Ευχόμαστε, κύριε Βενιζέλο, να μην έχετε την κατάληξη του Παπακωνσταντίνου

Όχι γιατί ήταν εύκολη η υπόθεση που ανέλαβε να διαχειριστεί. Αλλά γιατί από τα μέτρα που πήρε αυτούς τους τραγικούς μήνες κανένα δεν είχε σταλιά ανθρωπιάς. Προείχε γι’ αυτόν η «τρόικα», οι δανειστές. Χρεώνεται όμως και κάτι πιο σημαντικό. Παρόλο που δεν στοίχιζε ούτε ευρώ και δεν θα αύξανε το χρέος και το έλλειμμα. Δεν είπε ποτέ την αλήθεια στον κόσμο. Με αποτέλεσμα να τον πάρει ο κατήφορος της αναξιοπιστίας. Είχε επιλέξει την τακτική της τρομοκράτησης του πολίτη. Και είχε την ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος θα κάτσει σούζα… Δεν είχε ζήσει φαίνεται ποτέ στο πεζοδρόμιο… Αυτά πλέον έγιναν… Κόστισαν πολύ πόνο, δάκρυα, απόγνωση. Και οι επιπτώσεις είναι ορατές. Σε κάθε βήμα, σε κάθε δρόμο, σε κάθε σπίτι.

Αλλαγή φρουράς από προχθές. Υπό χειρότερες συνθήκες δεν θα ευχόταν να παραλάβει υπουργείο κανένας πολιτικός. Ίσως όμως να είναι και πρόκληση. Να αποδείξεις ότι μπορείς καλύτερα. Όταν μάλιστα φιλοδοξείς να αρχηγεύσεις. Σε πραγματικό ναρκοπέδιο πήγες, Βαγγέλη Βενιζέλο. Κάθε βήμα και νάρκη. Όμως το στοίχημα είναι μεγάλο. Κι αν το χάσεις, δικό σου το πρόβλημα και ελάχιστα μας ενδιαφέρει… Το θέμα είναι να μη βάλεις την υπογραφή στην πτώχευση. Να αποτρέψεις τα ερείπια. Να μην πατήσεις τη νάρκη.

Χρειάζονται ξεκάθαρες κουβέντες προς τους έξω. Και όλη την αλήθεια προς τον ελληνικό λαό.

Στους έξω ότι τα όρια αντοχής του κόσμου έχουν εξαντληθεί. Απόδειξη οι γεμάτες πλατείες. Τα 700.000 λουκέτα, οι πάνω από 1.000.000 άνεργοι, το στέγνωμα της αγοράς. Ξεσφίξτε τη θηλιά, αλλιώς η κοινωνική εξέγερση είναι θέμα χρόνου. Επαναδιαπραγμάτευση των πάντων θέλουμε. Ήδη το κλίμα είναι πρόσφορο. Και προς τα μέσα, απλή η συνταγή. Πάψτε να φορολογείτε τον παραχθέντα πλούτο. Κινήστε τη μηχανή της ανάπτυξης. Πείστε τον Έλληνα να επενδύσει. Υπάρχει χρήμα. Πάνω από 200 δισ. είναι οι καταθέσεις. Περισσότερα από 250 δισ. η αξία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Δεν θα έρθουν ξένοι να επενδύσουν με την αστάθεια που υπάρχει. Κι όταν ακούνε τα κοράκια να μιλούν για χρεοκοπία. Θα ʼρθουν μόνο για αρπαχτές. Να πάρουν χρυσάφι για ένα κομμάτι ψωμί. Ο παραγόμενος πλούτος θα φέρει έσοδα, κύριε αντιπρόεδρε και «τσάρε». Ο πλούτος που έχει παραχθεί μία φορά θα σου αποδώσει…

Κυνηγήστε τις δαπάνες. Βάλτε όριο το ύψος των δαπανών του 2004 συν ένα 20%. Από κει και πέρα πέστε δεν αναγνωρίζουμε ούτε ευρώ παραπάνω. Πάνω από 20 δισ. περικοπές θα είναι το κέρδος. Το έχουμε γράψει επανειλημμένα, αλλά ο προκάτοχός σας δεν ασχολείτο με ταπεινές υποδείξεις. Ήταν του… Χάρβαρντ… Κρατήστε ανοιχτά τʼ αυτιά. Περπατήστε στην αγορά. Ακούστε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που ζει το κάθε μαγαζί, η κάθε τάξη. Οι λύσεις, πιστέψτε το, είναι πολύ απλοϊκές… Το λένε άνθρωποι που δεν έχουν πτυχία… Αλλά πονάνε τον τόπο γιατί το αύριό του είναι προϋπόθεση για το δικό τους… Και των παιδιών τους.

Ευχόμαστε ειλικρινά να πετύχετε. Αρκεί νʼ αλλάξετε την μέχρι τώρα ρότα του καραβιού της οικονομίας μας. Όπισθεν ολοταχώς, να φύγουμε μακριά από το παγόβουνο. Το μπορούμε. Με μία προϋπόθεση. Να μην είμαστε δεδομένοι. Και ζητιάνοι… Να διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει.


Σχολιάστε εδώ