πάρε δώσε

Καθηγητής σε… τρία ταμπλό
• Είναι γνωστό ότι σ’ αυτήν τη χώρα οι καθηγητές των πανεπιστημίων είθισται να κυβερνούν, να καλύπτουν κορυφαίες θέσεις στη δημόσια διοίκηση, να μετέχουν σε διοικητικά συμβούλια του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, να κάνουν μπίζνες σε πολλά πεδία και… όταν περισσεύει λίγος χρόνος να θυμούνται ότι υπάρχουν αμφιθέατρα και φοιτητές. Ο καθηγητής Γ. Κατσουλάκος, διαπρεπής οικονομολόγος, παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπρύτανη της ΑΣΟΕΕ και προσφέρει εντελώς αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του ως ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ. Ανεξάρτητος μεν, διορισμένος από την κυβέρνηση δε, καθώς ο ίδιος ισχυρίζεται ότι από την κυβέρνηση του ζητήθηκε να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στη ΔΕΗ.
• Ως εδώ δεν υπάρχει κάτι πρωτοφανές, εκτός ίσως από το γεγονός ότι ένας αντιπρύτανης προτιμά να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε μια μεγάλη κρατική εταιρεία από το να μετέχει από κορυφαία θέση στη διοίκηση ενός σημαντικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Αυτό που είναι, όμως, πρωτοφανές και προκαλεί πολλές συζητήσεις είναι ότι ο ίδιος ακαδημαϊκός δάσκαλος συμμετέχει εδώ και χρόνια, μέχρι και σήμερα, στο διοικητικό συμβούλιο εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας: της FG Europe, συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Φειδάκη και του ισχυρού εφοπλιστή Ρέστη. Και σ’ αυτό το διοικητικό συμβούλιο ο κ. Κατσουλάκος εμφανίζεται ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος. Το περίεργο είναι ότι η FG Europe, εκτός από τις πωλήσεις κλιματιστικών και άλλων διαρκών καταναλωτικών αγαθών, περιλαμβάνει στο πεδίο των δραστηριοτήτων της και τον τομέα της ενέργειας. Είναι δηλαδή εταιρεία που ανταγωνίζεται τη ΔΕΗ! Τα περίεργα δεν σταματούν εδώ, αφού ο καθηγητής Κατσουλάκος μετέχει και στην επενδυτική επιτροπή εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενέργεια.
• Η στήλη γνωρίζει ότι ο κ. Κατσουλάκος πήρε την άδεια του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για να διατηρεί αυτές τις παράλληλες απασχολήσεις, που με πρώτη ματιά φαίνονται ως κατ’ εξοχήν ασυμβίβαστες μεταξύ τους. Το θέμα, όμως, δεν είναι τυπικό, αλλά ουσιαστικό: Επιτρέπεται το ίδιο πρόσωπο να έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες για τη μεγαλύτερη κρατική επιχείρηση ενέργειας της χώρας, ενώ συμμετέχει (με ποια αμοιβή άραγε; και εκεί αφιλοκερδώς παρέχει υπηρεσίες;) σε ιδιωτική ανταγωνιστική επιχείρηση της ΔΕΗ; Τόσοι σοβαροί οικονομολόγοι με πλούσια ακαδημαϊκά βιογραφικά υπάρχουν στην Ελλάδα, έπρεπε η κυβέρνηση να επιλέξει τον κ. Κατσουλάκο για το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και να του επιτρέπει να διατηρεί τέτοιες παράλληλες απασχολήσεις που γεννούν ερωτήματα και στους πλέον καλοπροαίρετους;

Ποιος κυβερνά
αυτόν τον τόπο;
• Μέσα στον ορυμαγδό δηλώσεων ξένων παραγόντων για την Ελλάδα ίσως πέρασαν απαρατήρητες την Πέμπτη οι δηλώσεις του ιταλού κεντρικού τραπεζίτη Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, που έχει εξέχουσα θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Σμάγκι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα παίζει παράξενα παιχνίδια», αναφερόμενος βέβαια στην άρνηση του Α. Σαμαρά να υπερψηφίσει το Μνημόνιο Νο2.
• Ασχέτως ποια άποψη μπορεί να έχει κάθε Έλληνας για τη στάση του κ. Σαμαρά και τις πολιτικές του επιλογές, από πότε οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, ή ακόμη και οι εθνικοί κεντρικοί τραπεζίτες, έχουν δικαίωμα να κρίνουν αν παίζει περίεργα παιχνίδια ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίαρχου (;) κράτους της Ευρωζώνης; Αυτή η χώρα έχει περάσει πολλά από κατοχικούς στρατούς και χούντες στρατιωτικών, έχει δεινοπαθήσει από τραπεζίτες και λοιπούς πιστωτές, αλλά δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κεντρικούς τραπεζίτες της Φρανκφούρτης να παρεμβαίνουν ευθέως και με τέτοιο θράσος στις εσωτερικές πολιτικές μας λειτουργίες. Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη κατατάξει την Ελλάδα στις αποικίες της, καλό θα ήταν να μας το πει για να το ξέρουμε.

Τα πρόστιμα, η μπύρα
και ο κ. Κυριτσάκης
• Επτά χρόνια κράτησε στην Ολλανδία η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για καρτέλ των δύο μεγαλύτερων βιομηχανιών ζυθοποιίας της χώρας. Σωστά μαντέψατε, η μία είναι η Heineken, που ελέγχει στην Ελλάδα την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο της εγχώριας αγοράς μπύρας. Οι δύο εταιρείες, ύστερα και από μακρύ δικαστικό αγώνα, αφού αμφισβήτησαν τις αποφάσεις της Επιτροπής, θα πληρώσουν πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το καρτέλ τους. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Ελλάδα; Ότι και στη χώρα μας εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια αντίστοιχη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μήπως γνωρίζει ο κ. Δ. Κυριτσάκης, που πολλά έχει υποσχεθεί, αλλά παράγει έργο με το… σταγονόμετρο, τι έχει απογίνει με εκείνη την έρευνα;


Σχολιάστε εδώ