ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ

Αν και οι πράξεις αρκετών εξ αυτών άλλα έδειχναν μέχρι πρόσφατα, οι αρχιερείς αποφάσισαν να βγουν δυναμικά μπροστά. Κάποιοι επειδή πραγματικά προβληματίζονται και άλλοι επειδή διακρίνουν πως μπορεί να μπουν πολύ εύκολα στο ίδιο «σακί» με τους πολιτικούς και να φτάσει η ώρα της έντονης αποδοκιμασίας…

Ο προβληματισμός για τις πολιτικές και τις κοινωνικές διεργασίας ήταν πολύ έντονος τις προηγούμενες μέρες. Στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου το ενδιαφέρον μονοπωλούσαν οι εξελίξεις στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο πως για πρώτη φορά άφησαν στην άκρη τα θέματα της Εκκλησίας και ασχολήθηκαν κυρίως με το πώς θα βρεθούν με μία ενιαία φωνή κοντά στον λαό. Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν πολλές. Οι πιο τολμηροί είπαν να βγουν στις πλατείες και να συνομιλήσουν με τους «Αγανακτισμένους». Ορισμένοι όμως εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, αφού υπήρχε ο φόβος να θεωρηθούν αντικυβερνητικοί. «Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα κυβερνήσει, αρκεί να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο και να δώσουν στον κόσμο ελπίδα και προοπτική» έλεγε Μητροπολίτης στους διαδρόμους της Συνόδου. «Κι αν δεν μπορούν οι πολιτικοί, ας το κάνουμε εμείς. Αλλά με πράξεις, όχι θεωρίες» συμπλήρωνε.

Μερικοί αρχιερείς έριξαν ευθύνες στον Αρχιεπίσκοπο, λέγοντας πως θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει νωρίτερα μπροστά στην καταπίεση που νιώθει η κοινωνία από τα σκληρά οικονομικά μέτρα. Τελικά αποφάσισαν να συντάξουν ένα κείμενο, ως απάντηση στα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί Μητροπολίτες, αν και στην κοινή τους δήλωση είναι πολύ προσεκτικοί στη διατύπωση, ωστόσο άφησαν αιχμές προειδοποιώντας εμμέσως πως αν τα πράγματα δεν βρουν σύντομα λύση, τότε θα τους βρουν μπροστά τους. Στη δήλωση αποδοκίμασαν όσους δρουν «εναντίον των συμφερόντων της πατρίδας και της ευημερίας του λαού, της εθνικής αξιοπρέπειας και του φιλότιμου των πολιτών», υπενθυμίζοντας πως «στην κλίμακα των αξιών της ζωής, δεσπόζουσα θέση έχει η αγάπη προς την πατρίδα». Διαβεβαίωσαν πως θα σταθούν στο πλευρό του ελληνικού λαού που «καταπονείται από τις εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις».

Για ακόμη μία φορά δήλωσαν πως το πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας δεν υπηρετεί κόμματα και παρατάξεις, αλλά τον λαό, «για τις ανάγκες του οποίου πάντοτε νοιαζόταν και τις οποίες και σήμερα αγωνίζεται καθημερινά να ικανοποιήσει, στο μέτρο του δυνατού, κάτω από δύσκολες συνθήκες».

Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από τον λαό να επιδείξει κοινωνική αλληλεγγύη για τη στήριξη των αδύναμων και να ατενίσει προς το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Από τους πολιτικούς, τέλος, ζήτησε να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες, που θα δώσουν όραμα και ελπίδα για το μέλλον, με τις αρχές της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και αξιοποιήσεως όλου του υλικού και πνευματικού πλούτου του τόπου…


Σχολιάστε εδώ