούς εργαζόμενους που παίρνουν τον βασικό;

• Κυριακή κοντή γιορτή, πάντως, γιατί αύριο μπαίνει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται κιόλας την Τετάρτη το μεσημέρι. Την ίδια μέρα το απόγευμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται ο εφαρμοστικός νόμος και την επομένη Πέμπτη 30 Ιουνίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δε υπάρξουν διαρροές από τους σιωπηλούς, τελείωσε το έργο. Τσιμουδιά πάντως από την αντιμνημονιακή ΝΔ και σε άλλες περιπτώσεις λαλίστατη για τις διαδικασίες εξπρές που ακολουθούνται στην ψήφιση.
Αντιθέτως συμφωνεί. Φταίει μετά ο Μπένι που έβγαλε στη φόρα την εικαζόμενη συναίνεση; Αλλά ούτε και σ’ αυτό αντέδρασαν.

• Εφαρμοστικός νόμος σημαίνει όλα σε ένα. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Ύστερα θα έρθουν ένας-ένας οι νόμοι για τις αποκρατικοποιήσεις κι εκεί όποιος βουλευτής γουστάρει μπορεί και να καταψηφίσει. Δεν ανησυχεί ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ. Άλλη μια πανέξυπνη ιδέα που σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους Αθανασιάδηδες. Καλή, να δούμε κι αν θα αποδώσει.

• Δεν θα πληρώσει μόνο ο λαός. Θα δώσουν το κατιτίς και οι βουλευτές. Τη φοβερή εισφορά 5% για τα πολιτικά πρόσωπα! Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το μέτρο αισχρό λαϊκισμό για να χρυσωθεί το χάπι και να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα. «Να σας πω εγώ κάτι; Να μειώσετε 50% τους μισθούς των βουλευτών αύριο το πρωί», είπε στην ολομέλεια της Βουλής. «Αφήστε τα κόλπα όμως, 5% έκτακτη εισφορά στους βουλευτές και να περάσετε και το 3%, 4% σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, στα μεσαία στρώματα που αυτήν τη στιγμή ξεριζώνονται, πάνω από 60.000 ευρώ εισόδημα. Πηγαίνετε σ’ αυτούς που έχουν πάνω από 150.000 εισόδημα και πείτε 15% εισφορά. Έχετε τα κότσια;»
Σιγά…

• Το έχουν ζητήσει πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον λαό». Υπό το βάρος του σοκ που προκαλούν τα σκληρά μέτρα και η φορολογική λαίλαπα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και εκεί δεν περνάνε οι αλχημείες, η λαϊκή ρήση «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» είναι επίκαιρη και αποκτά ξεχωριστό νόημα…


Σχολιάστε εδώ