άλλες τυπολογίες

• Ανανέωσε τη συνεργασία για έναν ακόμη χρόνο ο ΑΝΤ1 με τη Μαρία Χούκλη για το δελτίο ειδήσεων. Παράλληλα, σε συζητήσεις με τον τηλεοπτικό σταθμό, αλλά με και τον Alpha και το Mega, βρίσκονται οι συντελεστές της «Ελληνοφρένειας».
• Μέχρι και την επόμενη βδομάδα θα κριθεί η τύχη των δικαιωμάτων του Ολυμπιακού αλλά και της Ξάνθης. Οι διαπραγματεύσεις της SuperLeague αλλά και των ομάδων με τη Forthnet και τον ΟΤΕ συνεχίζονται πυρετωδώς. Ο Ολυμπιακός διεκδικεί αύξηση των χρημάτων που έπαιρνε από την ΕΡΤ, αλλά η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας καθιστά, σύμφωνα με τα ενδιαφερόμενα δίκτυα, απαγορευτικό ένα οκταψήφιο ποσό.
• Πρώτο το «Θέμα», κερδίζοντας τη μάχη με το «Βήμα», από αυτήν την Κυριακή αρχίζει να διαθέτει και σε iPad το περιεχόμενο της εφημερίδας.

***
• Διαδοχικές συναντήσεις της ΕΔΕΕ με τους εκπροσώπους των Ενώσεων τηλεοπτικών σταθμών, περιοδικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Στις επαφές συζητήθηκε το πρόβλημα που απειλεί τον κλάδο των Μέσων λόγω της κατάστασης κάποιων διαφημιστικών εταιρειών και προτάθηκε σειρά λύσεων, καθώς πλέον οι τράπεζες δεν δέχονται τις επιταγές που προέρχονται από τις διαφημιστικές.

***

• Παρέμβαση υπουργού για να αλλάξει τίτλος στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3 κατήγγειλε η παράταξη του «Ασύνταχτου Τύπου» στην ΕΣΗΕΜ-Θ. Σύμφωνα με την επιστολή της, κατά τη διάρκεια μετάδοσης της συνέντευξης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στις 10 Ιουνίου, ακούστηκε από το κοντρόλ δημοσιογράφος να ζητάει: «Αλλάξτε τον τίτλο, αλλάξτε τον τίτλο, πήρε τηλέφωνο το υπουργείο». Ο τίτλος ήταν «Μέτρα φωτιά με το νέο Μνημόνιο». Η αντίδραση από κάποιον ήταν «αυτό είναι λογοκρισία», ενώ ο υπεύθυνος αρχισυντάκτης Πέτρος Τανανάκης έγνεψε στη γεννήτρια χαρακτήρων που δακτυλογραφεί τους τίτλους «μην κάνεις τίποτα».

***

• Ζημίες ύψους 4.629.116 ευρώ εμφάνισε το 2010 η εταιρεία Εκδόσεις Πρώτο Θέμα, έναντι κερδών προ φόρων 373.948 ευρώ το 2009. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε σε 39.285.832 ευρώ το 2010, έναντι 53.720.520 ευρώ το 2009. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εκδοτικής εταιρείας στο τέλος του 2010 ήταν αρνητικό κατά 4.475.317 ευρώ, εξ ου και η συμφωνία για την είσοδο προσώπου που είναι κοντά στον Βίκτωρα Ρέστη, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην επιχείρηση των Αναστασιάδη – Καραμήτσου. Ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε από 183 σε 176 άτομα και οι συναλλαγές και οι αμοιβές των μελών του ΔΣ ανήλθαν σε 235.776 ευρώ.
• Μείωση των κερδών και του κύκλου εργασιών για το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας μειώθηκαν το 2010 σε 259.413 ευρώ, έναντι 556.935 ευρώ το 2009 και ο κύκλος εργασιών σε 2.577.532 ευρώ από 3.806.520 ευρώ. Οι ζημίες που μεταφέρονται στην επόμενη χρήση επίσης μειώθηκαν και ανήλθαν σε 1.296.061 ευρώ. Ο τελευταίος φορολογικός έλεγχος στην εταιρεία έγινε πριν από 7 χρόνια για τη χρήση του 2004.
• Ζημίες ύψους 1.349.371 ευρώ το 2010 για τη Metrorama Εκδοτική (εφημερίδα «Metro») του ομίλου Μαρινάκη, έναντι ζημιών 655.700 ευρώ το 2009. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε σε 2.237.503 ευρώ το 2010, έναντι 3.606.580 ευρώ το 2009. Οι συνολικές ζημίες της εταιρείας που μεταφέρονται στην επόμενη χρήση ανέρχονται σε 6.047.670 ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 169.031 ευρώ.

***

• Υπηρεσίες αξίας 175.000 ευρώ αναζητεί η ΕΡΤ με νέο της διαγωνισμό για τη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων της. Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών είναι η 18η Ιουλίου.

• Με δεκατρείς συνολικά εταιρείες τηλεπωλήσεων ανανέωσε ή υπέγραψε νέες συμβάσεις η ΕΡΤ. Πρόκειται για τις εταιρείες Telemarketing, Γεροΐτος Κωνσταντίνος (ατομική επιχείρηση), Direct Club, Αφοί Ασημακόπουλοι, Βενέδικτος Φωκίδης (ατομική), Ψύχαλλος Φίλιππος (ατομική), Αφοί Βλάσση, Ε. Μιχαλάκου, Μ. Ράβανου, Home Direct, Ζήσης Πλαχούρας (ατομική), Εκδόσεις: Σ. Φλούδας, και Υιοί Ι. Καρακώτσογλου. Η ελάχιστη καταβολή αμοιβής ανέρχεται σε 15 ευρώ στη ΝΕΤ (πρωινές ώρες), σε 10 ευρώ στην ΕΤ1 (πρωινές ώρες), σε 4 ευρώ σε ΝΕΤ / ΕΤ1 τις μεταμεσονύκτιες ώρες και για info 8 ευρώ για τη ΝΕΤ και 4 ευρώ για την ΕΤ1.

***

• «Η ΕΡΤ ούτε είχε, ούτε έχει την πρόθεση να έλθει σε ρήξη με τους ιδιωτικούς εμπορικούς σταθμούς», απαντάει ο Λάμπης Ταγματάρχης σε ερώτηση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου, με αφορμή τις σχετικές καταγγελίες της Digea για το ζήτημα της υψηλής ευκρίνειας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξηγεί πως «ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» είναι σαφής και απολύτως διακριτός από τον ρόλο των αντίστοιχων ιδιωτικών Μέσων» και πως «η διοίκηση της εταιρείας ασκεί τα καθήκοντά της, τηρώντας κατά γράμμα τις καταστατικές της αρχές όσο και το νομικό πλαίσιο που διέπει το σύνολο των παραμέτρων της λειτουργίας της, άρα και τα βήματά της προς την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης». Ο Λ. Ταγματάρχης σημειώνει πως η ΕΡΤ συμμετέχει με την Digea στην επιτροπή του υπουργείου Υποδομών για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
• Διεύρυνση της συνεργασίας τους υπέγραψαν η ΕΤ3 και η Deutsche Welle στη Βόννη. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η δυνατότητα συμπαραγωγών, η αναμετάδοση στην ΕΤ3 ημίωρων ενημερωτικών εκπομπών, καθώς και η επέκταση της εκπομπής που ήδη υπάρχει στο πρώτο πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού της Μακεδονίας.
• Αποψιλώνουν τα οικόπεδα που σκοπεύουν να εκποιήσουν! Ο λόγος για την ΕΡΤ, που προτίθεται να πληρώσει 11.466 ευρώ για να προστατέψει σειρά οικοπέδων της σε διάφορες περιοχές της χώρας βγάζοντας τα επικίνδυνα για πυρκαγιά χόρτα. Το ενδιαφέρον στοιχείο στην απολύτως λογική απόφαση για αποψίλωση των οικοπέδων είναι ότι αφορά χώρους που περιλαμβάνονται στο περίφημο πρόγραμμα «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας της. Κάποια μάλιστα από αυτά εξετάζονται ήδη από συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια. Τα οικόπεδα που θα αποψιλωθούν για να προστατευθούν είναι των Ιωαννίνων, του Υμηττού, του Σταυρού Αγίας Παρασκευής, των Λιοσίων, των Μεγάρων, του Μπογιατίου και της Περαίας Θεσσαλονίκης.
• Μόλις δύο ελληνικές σειρές μυθοπλασίας προτίθεται να εγκρίνει η διοίκηση της ΕΡΤ από τις δεκαεπτά προτάσεις που έχει υποβάλει η Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης. Κι αν αληθεύουν οι πληροφορίες μας, η μία προτάθηκε από πολύ γνωστό στούντιο συμφερόντων των εκδοτών και η δεύτερη είναι πρόταση γνωστού τηλεσκηνοθέτη. Για τον Οκτώβριο επίσης αναβάλλεται η εκπομπή με τον Αντώνη Καφετζόπουλο, καθώς ήδη υπάρχουν γκρίνιες για το κόστος παραγωγής της.

***

• Παραμένει στην Κύπρο η Nova. Η Forthnet, ενημερώνοντας το ΧΑ, ανακοίνωσε και επίσημα τη λύση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εταιρείας MultiChoice (Cyprus) Public Company Ltd, η οποία διατηρεί με τον Όμιλο Forthnet συμβατική σχέση για τη διαχείριση των συνδρομητών της Multichoice Hellas ΑΕ.
Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς, «σύμφωνα με τις πρόνοιες του Περί Εταιρειών Κυπριακού Νόμου, Κεφ. 113, δεν δύναται εξαιτίας των υποχρεώσεών της να συνεχίσει τις εργασίες της». Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τη Forthnet, «δεν επιδρά ουσιωδώς στα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Forthnet», ενώ «η διαχείριση των συνδρομητών θα συνεχιστεί από τη Multichoice Hellas». Τέλος εντός του καλοκαιριού είναι προγραμματισμένες οι μεταδόσεις της Nova σε HD και στην Κύπρο.

***

• Ένα ντοκιμαντέρ για τους έλληνες χάκερ, του δημοσιογράφου Βασίλη Τερζάκη, προβλήθηκε πρόσφατα στο Συνέδριο AthCon για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στις 2 και 3 Ιουνίου. Στο ντοκιμαντέρ οι χάκερ αποδεικνύουν μπροστά στην κάμερα ότι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση παντού, σε τραπεζικούς λογαριασμούς, emails, άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα, και περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο το κατορθώνουν.
• Απολύθηκε από τον Αθήνα 9,84 ο Πέτρος Κωλλέτης ύστερα από 15 χρόνια δουλειάς στο ραδιόφωνο. Ο ίδιος γράφοντας στο facebook αποκάλυψε πως έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, πως μετά την περιπέτειά του με τον καρκίνο τον ζουν οι συνάδελφοί του και τώρα χάνει και το τελευταίο του έσοδο.
• Στρατηγικός εταίρος του Ομίλου ΜΜΕ Εθνική Media Group (NMG) της Ρωσίας, που ελέγχει τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες της χώρας, έγινε το RTL Group με μια κίνηση-σταθμό για την παρουσία του στη Ρωσία. Αντάλλαξε ποσοστό 30% που κατείχε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Ren TV με ποσοστό 7,5% στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου της NMG. Όπως σημείωσε η διοίκηση του RTL Group στις Βρυξέλλες, μέσω αυτής της συμφωνίας μετέχει πλέον σε έναν ταχύτατα εξελισσόμενο όμιλο Μέσων της Ρωσίας, που ελέγχει με πλειοψηφικές συμμετοχές κανάλια όπως το Ren TV, το Channel One, το Channel 5 αλλά και την εφημερίδα «Ινβιέστια». Η κίνηση αυτή του RTL Group δείχνει τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο όμιλος στις αγορές στις οποίες αποφασίζει να επενδύσει σε ένα τηλεοπτικό κανάλι. Με δεδομένες τις εξελίξεις στα media στη χώρα μας, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να κάνει και εδώ την έκπληξη.

***

• Τα «Νέα» είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των απογευματινών εφημερίδων με μέσον όρο 41.205 φύλλα τον Μάιο (-10.742) έναντι 26.225 (-10.887) της «Ελευθεροτυπίας» 26.079 (-3.316) του «Έθνους» και 22.012 (358) της «Espresso». Η «Καθημερινή» στις πρωινές είναι πρώτη με 23.561 (-2.443), σε μια αγορά που περιορίστηκε τον Μάιο στα 31.309. Στις ημερήσιες αθλητικές το «Φως» παραμένει πρώτο με 14.047 (-3.637) έναντι 12.312 (-6.915) της «SportDay» και 11.718 (-3.183) της «Goal News». Στις λοιπές εβδομαδιαίες εφημερίδες «Ο Κόσμος του Επενδυτή» πούλησε 31.015 (-32.991), η «Χρυσή Ευκαιρία» 25.637 (-10.176) και 13.934 (-4.256) η εφημερίδα «Στο καρφί». Στις εβδομαδιαίες οικονομικές η «Αξία» τον Μάιο πούλησε 8.285 (-3.498), η «Ισοτιμία 4.245 (-3.216) και 4.009 (-5.759) το «Κεφάλαιο».
• Επανεξελέγη μέλος του νέου ΔΣ του IAB Europe για τη διετία 2011-2013 ο Κωνσταντίνος Καμάρας. Στο νέο ΔΣ του IAB Europe, που συγκροτήθηκε σε Σώμα, συμμετέχουν οι Guy Phillipson, CEO IAB Μεγάλης Βρετανίας, πρόεδρος, και Thomas Duhr, αντιπρόεδρος, και ταμίας ο Antonio Traugott, γενικός διευθυντής του IAB Ισπανίας.
• Απεργία στον τηλεοπτικό σταθμό TVS Σερρών προκήρυξε η Ένωση Συντακτών Θεσσαλονίκης καταγγέλλοντας αναίτια απόλυση δημοσιογράφου.
• Θερμά συλλυπητήρια στον Κώστα Τσαούση για τον χαμό του γιου του και καλού συναδέλφου Γιάννη Τσαούση, που έφυγε στα 48 του χρόνια, από ανακοπή καρδιάς. Κουράγιο και δύναμη, Κώστα.

***

• Την Παρασκευή 17 Ιουνίου άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ με τις διαπιστεύσεις των συνέδρων από όλη την Ελλάδα. Το συνέδριο της ομοσπονδίας των δημοσιογράφων, που λήγει σήμερα, Κυριακή, με την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, γίνεται σε μια κρίσιμη καμπή του δημοσιογραφικού κλάδου και ενώ δεν έγινε δυνατή η συγκρότηση προεδρείου στην ΕΣΗΕΑ.

• Μια συνταρακτική αποκάλυψη για το πόθεν έσχες προέδρου ομάδας της SuperLeague που έπαιζε κατά συρροή στοίχημα και ελέγχεται για στήσιμο αγώνων, θα κάνει αύριο, Δευτέρα, στις 22.00, η «Δίκη στο Blue Sky».

***

• Τιμωρήθηκε ο μοναδικός δημοσιογράφος που δήλωσε στην εφημερίδα πως θα συμμετείχε στο ταξίδι της Τράπεζας Πειραιώς για το Μουντιάλ της Αφρικής! Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, κατά πλειοψηφία, διέγραψε προσωρινά για συνολικά 10 μήνες τον εκδότη του «Ποντικιού» Αντώνη Δελλατόλα.
• Παραμένει πρώτος με 12,9% (12,8%) ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τριμήνου (7.3-12.6.2011) από την έρευνα της Focus για λογαριασμό της ΑΕΜΑΡ. Ο Ρυθμός παραμένει στη δεύτερη θέση με 8,4% (8,2%), αλλά η μεγάλη έκπληξη είναι ο Μελωδία, ο οποίος εκτινάχθηκε με 7,5% (5,7%) στην τρίτη θέση. Σε απόσταση αναπνοής, την τέταρτη θέση μοιράζονται ο NovaΣπορ FM με 7,4% (8%) και ο Radio DJ, και με 7,2% (6,6%) ακολουθεί ο Derti. Με 6,9% ο Δίεση, με 6,7% ο KISS FM και ο Λάμψη, με 6,6% (6,6%) o Red και με 6,5% (6,6%) ο Real.
• Κίνηση ρελάνς από τη Forthnet – Nova. Σε συνεργασία με τον οργανισμό Eutelsat θα προσφέρει σε Ελλάδα και Κύπρο δορυφορικό internet με γρήγορες ταχύτητες από το φθινόπωρο, αξιοποιώντας το δορυφορικό κάτοπτρο της Nova. Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια περικοπής των εξόδων, εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από την ΕΡΤ μείωση του ποσού των 3 εκατ. ευρώ που πληρώνει για τις συχνότητές της ή ακόμη και να διακόψει τη μεταξύ τους συνεργασία.


Σχολιάστε εδώ