Έσωσαν την παρτίδα Τσούρας – Παπαϊωάννου

Μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση του Γ. Φλωρίδη, έπεσε πανικός.
Ο πανικός πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις όταν παραιτήθηκε ο Ε. Νασιώκας, ενώ ετοιμαζόταν να παραιτηθεί κι ο Κ. Σπηλιόπουλος (ο οποίος την επομένη έγινε υφυπουργός!) και παράλληλα η Βάσω Παπανδρέου ανέλαβε την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για έκτακτη σύγκληση της Κ.Ο.!
Εκείνες τις ώρες, ώρες κρίσιμες, πρωθυπουργός δεν υπήρχε!
Ενώ η Κ.Ο. έβραζε κι εμφάνιζε σημάδια διάλυσης, όσοι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τον Γιώργο απέτυχαν! Άγνωστο πού ήταν!
Την παρτίδα έσωσαν δύο έμπειρα στελέχη, διαχρονικοί υποστηρικτές του, οι Θαν. Τσούρας και Μιλτ. Παπαϊωάννου.
Εκείνοι πήραν την πρωτοβουλία να πιάσουν βουλευτές και να τους ωθήσουν να κάνουν δηλώσεις περί νέων Ιουλιανών, ώστε να πετύχουν συσπείρωση των παπανδρεϊκών βουλευτών και να «γυρίσουν» το κλίμα. Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Απ. Κακλαμάνη στη Βουλή, με παρόμοιο περιεχόμενο… Το «τουμπάρισμα» του κλίματος βοήθησαν και ορισμένες άστοχες δηλώσεις διαφωνούντων βουλευτών, όπως των Δημ. Λιντζέρη και Ν. Σαλαγιάννη, αλλά και της ίδιας της Βάσως, οι οποίοι εμμέσως έθεταν ακόμα και ζήτημα ηγεσίας.
Μέχρι εκείνες τις στιγμές οι υπογραφές που είχαν μαζευτεί ήσαν περίπου 35, ενώ το κλίμα ήταν τόσο έκρυθμο και η κατάσταση τόσο εκτός ελέγχου, ώστε οι εκτιμήσεις ήταν ότι οι υπογραφές θα έφταναν τις 70!
Τελικά περί το μεσημέρι ανευρέθη ο Γιώργος, ο οποίος συμφώνησε στην πρόταση να συγκαλέσει ο ίδιος την Κ.Ο.
Στην ουσία «καπέλωσε» την όλη διαδικασία, σταμάτησε τη συλλογή των υπογραφών και εκτόνωσε το όλο κλίμα.
Κάπως έτσι διασώθηκε, αφού στη συνέχεια στην Κ.Ο. το κλίμα είχε αποφορτιστεί. Την ύστατη ώρα. Διαφορετικά θα ήταν χαμένος, είτε σιωπούσε είτε μιλούσε… κατόπιν εορτής.
Διασώθηκε…
Για άλλη μια φορά…
Την τελευταία;


Σχολιάστε εδώ