XΡΗΜΑτιστήριο

• Φούσκα μεγατόνων που, αν σκάσει, δεν μας σώνει κανείς! Ποια είναι η συνολική ονομαστική αξία των παραγώγων που διαπραγματεύονται στις πλατφόρμες οι οποίες δεν ελέγχονται από τις επίσημες αρχές; Ποιο είναι το μέγεθος της μόχλευσής τους;

> Το Μνημόνιο δεν είναι ευαγγέλιο, μπορεί εύκολα να αλλάξει! Πώς είναι δυνατόν να προσπαθούν να περάσουν ως «σωτήριο» ένα πρόγραμμα που στο πέρας του εκτοξεύει το δημόσιο χρέος της χώρας στο 198% του ΑΕΠ, με τους ετήσιους τόκους να παίρνουν την ανιούσα και το έλλειμμα να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο; Και σαν να μην έφταναν αυτά, από τη μια πωλούνται απευθείας οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΤΤ), αφαιρώντας έτσι από την εκάστοτε κυβέρνηση τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, και από την άλλη ρευστοποιούνται σε εξευτελιστικές τιμές οι μετοχές των εταιρειών ειδικού σκοπού που ενσωματώνουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (ακίνητα, υποδομές, συμμετοχές), μεγιστοποιώντας έτσι τα κέρδη των τραπεζών – συμβούλων.

> Πάνω που νομίζαμε ότι κάτι θα γινόταν, έγινε το απόλυτο τίποτε, ενώ το ποιος από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ ευθύνεται περισσότερο και ποια πρόσωπα θα ανασχηματιστούν, είναι θέματα που δεν ενδιαφέρουν τις αγορές! Με την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης να μην κρατά πάνω από τέσσερις ώρες, τα πράγματα για την εγχώρια χρηματαγορά γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα, καθώς οι αλλοδαποί επενδυτές βλέπουν ότι ακόμη και την ύστατη στιγμή για τη διάσωση της χώρας τα κόμματα εξουσίας δεν μπόρεσαν να βρουν ένα κοινό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, με αποτέλεσμα το πιστωτικό γεγονός να είναι πιο κοντά από ποτέ. Ευρωπαίοι και ΔΝΤ πάντως, αντιλαμβανόμενοι ότι οδηγούμαστε σε χρεοκοπία με απρόβλεπτες συνέπειες, αφήνουν στην άκρη τις τσάμπα μαγκιές τους, ανατρέπουν τους προγραμματισμούς και τα χρονοδιαγράμματα και σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι θα καταβάλουν την επόμενη δόση του δανείου «διάσωσης».

> Εμπορεύονταν ελπίδα και πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες! Εκτός από τον κ. Ψωμιάδη, ουδείς άλλος από τους υψηλόβαθμους διαμεσολαβητές, βλέπε ασφαλιστές και τραπεζικά στελέχη, του ομίλου της Aspis δεν ευθύνεται για την έκδοση των ψευδών βεβαιώσεων στους πελάτες σχετικά με τις εξασφαλισμένες ομολογίες;

> Λίγο οι πιέσεις του ΥΠΟΙΚ για την ενίσχυση των ταμείων του κράτους, λίγο ο υπερβάλλων ζήλος των εφοριακών για να μην κατηγορηθούν ότι τα αρπάζουν… οδηγούν τις εταιρικές φορολογικές διαφορές στα δικαστήρια! Για του λόγου το αληθές η Νίκας κατέθεσε προσφυγή για τον καταλογισμό ΦΠΑ, επειδή δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός.

> Δεν είναι μόνο οι άμεσες αλλά και οι έμμεσες απώλειες που κάνουν το παιχνίδι ιδιαίτερα επικίνδυνο! Για να δούμε αν κατά την επικείμενη πώληση του ΤΤ θα προβλεφθεί σχετική ρήτρα που θα επιβάλει στον αγοραστή του κρατικού ποσοστού (34%) να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο (66%) μόνο με τη χρήση μετρητών και όχι με την ανταλλαγή μετοχών…

> Μάστερ στην κωλοτούμπα! Tι κι αν η ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν αυτή που παρότρυνε τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών να κοστολογούν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους αγρότες μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων, εντούτοις όταν το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση… «τα γύρισε μέσα σε μια νύχτα».

> Όταν μέχρι και τα μαγαζιά γωνία, με κρατικοδίαιτους μετόχους και σημαντικά ανεκτέλεστα έργα, φτάνουν στο σημείο να βάζουν λουκέτα σε θυγατρικές τους, τότε τι να περιμένουμε από τους μικρούς του χώρου; Περί της Ελλάκτωρ ο λόγος.

> Από τέτοιους καθοδηγητές δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά! Αλήθεια, νυν πρόεδρε της ΣΕΚΑΠ και πρώην της ΣΥΝΕΔΙΑ κ. Πράτσο, γιατί η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη στροφή της αγοράς στα μεσαίας τιμής τσιγάρα;

> Δεν θέλει ή δεν μπορεί; Δεν διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία ή επιδιώκει να απεμπλακεί από τις οχλήσεις των συναδέλφων του; Γιατί ο κ. Προβόπουλος αποφάσισε να συνεργαστεί μόνο με διεθνή εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, προκειμένου να αξιολογήσει δείγμα του χαρτοφυλακίου δανείων των εγχώριων τραπεζών;

> Ευσεβής πόθος ή αναμενόμενη αντίδραση; Με τη χρηματιστηριακή τιμή πέριξ του 1,8 ευρώ, η επίσημη ανακοίνωση της Aegean Airlines σχετικά με την αγορά ιδίων μετοχών με κατώτατη τιμή αγοράς το 1 ευρώ και ανώτατη τα 4 καταδεικνύει την εκτίμηση της διοίκησης για ανοδική τάση.

> Ναυμαχία με περίεργες συμμαχίες, απρόβλεπτες εξελίξεις και σημαντικές απώλειες! Παράπλευρες πιέσεις δέχεται ο κ. Ρέστης από την πλευρά Γκριμάλτι, σχετικά με το θέμα της Hellenic Seaways, καθώς ο ιταλός εφοπλιστής εξετάζει τη ρευστοποίηση της συμμετοχής του, που αν συνδυαστεί με την πώληση του ποσοστού της Πειραιώς μπορεί να «αδειάσει» τον έλληνα πλοιοκτήτη, καθιστώντας τον μειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο της ναυτιλιακής επιχείρησης.

> Τα δίνουν όλα, χωρίς να διασφαλίζουν το ελάχιστο! Σε πόσες από τις προς πώληση ημικρατικές εταιρείες, οι όποιες αλλαγές στο εργασιακό τους θα πρέπει να γίνουν κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης, αφού ο γενικός κανονισμός του προσωπικού τους έχει κυρωθεί με νόμο; Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

> Μήπως οι διοικούντες των υποτιθέμενων ανεξάρτητων αρχών έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν ομαδικώς; Απ’ ό,τι φαίνεται, για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η υπηρεσία διαχείρισης χαρτοφυλακίου χωρίς την απαιτούμενη άδεια από φυσικό πρόσωπο είναι πολύ χειρότερη παράβαση από την παραπληροφόρηση του επενδυτικού κοινού για τις οφειλές νομικού προσώπου.

> Δολιότητα, ανικανότητα, ανοησία ή αφέλεια; Αληθεύει ότι οι επαναγορές κάποιων ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ έχουν πραγματοποιηθεί σε τιμές πλησίον του άρτιου, όταν τα ίδια ακριβώς προϊόντα θα μπορούσαν να αγοραστούν στη δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές; Μ’ αυτά και μ’ αυτά πάντως το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας στην πρόσφατη έκδοση των εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων αυξήθηκε στο 4,96%, δηλαδή 8 μονάδες βάσης υψηλότερα από αυτό της προηγούμενης έκδοσης του Μαΐου.

> Καιρός ήταν να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις! Για να δούμε αν κάποιοι από τους δυσαρεστημένους μικρομετόχους των ημικρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών, που έχουν καιρό να δούνε το χρώμα του χρήματος από μερίσματα, θα προχωρήσουν τελικά σε καταθέσεις αγωγών – μηνύσεων για κάποιες ύποπτες σπατάλες των διορισμένων διοικήσεων, που δεν συμβαδίζουν ούτε με τις ζημίες που κατέγραψαν ούτε με τη συρρίκνωση των μεγεθών που σημείωσαν…

> Μονά – ζυγά δικά τους! Απ’ ό,τι φαίνεται, το «ναι» των τραπεζών στις αναχρηματοδοτήσεις κοινοπρακτικών δανείων, είτε μέσω αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων είτε μέσω εκδόσεων μετατρέψιμων ομολογιακών είτε μέσω συμβάσεων leasing, λέγεται πιο εύκολα στις περιπτώσεις όπου από τη μια θα εκταμιεύουν τα κεφάλαια και από την άλλη θα τα εισπράττουν πίσω με τη μορφή εξυπηρέτησης των επισφαλών απαιτήσεών τους.

> Στρεβλώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν! Όπως η τεχνητά χαμηλή τιμή της χονδρικής οδήγησε τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού σε έλλειμμα, έτσι και μια ανάλογη διατήρηση της προσφοράς του θα μπορούσε να ενισχύσει τις τιμές του ρεύματος, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

>Αυτοί που έσπευσαν να τοποθετηθούν αρνητικά στην άμεση επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ΙΙ είναι κι εκείνοι που φαίνεται να κερδίζουν από την εφαρμογή του! Δυσαρεστημένοι εμφανίστηκαν οι τραπεζίτες στη σκέψη και μόνο των πολιτικών να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε!

> Έχει εξελιχθεί σε παιχνίδι με τεράστιο διακύβευμα! Ποιο είναι το ύψος των επισφαλειών που έχουν μεταβιβάσει οι ντόπιες τράπεζες σε επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού, προκειμένου να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους από την εφαρμογή της νέας συνθήκης της Βασιλείας, η οποία τις αναγκάζει σε ίδια κεφάλαια της τάξης του 10% επί των συνολικών δανείων τους;

> Ας τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα, ας τους δώσουμε από τώρα το management μήπως γλιτώσουμε τα περαιτέρω! Η αφαίρεση του βέτο από τους κρατικούς επόπτες που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των εγχώριων τραπεζών, ως προς τις προτάσεις εξαγοράς από το εξωτερικό που επέβαλε με το έτσι θέλω η «τρόικα», αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ωφελημένοι από μια τέτοια διαδικασία δεν θα είναι μόνο οι αλλοδαποί «γαμπροί», που θα αποκτήσουν τραπεζικές συμμετοχές έναντι πινακίου φακής, αλλά και ορισμένοι ντόπιοι μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν την ανάγκη εξυγίανσης των ισολογισμών των προς πώληση μικρών πιστωτικών ιδρυμάτων, επιδιώκοντας να εξαγοράσουν τα δάνειά τους με σημαντικό «κούρεμα».

> Υποτίθεται ότι κάνουν επιστημονική και όχι τσαπατσούλικη δουλειά! Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε σε ποια κοινά αποδεκτά κριτήρια βασίζονται οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης, καθώς οι αναλύσεις τους επηρεάζουν τις οικονομίες των χωρών, τη δυνατότητά τους να δανείζονται και το ύψος του επιτοκίου τους.

>Tο εγχώριο real estate ευνοεί το ξέπλυμα χρήματος! Από τη μια η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών – πραγματικών αξιών και από την άλλη η διαφορά ελάχιστου – αληθινού κόστους οικοδομής αφήνουν ορθάνοιχτα τα παράθυρα της φοροδιαφυγής.

> Κρύβουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί! Τι κι αν οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μεταφέρει το σύνολο σχεδόν των κρατικών τους ομολόγων στα χαρτοφυλάκια διακράτησης ως τη λήξη και επομένως τα αποτιμούν σε τιμή κτήσης, εντούτοις πολλές εξ αυτών πιέζονται να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

> Έχει βρεθεί προ πολλού η αγελάδα που θα αρμέξουν, αν και εφόσον χρειαστούν επιπλέον έσοδα! Κάθε πρόσθετη δαπάνη στον προϋπολογισμό θα αφαιρείται αυτόματα και ισόποσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη.

> Ο μεγαλύτερος εχθρός μιας επιχείρησης δεν είναι τα σφάλματα, αλλά το βόλεμα! Πόσες από τις αντικαταστάσεις των μελών στα διοικητικά συμβούλια των προβληματικών εισηγμένων έχουν να κάνουν με την αποτυχία τους στην εύρεση κεφαλαίων;

> Αποδείχθηκε δώρον άδωρον! Τι κι αν οι διοικήσεις αρκετών εισηγμένων προχωρούν σε απανωτά reverse split, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τον αριθμό των κυκλοφορούντων μετοχών τους, εντούτοις οι χρηματιστηριακές τους τιμές συνεχίζουν να παίρνουν την κατιούσα.

> Ένα από τα ελάχιστα θετικά της οικονομικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης! Απ’ ό,τι φαίνεται, το πλεόνασμα δικαιωμάτων ρύπων του ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να απορροφηθεί άμεσα και σε καλές τιμές από την αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζεται διεθνώς.

> Ίσως μια τέτοια εξέλιξη να μην είναι και τόσο αρνητική! Η παρατεταμένη ύφεση, οι κλιματικές αλλαγές, η αύξηση στις τιμές των τροφίμων και ο έλεγχος της παραγωγής από τα καρτέλ αναμένεται να στρέψουν πολύ κόσμο στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

> Επειδή λύσεις υπάρχουν, θα πρέπει να τεθούν αμέσως οι κόκκινες γραμμές! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιοποιηθούν τα ακίνητα του Δημοσίου χωρίς το κράτος να χάσει την κυριότητά τους, όπως για παράδειγμα με ενοικίαση, με leasing, με μακροχρόνιες μισθώσεις, με ΣΔΙΤ, με συμβάσεις παραχώρησης και με τιτλοποιήσεις.

> Δεν το λέμε εμείς, το έδειξαν οι τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις! Τι κι αν η πλειοψηφία των εισηγμένων παρουσίασε μείωση του τραπεζικού της δανεισμού, εντούτοις η αύξηση των τόκων που κατεβλήθησαν οδήγησε σε μείωση της ταμειακής τους ρευστότητας.

> Από τους λίγους κερδισμένους της κρίσης! Η ανασφάλεια που επικρατεί για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα βοηθά τον χρυσό να τραβάει τον δικό του μοναχικό ανηφορικό δρόμο, παρέχοντας σημαντικά κέρδη σε όσους επενδυτές εμπιστεύτηκαν το πολύτιμο μέταλλο.

> Άλλη μια αρνητική πρωτιά της Ελλάδας! Η χώρα μας βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των κρατών μελών της ΕΕ με τις υψηλότερες τραπεζικές επιβαρύνσεις στις υπεραναλήψεις, στα στεγαστικά και στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων.

> Κάθε πέρσι και καλύτερα! Με τη σταδιακή αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών, που αισίως έχουν φτάσει τα 930 εκατ. ευρώ, προοιωνίζεται ένα ακόμη νέο ρεκόρ για φέτος.

> Ονόματα να μη λέμε, υπολήψεις να μη θίγουμε. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τρεις συμμαθητές, ένας μεγαλέμπορος αυτοκινήτων, ένας τραπεζίτης που έσκασε σαν κομήτης στα εγχώρια δρώμενα κι ένας κοσμηματοπώλης με πελάτες τρανταχτά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν. Στις εποχές των «παχιών αγελάδων» ο πρώτος είχε γιγαντωθεί τόσο πολύ, που η συνεργαζόμενη με αυτόν εταιρεία leasing, θυγατρική ιδιωτικής τράπεζας, δεν έκανε παρακράτηση κυριότητας σε κάποιες Ferrari που είχε στη βιτρίνα του. Όμως η πολυτελής του διαβίωση, η λατρεία του για τον τζόγο και ο υπέρογκος δανεισμός τον οδήγησαν στην καταστροφή. Έξυπνος ο μάγκας, μεταβίβασε 3 Ferrari στον τραπεζίτη φίλο του έναντι σημαντικού τιμήματος, ενώ χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του κοσμηματοπώλη φίλου του, αγοράζοντας με πέτσινες επιταγές πανάκριβα διαμάντια από πολλά μαγαζιά της Βουκουρεστίου. Στο τέλος την «έκανε» στο εξωτερικό, αφήνοντας πίσω του μεγάλα φέσια. Για ποιους χτυπά άραγε η καμπάνα;


Σχολιάστε εδώ