Στο «κόκκινο» ο Δήμος Αθηναίων

Κι αυτό γιατί, βάσει του συγκεκριμένου νόμου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οι ετήσιες υποχρεώσεις τους σε τοκοχρεολύσια υπερβαίνουν το 20% των τακτικών εσόδων ή που το συνολικό τους χρέος είναι μεγαλύτερο από το 150% των τακτικών τους εσόδων, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες.

Η αγωνία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη για την επόμενη μέρα αποτυπώνεται στη δραματική (χωρίς εισαγωγικά) επιστολή του προς τον πολιτικό του φίλο Γιάννη Ραγκούση, υπουργό Εσωτερικών μέχρι την Παρασκευή.

Σ’ αυτήν ουσιαστικά ζητεί το περαιτέρω χαράτσωμα των καταστηματαρχών και των ξενοδόχων της πρωτεύουσας και τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του δήμου. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του, δεν θα υπάρχουν κονδύλια για την πληρωμή των περίπου 10.600 εργαζομένων του δήμου, καθώς το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας φτάνει τα 15,8 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, δεν αποκλείεται να ζητήσει να ενταχθεί ο Δήμος Αθηναίων στο πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει ανακοινώσει ο Γ. Ραγκούσης για τους υπερχρεωμένους δήμους της χώρας. Το βέβαιο είναι ότι ο δήμος δεν μπορεί να πληρώσει εφάπαξ τα ποσά που οφείλει στους δεκάδες προμηθευτές του, γι’ αυτό και «εκλιπαρεί» να υπάρξει αλλαγή της υπουργικής απόφασης που απαγορεύει την τμηματική πληρωμή των ενταλμάτων.

Σημείο αντιπαράθεσης του κ. Καμίνη με τις παραγωγικές τάξεις της πόλης θα αποτελέσει η πρότασή του για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων από 0,5 σε 1%. Η μείωση αυτή είχε επιβληθεί επί υπουργού Τουρισμού της ΝΔ Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου, προκειμένου να τονωθεί η τουριστική κίνηση και να ανακουφιστεί ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, από την πρωτοβουλία αυτή του κ. Μαρκόπουλου ο δήμος αποστερήθηκε έσοδα 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το θέμα όμως έχει και άλλη διάσταση: Όσο ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών ο Γ. Ραγκούσης, ο δήμαρχος δεν έδειχνε πρόθυμος να διεκδικήσει τα 38 εκατ. ευρώ που οφείλει το υπουργείο Εσωτερικών στον δήμο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του 2010, καθώς θα έπρεπε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Εσωτερικών, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, σε περίπτωση που του αρνούνταν την καταβολή του συγκεκριμένου ποσού.

Τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος έχουν απειλήσει τον κ. Καμίνη με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος, αν δεν προχωρήσει αμέσως στη διεκδίκηση του συγκεκριμένου κονδυλίου. Ο ίδιος είχε αρκεστεί προ μηνών σε μια έκτακτη οικονομική επιχορήγηση ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, που όμως δεν λύνει το πρόβλημα των λειτουργικών δαπανών. Ήδη έχουν περικοπεί δραστικά οι υπερωρίες και τα νυχτερινά, ενώ οι περίπου 2.600 συμβασιούχοι βαδίζουν με μαθηματική ακρίβεια προς την πόρτα της εξόδου.

Μόνη ελπίδα ή διέξοδος για τον κ. Καμίνη είναι να ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δήμου στα 25 χρόνια, από 15 που είναι σήμερα, χαμηλότερο επιτόκιο και κάλυψη του κόστους πληρωμής των δανείων.

Ουσιαστικά δηλαδή να ενταχθεί στον Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο οποίο έχει συναφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκτός αν αποφασίσει να διεκδικήσει τα ποσά που του οφείλονται από τους ΚΑΠ, τώρα που τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών άλλαξαν χέρια…


Σχολιάστε εδώ