Υπέκυψε στις πιέσεις…

Στην πραγματικότητα υποχρεώθηκε να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα και παράλληλα τα πιεστικά αιτήματα βουλευτών και κομματικών στελεχών. Απομάκρυνε από το υπουργείο Οικονομικών τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε προκαλέσει την οργή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, καθώς αντιπροσώπευσε την αντιλαϊκή πολιτική του Μνημονίου. Ακόμη, έθεσε εκτός κυβέρνησης μέλη του στενού πυρήνα των πολιτικών φίλων του, τους λεγόμενους «κηπουρούς», Δ. Δρούτσα και Τ. Μπιρμπίλη, που είχαν μπει στο στόχαστρο υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ικανοποίησε την απαίτηση κορυφαίων στελεχών για τη συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία περιέργως δεν θα μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας. Κομβικό σημείο του ανασχηματισμού, η αναβάθμιση του Β. Βενιζέλου σε ρόλο αντιπροέδρου, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών. Αισθητή είναι η υποβάθμιση του κ. Παπακωνσταντίνου, που βρέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, από το οποίο αφαιρέθηκαν οι κρίσιμες αρμοδιότητες της Ενέργειας. Πολλά ερωτήματα εγείρει η απόφαση του κ. Παπανδρέου να τοποθετήσει στο Εξωτερικών τον Στ. Λαμπρινίδη και στο Δικαιοσύνης τον Μ. Παπαϊωάννου.

ΤΟΥ ανασχηματισμού προηγήθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ο Γ. Παπανδρέου, παρά τη σκληρή κριτική που δέχθηκε, κράτησε χαμηλούς τόνους. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα μεγάλου αριθμού βουλευτών, ενώ ορισμένοι εξ αυτών σε δηλώσεις τους έφθασαν στο σημείο να αμφισβητούν τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου. Το κλίμα που επικράτησε ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, με υπουργούς και βουλευτές προσκείμενους στον πρωθυπουργό να καταγγέλλουν σχέδια αποστασίας, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα στελέχη. Το κλίμα είχε φορτιστεί ιδιαίτερα μετά τις παραιτήσεις από το βουλευτικό αξίωμα των Γ. Φλωρίδη και Έκτ. Νασιώκα, οι οποίοι συνόδευσαν τις παραιτήσεις τους με ένα δριμύ κατηγορώ κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του πολιτικού συστήματος γενικότερα.

ΤΟ «ναυάγιο» στη νέα προσπάθεια συναίνεσης (με πολλούς να αμφισβητούν την ειλικρίνεια των προθέσεων του Γ. Παπανδρέου) προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και επιτάχυνε τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Ο πρωθυπουργός επέρριψε τις ευθύνες για το «ναυάγιο» στη ΝΔ λέγοντας ότι διαχειρίσθηκε επικοινωνιακά το θέμα και με μικροκομματικά κριτήρια. Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι είναι «γαντζωμένος στην καρέκλα» και ότι χάθηκε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία για τη χώρα. Υπογράμμισε ακόμη ότι, αν μπορεί να κυβερνήσει, για ποιον λόγο ζήτησε τη στήριξη της ΝΔ. Αν δεν μπορεί, η μόνη λύση είναι οι εκλογές. Υπέρ της προσφυγής στις κάλπες προκειμένου να αποφανθεί ο ελληνικός λαός, τάχθηκε και η Αλ. Παπαρήγα, ενώ χαρακτήρισε «οπερέτα» τις συζητήσεις περί οικουμενικών κυβερνήσεων και ανασχηματισμού. Επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον πρόεδρο της ΝΔ εξαπέλυσε ο Γ. Καρατζαφέρης, κάνοντας λόγο για έλλειψη γενναιότητας και εθνικού οράματος και ότι πλέον οι εκλογές είναι μονόδρομος. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μια κυβέρνηση που καταρρέει και ότι λύση είναι πλέον οι εκλογές. Σκληρή κριτική στους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, άσκησε η Ντ. Μπακογιάννη. Τέλος, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι το ρήγμα στο κυβερνών κόμμα είναι βαθύ, δεν μπορεί να γεφυρωθεί και πλέον οι εκλογές είναι αναπόφευκτες.

ΣΕ οικονομικό επίπεδο, και κάτω από τις πιέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγκάσθηκε να κάνει υποχωρήσεις σε βασικά σημεία του Μεσοπρόθεσμου. Πιο βασικές: Η διατήρηση του αφορόγητου στο ύψος των 12.000 ευρώ, το «πάγωμα» του μέτρου για εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, τη διατήρηση του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία μέχρι το ύψος των 200.000 ευρώ κ.ά. Την ίδια στιγμή σημαντικές αποκλίσεις καταγράφονται στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, με σημαντική υστέρηση στα έσοδα και υπέρβαση στις κρατικές δαπάνες, με αναπόφευκτη την αύξηση του ελλείμματος. Η ανεργία συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα, ενώ μέσα στο κλίμα πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας τα spreads κινούνται με ανοδική τροχιά και προς αντίθετη κατεύθυνση το χρηματιστήριο. Στα θετικά των προηγούμενων ημερών, η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, αλλά και του ΔΝΤ, ότι η 5η δόση του δανείου θα δοθεί κανονικά στην Ελλάδα. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 80 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση (από το σύνολο των 110 δισ.). Διχασμένη εμφανίζεται στο μεταξύ η Ευρώπη ως προς το θέμα της πρόσθετης βοήθειας προς τη χώρα μας, με ορισμένες πληροφορίες να μεταθέτουν τις οριστικές αποφάσεις για το φθινόπωρο.

ΠΑΡΕΛΥΣΕ η χώρα την περασμένη Τετάρτη λόγω της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές μεγάλες πόλεις. Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που φέρνει νέα επώδυνα μέτρα για το σύνολο των ελλήνων πολιτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έλειψαν η ένταση και τα επεισόδια. Κυρίως στην Αθήνα, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότερα από 30 άτομα. Από την πλευρά των διαδηλωτών διατυπώθηκαν καταγγελίες για «προβοκάτσιες», με αφορμή τη δράση ατόμων με πολιτική περιβολή που κινούνταν στις παρυφές των συγκεντρώσεων κρατώντας καδρόνια και λοστούς. Αρχικά η ΕΛΑΣ διέψευσε τις καταγγελίες, παρά τα βίντεο που είχαν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, αλλά αργότερα τα επιβεβαίωσε υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για αστυνομικούς που συγκέντρωναν τα αντικείμενα. Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εξελίχθηκε και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των «Αγανακτισμένων» που είχαν από νωρίς το πρωί περικυκλώσει το Κοινοβούλιο. Κατά την προσέλευσή τους αποδοκιμάσθηκαν ή προπηλακίσθηκαν υπουργοί (Λοβέρδος, Αποστολάκη), αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές.


Σχολιάστε εδώ