Πάμε σε εκλογές να μιλήσει ο λαός

«Εκλογές δεν θα γίνουν επειδή τις ζητάμε εμείς, θα γίνουν γιατί το ΠΑΣΟΚ σέρνεται μόνο του σε εκλογές», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αντ. Σαμαρά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εξ ου και στο εξής η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ θα κινηθεί σε δύο άξονες: Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κυβερνήσει – Ο λαός πρέπει πια να δώσει τη λύση!

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών δεν θα βραδύνει πολύ, τις προσδιορίζουν για το προσεχές φθινόπωρο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό έχει «ημερομηνία λήξης». Κι αυτό διότι η αλλαγή υπουργού Οικονομικών δεν θα σημάνει αλλαγή πολιτικής, καθώς η κυβέρνηση είναι δέσμια των επιταγών της «τρόικας», που σημαίνει ότι οι αντιδράσεις της κοινωνίας δεν πρόκειται να κοπάσουν, ενώ πολύ σύντομα θα αναζωπυρωθούν και οι εσωκομματικές αντιρρήσεις. Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς συγκάλεσε την περασμένη Πέμπτη εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα και έθεσε τους βουλευτές και κατʼ επέκταση τον κομματικό μηχανισμό σε εκλογικό συναγερμό. Στη Λ. Συγγρού μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις επικρατεί αισιοδοξία και θεωρούν ότι τους επόμενους μήνες το προβάδισμα της ΝΔ όχι μόνο θα παγιωθεί, αλλά θα διευρυνθεί κιόλας σε τέτοιο βαθμό, ώστε η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη. «Η στιγμή που ο ελληνικός λαός θα κάνει τη μεγάλη επιλογή του που θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό δεν θα αργήσει», τονίζουν. Από την πλευρά του ωστόσο ο κ. Σαμαράς συνιστά υπομονή και ψυχραιμία, τονίζοντας ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ «να σπαράσσεται και να καταρρέει, αλλά δεν θα παραδώσει αμαχητί την εξουσία». Κάτω από την πίεση μεγάλης μερίδας βουλευτών και στελεχών αλλά και Μέσων Ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες έκανε ένα βήμα μπροστά, ζήτησε εκλογές, ενώ σταδιακά θα αυξήσει την ένταση της κριτικής του προς την κυβέρνηση. Παρά τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες πιέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στην ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής και επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, αποκρούοντας τις κενές περιεχομένου εκκλήσεις για συναίνεση. «Θέλουμε την αλλαγή των όρων του Μνημονίου για να μπορέσουμε να επιτύχουμε το ταχύτερο τη δημοσιονομική εξυγίανση», ανέφερε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο κ. Σαμαράς διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση και σε κάθε ευκαιρία ότι η ΝΔ δεν είναι αντίθετη με τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, ότι δεν ζητάει να αλλάξουν όσα λειτουργούν και αποδίδουν. Σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει πλέον από πλεονεκτική θέση διότι έχει δικαιωθεί σε όλες τις επιφυλάξεις (διαφωνίες) που είχε διατυπώσει πριν από έναν χρόνο για το Μνημόνιο. Η πολιτική που εφαρμόσθηκε απέτυχε παταγωδώς, κάτι που το αναγνωρίζουν ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση, με συνέπεια να απαιτούνται τώρα και νέα, ακόμη πιο επώδυνα μέτρα, που θα κληθούν να τα επωμισθούν κυρίως οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

Η κίνηση του κ. Σαμαρά να ζητήσει πρόωρες εκλογές αντιμετωπίσθηκε με επιφύλαξη από ορισμένους βουλευτές, που υποστηρίζουν ότι το κόμμα δεν πρέπει να βιαστεί να διεκδικήσει την εξουσία. Είναι οι θιασώτες της θεωρίας του «ώριμου φρούτου», που πρεσβεύουν ότι η ΝΔ, αντί να πιέζει προς την κατεύθυνση των εκλογών, είναι προτιμότερο να περιμένει να φθαρεί όσο γίνεται περισσότερο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να καταρρεύσει. «Από τη στιγμή που καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει και οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, δεν είναι δυνατόν να μη ζητάμε εκλογές», επισημαίνουν από τη Λ. Συγγρού, προσθέτοντας ότι δύσκολα οι πολίτες θα κατανοούσαν μια τέτοια στάση. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι το αίτημα για πρόωρες εκλογές θα μπει στο καθημερινό λεξιλόγιο των στελεχών, αυτό θα γίνει από το φθινόπωρο, οπότε -όπως εκτιμούν- η κοινωνική οργή θα κορυφωθεί και η κυβέρνηση θα περιέλθει σε δεινή θέση.


Σχολιάστε εδώ