Στην τριμερή ο Μπαν Κι Μουν θα πάρει αποφάσεις
Την ίδια στιγμή, ο Εγκεμέν Μπαγίς δηλώνει από την Τουρκία ότι υπάρχει ανοικτό παράθυρο για τη λύση εν όψει της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μπαγίς επισήμανε τα εξής: «Είναι ώρα πια για θαρραλέα βήματα, για να φτάσουμε σε μια λύση στην Κύπρο, αλλά δυστυχώς αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την Τουρκία. Θα πρέπει να ξεπεραστεί η αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων, που κρατά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όμηρο».
Τα «δύο κράτη»
Ο κ. Μπαγίς επιδιώκει να επιρρίψει το βάρος της ευθύνης για τη μη λύση στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η θέση της νέας τουρκικής κυβέρνησης έχει διατυπωθεί προεκλογικά. Σύμφωνα με τις γραπτές πολιτικές θέσεις του AKP στο Κυπριακό, το πρόβλημα θα επιλυθεί στη βάση της άσκησης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των Τούρκων της Κύπρου, δηλαδή Τουρκοκυπρίων και τούρκων εποίκων, και της συμφωνίας μεταξύ «των δύο κρατών» του νησιού. Η πολιτική Ερντογάν δεν διαφέρει από αυτήν των στρατιωτικών και των λοιπών Κεμαλιστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Εντός τριών μηνών
Όλα αυτά λέγονται πριν από την τριμερή συνάντηση της 7ης Ιουλίου στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Χριστόφια, του Έρογλου και του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Τα Ην. Έθνη θέλουν να θέσουν τη διαδικασία σε νέα βάση προκειμένου να υπάρξει πρόοδος, και για τον σκοπό αυτό ο κ. Ντάνουερ έχει επαφές με τους συνεργάτες των δύο ηγετών. Αυτό που αφήνουν να διαρρεύσει οι τεχνοκράτες του ΟΗΕ είναι ότι ο κ. Μπαν «θα πάρει αποφάσεις»! Στα κατεχόμενα οι υπηρεσίες του κ. Έρογλου ισχυρίζονται ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί σε τρεις μήνες, υπονοώντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον συγκληθεί διεθνής διάσκεψη που θα επιλύσει τις διαφορές μεταξύ των μερών και τις διεθνείς πτυχές όπως οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα.
Και ενώ λέγονται αυτά στη Λευκωσία, στην Τουρκία ο πρέσβης της ΕΕ εκτιμά ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πρωτίστως την τελική λύση, αλλά τη διευθέτηση του πρωτοκόλλου με τρόπο που να είναι συναφής με την τουρκική θέση για απευθείας εμπόριο και ταϊβανοποίηση. Όπως τόνισε δε ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Αλί Μπιράντ, καμία τουρκική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί λύση χειρότερη από το Σχέδιο Ανάν, εκτός κι αν καθορίσει η ΕΕ χρονοδιάγραμμα για πλήρη ένταξη της Τουρκίας.