Δεν έχουν τον Θεό τους…

Φωνάζουμε για την αναδουλειά που έχει πέσει στην αγορά, για τα μαγαζιά που δεν μπαίνει άνθρωπος, που ψάχνουν με το… φανάρι πελάτη, όμως από την άλλη πλευρά δεν λένε να κατεβάσουν τις τιμές, να καλύπτουν, στη θύελλα που σαρώνει τα πάντα, μόνο τα έξοδα και να βγαίνει και κανένα καρβέλι… Ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι εκείνες οι εποχές που έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα πέρασαν…
Και ο αγώνας είναι για επιβίωση, να μείνεις ζωντανός με όσο το δυνατόν πιο μικρές απώλειες. Γιατί απώλειες δεν πρόκειται κανένας μας να μην έχει.
Ο πρόλογος αναγκαίος, γιατί ορισμένοι επιμένουν να ληστεύουν… Να βλέπουν τον πελάτη ως υποψήφιο θύμα…
Απόδειξη το παρακάνω περιστατικό που διάβασα. Στην Μαραθούπολη (Μεσσηνία) γίνεται διεθνές τουρνουά γκολφ. Το βράδυ μια παρέα πήγε σε μια ψαροταβέρνα. Πόσα λέτε πλήρωσαν οι 10 νοματαίοι; 1.200 ευρώ ο λογαριασμός! Τι έφαγαν; 2 μεγάλα ψάρια, μεζέδες, σαλάτες και 3 μπουκάλια ντόπιο λευκό κρασί. Καλά, σε λησταρχείο μπήκαν οι άνθρωποι. Ο ταβερνιάρης τρελάθηκε. Άραγε πόση εφορία να πληρώνει; Άσε που αν τα 1.200 ευρώ τα κάνεις δραχμές, τότε τρελαίνεσαι… 400.000!
Πού φθάσαμε, κύριε Σημίτη μας και κύριε Παπακωνσταντίνου; Είναι το περιστατικό άλλη μια απάντηση σʼ εκείνους που λένε ότι το ευρώ μάς έσωσε. Δεν ξέρω πώς το εννοούν. Εγώ αυτό που επιμένω να λέω είναι ότι η ισοτιμία του ευρώ μάς βούλιαξε. Και η έλλειψη κάθε ελέγχου στις τιμές. Είναι δυνατόν για 3 κάστανα να πληρώνεις 3 ευρώ, 1.000 δραχμές δηλαδή; Αυτό ξεπερνάει και τη διαφήμιση για το κάπνισμα «παφ και τάλιρο». Δεν λένε τυχαία κάποιοι ότι «μʼ αυτήν την κατάρα του ευρώ έχουμε γίνει η ακριβότερη χώρα του κόσμου» και εξηγώντας τι εννοούν, απαντούν «γιατί παρέσυρε ενοίκια, μισθούς, όλα».
Αλλά από άλλου ξεκινήσαμε και στον δρόμο ξεστρατίσαμε.
Το θέμα μας είναι ότι θα πρέπει να καταλάβουν οι καταστηματάρχες ότι αν θέλουν να κρατήσουν το μαγαζί τους ανοικτό, να βλέπουν πελάτες, θα πρέπει να κατεβάσουν τις τιμές. Έτσι θα βοηθήσουν και τον εαυτό τους και τους καταναλωτές, που ας μην ξεχνούν ότι χάρη σʼ αυτούς υπάρχουν.
Αυτοί είναι η κινητήριος δύναμη. Μόνο που δεν το έχουν καταλάβει. Ότι μπορούν να επιβάλουν τα πάντα στην αγορά… Έτσι και οργανωθούν…


Σχολιάστε εδώ