Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• H «Wall Street Journal» έθεσε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση: Στην ηλεκτρονική της έκδοση την Τετάρτη έγραψε πως το ερώτημα για την Ελλάδα είναι αν θα πάει σε εκλογές ή σε… χρεοκοπία! Το βράδυ της ίδιας ημέρας είχαμε την απάντηση: Ανασχηματισμός ναι, εκλογές όχι!
• Οι μεγάλες απώλειες στο ΧΑ την Τετάρτη, που ενδοσυνεδριακά έφεραν τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά 14 ετών, αν και ψαλιδίστηκαν στο κλείσιμο, κατέδειξαν ότι η κρίση χρέους στη χώρα μας είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί ουσιαστικά αυτή η κρίση αποτυπώνει μια συνολικότερη σαθρή διάρθρωση της οικονομίας μας, ενδεχομένως και της ίδιας της κοινωνίας μας, που κυριολεκτικά τρίζει συθέμελα όχι από την «αγανάκτηση» των διαδηλωτών, αλλά από την αποκάλυψη των παθογενειών της και την αδυναμία εξεύρεσης λύσεων στα αδιέξοδά της.
• Οι ειδικοί που αναλύουν τα του δημοσίου χρέους επιμένουν ότι η ελληνική οικονομία πρέπει επειγόντως να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι πρέπει επειγόντως να επιτευχθεί… ξεσκαρτάρισμα! Για να πάψουν πια να λιμνάζουν κεφάλαια σε τίτλους ουσιαστικά χρεοκοπημένων εταιρειών, σε ανενεργά χαρτιά, σε «σαπάκια», κατά το κοινώς λεγόμενο, που παραδόξως δεν βλέπουν την πόρτα της εξόδου, κυρίως επειδή η δομή και η λειτουργία της αγοράς μας δεν έχουν τρόπο να τα αποβάλουν!
• Για να πάψουν να ποδηγετούνται επενδυτές, ιδιώτες ως επί το πλείστον, από δυο-τρεις επιχειρηματίες που ως διά μαγείας κρατούν στο ταμπλό εταιρείες-φαντάσματα. Που, στην τελική, παλαιότερα μπορούσαν και να εξυπηρετήσουν κάποιους ή κάτι (θυμάστε άραγε τα περιβόητα «οχήματα»;), αλλά σήμερα απλώς πιάνουν… χώρο. Και κάποια λεφτά μικροεπενδυτών!
• Η αγορά μας ΔΕΝ ήταν απροετοίμαστη για τέτοια ραγδαία επιδείνωση του πολιτικού σκηνικού, για τόσο βίαιη επίσπευση των αλλαγών που προαλείφονταν στη χώρα μας. Είναι όμως σαν έτοιμη από καιρό να υποδεχθεί και τα χειρότερα νέα, άλλοτε με οικτρή υπερβολή στις αντιδράσεις της (βλέπε αυτό το ενδοσυνεδριακό -4,2% της Τετάρτης) και άλλοτε με ακόμα πιο οικτρή απάθεια.
• Σε κάθε περίπτωση, αυτή η αγορά ΔΕΝ είναι πια ούτε καν το προνομιακό πεδίο λίγων και ισχυρών «παικτών», ενώ προφανώς δεν είναι και «ιδανική επενδυτική επιλογή» για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή… Τουλάχιστον όχι ακόμη!
ΥΓ.: Η παρέμβαση του ΔΝΤ αργά το βράδυ της Τετάρτης, με τη διαφαινόμενη έγκριση της περιβόητης πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα ΧΩΡΙΣ εχέγγυα, υπό τον φόβο μιας… πρόωρης χρεοκοπίας, δίνει μεν χρόνο και «ανάσες» στη χώρα μας και στην Ευρωζώνη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Και κυρίως δεν «πείθει» τις αγορές, που -όπως εύγλωττα περιέγραψε την κατάσταση ο εκ των αντιπροέδρων της ΕΚΤ Βίκτορ Κονστάντσιο- έχουν «μυριστεί αίμα» στην Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ