Αλαλούμ και πάσης ΕΣΗΕΑ

– Θα θέλαμε ένα νέο, μαχητικό, ενωμένο και αποτελεσματικό προεδρείο στην ΕΣΗΕΑ.

– Ωραία. Τρία ασπράδια το πρωί, δύο κουταλιές ελαιόλαδο το μεσημέρι και ένα κιλό μπρόκολο το βράδυ.

– Θα θέλαμε ένα νέο, δημοκρατικό, πολυφωνικό προεδρείο στον ΕΔΟΕΑΠ.

– Φυσικά. Τρία ασπράδια το πρωί, δύο κουταλιές ελαιόλαδο το μεσημέρι και ένα κιλό μπρόκολο το βράδυ…

Ίδια εκλογική συνταγή, ίδια πρόσωπα, ίδιος κοιλόπονος για το προεδρείο, ο κόσμος να γυρίζει ανάποδα, και στην ΕΣΗΕΑ και στον ΕΔΟΕΑΠ ασπράδια, λάδι και μπρόκολο, όπως λέει η σχετική διαφήμιση. Αυτά ψηφίσατε, να μην ακούσουμε γκρίνιες κατόπιν εορτής, τα κεφάλια μέσα, να δούμε αν θα σώσουμε καμιά επικουρησούλα, τις εξαγωγές του φρονιμίτη και την ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο.

Δεν γίνεται τίποτα, λοιπόν;

Γίνεται αν συνειδητοποιήσουμε τον ρόλο που έχουμε ως μέλη της ΕΣΗΕΑ, ως μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ. Ρόλος που μας επιβάλλει το στενό μαρκάρισμα των διοικητικών συμβουλίων της Ένωσης και του Ταμείου σε θέματα που συνδέονται άμεσα με τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τις επικουρήσεις, την περίθαλψη, το ξεκαθάρισμα του Μητρώου της ΕΣΗΕΑ, τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τις εγγραφές, τη δεοντολογία, την ενημέρωση κλπ. κλπ.

Αλλά για τέτοιους αγώνες χρειάζεται να δουλέψουν σκληρά τα μέλη του Μεικτού και όλοι να πιστέψουμε πως δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε το μέλλον μας μόνο στους συμβούλους, πως αυτό το μέλλον πρέπει να το πάρουμε επιτέλους στα χέρια μας.

Πέμπτη απόγευμα που γράφονταν αυτές οι γραμμές προεδρείο στην ΕΣΗΕΑ δεν είχαμε ακόμα. Κάθε παράταξη δίνει τη δική της εξήγηση και ομολογούμε πως μάλλον όλες μαζί μάς θυμίζουν παιχνίδι προφάσεων και όχι δρομολόγηση ενσυνείδητων αναζητήσεων.

Να σταθούμε σε κάποιες απόψεις.

Ο Χρ. Κυρίτσης, εκ μέρους του συνδυασμού «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία», μας είπε ότι δηλώνουν για συμμετοχή στο αναλογικό προεδρείο εφόσον συμμετάσχουν και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί, ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο των προηγούμενων ΔΣ, δηλαδή όσοι δεν μετέχουν να πυροβολούν εκ του ασφαλούς το συγκροτημένο προεδρείο. Στην περίπτωση που δεν θα συμμετάσχουν όλοι ο συνδυασμός θα ψηφίσει το νέο προεδρείο χωρίς τη δική του συμμετοχή.

Οι «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» έχουν δηλώσει ότι δεν διεκδικούν τη θέση του προέδρου στο νέο ΔΣ. Με επιστολή του της περασμένης Τετάρτης προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ο Δημ. Τσαλαπάτης της «Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι έντεκα συνάδελφοι που εξελέγησαν στις τελευταίες αρχαιρεσίες δεν αποτελούν δυστυχώς συγκροτημένο ΔΣ ώστε να παίρνει αποφάσεις, όπως στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση τόνισα και επαναλαμβάνω. Θέση που εξέφρασα και στην κρίσιμη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, όταν διαφώνησα με την τυφλή απεργία και την έλλειψη κάθε στρατηγικής και αποχώρησα.

Οι δραματικές όμως εξελίξεις στον Όμιλο Μπόμπολα επιβάλλουν σε αυτούς που πήραν την απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις να αναθεωρήσουν αμέσως τη στάση τους, δεδομένου ότι η Ένωση και ο κλάδος με αυτήν την πρακτική έχουν περιέλθει δυστυχώς σε δεινή θέση. Οφείλει λοιπόν να συγκροτηθεί αμέσως σε Σώμα το ΔΣ χωρίς άλλη χρονοτριβή και προσχήματα».

Ο Δημ. Τσαλαπάτης έχει ταχθεί υπέρ της συγκρότησης οικουμενικού προεδρείου με τη συμμετοχή ή τη στήριξη όλων, ώστε να υπηρετήσουν ορισμένες προτεραιότητες, όπως εξασφάλιση κλαδικών ΣΣΕ, διασφάλιση θέσεων εργασίας και πόρων του ΤΣΠΕΑΘ, κατοχύρωση του ύψους των συντάξεων, αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η Νανά Νταουντάκη για την παράταξη «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» δηλώνει: «Πιστεύουμε ότι ένα συμμαχικό προεδρείο με μίνιμουμ συμφωνίες είναι η μόνη ρεαλιστική αλλά και υπεύθυνη λύση… Μένουμε απέξω από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θέσεων προεδρείου… Η πρόταση της «Συσπείρωσης» για αναλογικό προεδρείο ως η μόνη διέξοδος δεν φαίνεται να περνάει».

Εκ μέρους της “Συσπείρωσης” ο συνάδελφος Αντ. Νταβανέλος δεν θέλησε να μας μιλήσει επειδή κατά την άποψή του δεν αποδώσαμε σωστά όσα μας είπε για τη θέση των συνταξιούχων στην ΕΣΗΕΑ. Μπορεί να έχει κάποιο δίκιο, αλλά τέτοιο αυστηρό ύφος για ένα λαθάκι; Αν το χιούμορ αποτελούσε τη βάση της συναδελφικής επικοινωνίας, ιδίως μεταξύ ανθρώπων με κατανόηση, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα στο σωματείο μας.

Από κτιρίου εις κτίριον

Ελπίζουμε πως το νέο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ θα ξανασκεφθεί το θέμα και θα γυρίσει πίσω τους ορθοπεδικούς γιατρούς στο νέο κτίριο, όπως μας ζητάνε πολλοί ασφαλισμένοι.

Για σκεφτείτε να έχεις πάθει κάταγμα ή και απλώς στραμπούληγμα στο πόδι και ο ορθοπεδικός να σε στέλνει στο παλιό κτίριο στη Σισίνη να βγάλεις ακτινογραφία. Οι γιατροί απ’ όσο ξέρουμε δεν ήθελαν αυτήν την αλλαγή, αλλά η διοίκηση επέμενε πως έπρεπε να είναι κοντά στο φυσικοθεραπευτήριο.

Εκ των πραγμάτων όμως αυτή η απόφαση αποβαίνει εις βάρος των ασθενών, που θα πρέπει μετά την εξέτασή τους από τους γιατρούς να καλούν ταξί για να τους μεταφέρει στο νέο κτίριο για ακτινογραφία.

Σοφία Μαλτέζου


Σχολιάστε εδώ