XΡΗΜΑτιστήριο

Tο πολυδιαφημισμένο fast track αποδείχθηκε slow motion! Για πέμπτη φορά μετατέθηκε ο διαγωνισμός του έργου παραχώρησης του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης επειδή… όπως μας λένε… αυτό ζητήθηκε από τους υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου να μελετήσουν καλύτερα τους όρους της σύμβασης.

***

> Τι να περιμένει κανείς από οικονομολόγους που έχουν γεννηθεί στη θερμοκοιτίδα της διεθνούς καπιταλιστικής ελίτ και αναλύουν ανάλογα με τα συμφέροντα των χορηγών τους; Μετά την κ. Ξαφά, ο κύπριος νομπελίστας, ερευνητής του London School of Economics και σύμβουλος της Παγκόσμιας Tράπεζας, κ. Πισσαρίδης, μας προέτρεψε να τα… πουλήσουμε όλα… Ενδιαφέρουσα πρόταση, που συνδέεται με το γεγονός ότι είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Dolphin Capital Investors, που προφανώς θέλει να τοποθετηθεί σε τουριστικά συγκροτήματα στη χώρα. Όλοι έχουν τον λόγο τους. Ακόμη και οι νομπελίστες.

> Λειτουργούν με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, για να πετύχουν τους στόχους τους! Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τους απανταχού «σωτήρες» μας –κυβέρνηση, «τρόικα», εξαπτέρυγα– δεν τους ενδιαφέρει το πόσο φτωχή θα γίνει η χώρα, αρκεί να είναι σε θέση να πληρώνει τα τοκοχρεολύσια έως ότου, από τη μια, να εγγραφούν οι υποθήκες για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και, από την άλλη, να μπει στον μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης.

> Το θέμα τίθεται σε λάθος βάση! Δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει τόσο η εμφάνιση των long αγοραστών στο ΧΑ, όσο το αν οι short παίκτες έχουν αρχίσει να «κλείνουν» τις θέσεις τους, καθώς αυτοί είναι που δίνουν την τάση.

> Λάθος που επαναλαμβάνεται είναι έγκλημα εκ προμελέτης! Υπάρχουν άραγε ημικρατικές επιχειρήσεις που «απαξιώθηκαν» συνειδητά προκειμένου να ξεπουληθούν για ένα «κομμάτι ψωμί»; Κατά τη γνώμη μας, ναι, με χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

> Γιατί οι άλλοι κι όχι εμείς; Αυτή ήταν στην ουσία η ένσταση της Alpha Βank σχετικά με την άρνηση κάποιων τραπεζών να καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο τον τόκο που τους αναλογεί από την κρατική κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

> Απ’ ό,τι φαίνεται, η Credit Agricole προτιμά να καλύπτει τα χρηματοδοτικά ανοίγματα της Emporiki με δανεικά! Έτσι, αντί να εμφανίζονται τα κέρδη της στην Ελλάδα και να φορολογούνται υψηλά, «εξάγονται» υπό μορφήν πληρωμών τόκων στη Γαλλία, με αμελητέα φορολογική επιβάρυνση.

> Πώς είναι δυνατόν με τα ίδια ακριβώς δεδομένα να βγαίνουν τόσο διαφορετικά συμπεράσματα; Ποια η θέση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις σημαντικές αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ των εκτιμήσεων των εμπλεκομένων τραπεζών στα κοινοπρακτικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις;

> Μια απλή ερώτηση, που δεν επιδέχεται επαμφοτερίζουσα απάντηση! Κυρίες και κύριοι, βασικοί μέτοχοι της Frigoglass, τι θα κάνατε αν, από τη μια, η εισηγμένη εταιρεία στη μετοχή της οποίας είχατε τοποθετηθεί, ακύρωνε τη συμμετοχή της σε προγραμματισμένο road show και, από την άλλη, ο υπεύθυνος των οικονομικών της υπηρεσιών έβγαινε να ρευστοποιήσει τους τίτλους που κατείχε;

> Ανούσια φλυαρία ή προπαγανδιστική φενάκη; Δεν ξέρουμε τι λένε δημοσίως τα υψηλόβαθμα στελέχη της Societe Generale (βασικού μετόχου της Geniki) σχετικά με τη συμμετοχή ή μη στη διαδικασία επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι δεν στηρίζουν εμπράκτως την εγχώρια οικονομία, καθώς αφενός αναχρηματοδοτούν με δυσκολία τα δάνεια και αφετέρου ζητούν υψηλό τίμημα.

> Όπως ήρθε από το πουθενά στα εγχώρια επιχειρηματικά δρώμενα, έτσι ετοιμάζεται να αποχωρήσει! Για να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μη συμμετοχή του κ. Λαυρεντιάδη στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Proton Bank…

> Άρχισαν τα όργανα μεταξύ παλαιού και νέου… συστήματος ΠΑΣΟΚ! Στην ίδια γραμμή με τον πρώην υποδιοικητή της Αγροτικής Τράπεζας και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Παπαγεωργίου και ο πρώην υπουργός, νυν τμηματάρχης του κρατικά εποπτευόμενου ιδρύματος και πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Ανωμερίτης, ο οποίος τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, κρατώντας αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική.

> Την ώρα που οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν να δουν το χρώμα του δημόσιου χρήματος εδώ και πολύ καιρό, κάποιες ελάχιστες βλέπουν το πουγκί τους να φουσκώνει! Στο κονδύλι «Κρατικές Επιχορηγήσεις» αναμένεται να μπει η καταβολή του υπόλοιπου ποσού της επιχορήγησης, ύψους 2.258.564 ευρώ, για την επένδυση της εταιρείας Πλαίσιο Computers.

> Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που η διοίκηση μιας εισηγμένης με οικονομικά προβλήματα ανακοινώνει και επίσημα τον διορισμό πιστωτή της ως μέλους του διοικητικού της συμβουλίου! Ο λόγος για την Πετζετάκις και την τοποθέτηση του κ. Παπαγεωργαντά ως αντιπροσώπου του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Credit Renaissance Master Fund LTD.

> Τόσο μεγάλη ανάγκη είχε η οικογένεια; Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την πώληση των 2.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της Τεχνικής Ολυμπιακής, συνολικής αξίας 2.935 ευρώ, από τον σύζυγο της κ. Στυλιανής Στέγγου;

> Σε δουλειά να βρίσκονται και μελάνι να χύνουμε! Όπως ήταν αναμενόμενο, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Κλωνατέξ δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη απαρτία (1/5 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου) και κατόπιν τούτου αναβλήθηκε.

> Πώς αλλιώς θα είχαν τα μούτρα να εμφανιστούν μπροστά στους μετόχους τους; Έπρεπε πρώτα να ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Λεωφ. Αλεξάνδρας και μετά η διοίκηση της Μπάμπης Βωβός να δηλώσει το «παρών» ενώπιον της γενικής της συνέλευσης. Και, όλως τυχαίως, κάπως έτσι θα συμβεί.

> Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς τι μέλλει γενέσθαι! Την ίδια ημέρα που τα επίσημα στοιχεία έδειχναν αύξηση των εξαγωγών μας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από την κατηγορία των ορυκτών καυσίμων- λιπαντικών, το Ρόιτερ μας ενημέρωσε πως στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, μεγαλύτερος μέτοχος των οποίων είναι εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.

> Και επί εικοσιτετραώρου βάσεως να συνεδρίαζαν, δεν θα προλαβαίναμε να ενημερωθούμε καταλλήλως! Παΐρης, Αττικές Εκδόσεις, Sciens, Ζάμπα, Άλφα Γκρίσιν, Λάμψα, Μάρακ, Έλαστρον, Δάιος, Χατζηιωάννου, Τρία Άλφα, Λανακάμ, Δίας Ιχθ., και έχει ακόμη «πολύ δρόμο» η λίστα των εταιρειών που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τις γενικές τους συνελεύσεις στις 30 Ιουνίου.

> Οι κεφαλαιαγορές προσπαθούν να προεξοφλήσουν το μέλλον, δεν νοιάζονται για το παρόν ή το παρελθόν! Τι κι αν οι αλλοδαποί τραπεζίτες μάς εκβιάζουν, τι κι αν οι ευρωπαίοι πολιτικοί μάς απειλούν για κάθε σκέψη αναδιάρθρωσης του χρέους, εντούτοις οι αγορές επιμένουν ότι στο τέλος θα υπάρξει απομείωση στα ελληνικά ομόλογα της τάξεως άνω του 40%.

> Δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα! Πόσα από τα road show που κατά παράδοση λάμβαναν χώρα αυτήν την εποχή σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη ανεβλήθησαν λόγω είτε της ανύπαρκτης συμμετοχής είτε της αδυναμίας εύρεσης χορηγών;

> Μήπως θα έπρεπε να προηγηθεί ένας έλεγχος ώστε να μην μπουν όλοι στο ίδιο καλάθι; Είναι άλλο να έχεις «καβαντζώσει» ορισμένες άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών-αιολικών πάρκων προκειμένου να τις πουλήσεις σε υψηλότερες τιμές αποκομίζοντας κέρδη, και άλλο να έχεις επενδύσει αρχικά με αναπτυξιακούς ορίζοντες και να ξεμένεις τελικά από κεφάλαια λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης των τραπεζών και των υψηλών επιτοκίων.

> Η ανικανότητα από μόνη της δεν είναι έγκλημα, η τοποθέτηση ανίκανων όμως σε θέσεις-κλειδιά είναι εγκληματική! Με «καραγκιοζιλίκια» του τύπου «να περάσει ως κατεπείγον…» και με αστείες δικαιολογίες περί «…δημόσιας τάξης…», προκειμένου η κυβέρνηση να προωθήσει τους «δικούς» της στο υποτιθέμενο άνοιγμα της αγοράς παιχνιδιών, πώς να μην κατατεθεί σωρεία ενστάσεων και να μη «βγουν από τα ρούχα τους» οι κοινοτικοί;

> Η δολιότητα είναι προφανής και ο στόχος ορατός: Να παραποιηθούν τα οικονομικά τους μεγέθη! Αληθεύει ότι οι οικονομικές διευθύνσεις κάποιων εισηγμένων «ξεχνούν» να αφαιρέσουν από το κόστος κτήσης των ενσώματων παγίων τους το ποσόν των αποσβέσεων που προκύπτει από την εκτίμηση της ωφέλιμης ζωής τους;

> Αν δεν βγει το στοίχημα, κινδυνεύουν να συρθούν σε «γάμους» έκτακτης ανάγκης! Οι κάτω του κέρδους προσφορές και οι μεγάλου ύψους επενδύσεις έχουν οδηγήσει αρκετές από τις εταιρείες παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε αρνητικά αποτελέσματα και εκτόξευση του τραπεζικού τους δανεισμού.

> Ποιο Δημόσιο; Στον ιδιωτικό τομέα να δείτε τι γίνεται! Μπορεί οι ημικρατικές εταιρείες να… έχουν το όνομα των απολύσεων, ωστόσο οι εισηγμένες είναι αυτές που… έχουν τη χάρη, καθώς οι απομακρύνσεις προσωπικού τείνουν να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας.

> Τα καλά και συμφέροντα από τους βασικούς μετόχους προκειμένου να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη! Με κεφαλαιοποίηση υπόλοιπου συσσωρευμένων ζημιών, έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου και μετατροπή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες επιχειρούν οι διοικήσεις των προβληματικών εισηγμένων να ενισχυθούν κεφαλαιακά.

> Προς αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων! Οι μεγαλύτερες αποσύρσεις χρημάτων από πλευράς αμοιβαίων κεφαλαίων εντοπίζονται στα διαχείρισης διαθεσίμων εξωτερικού και εσωτερικού, που τα διέθεταν οι ελληνικές τράπεζες σαν να είναι προθεσμιακές καταθέσεις.

> Τζιζ… ζεματάει! Θα δοθούν άραγε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της αντιμονοπωλιακής έρευνας που πραγματοποίησε η Κομισιόν σχετικά με την αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου που πόνταραν στη χρεοκοπία της Ελλάδας, κυρίως αυτά που αφορούν τα γυμνά επί των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου;

> Να γιατί οι διοικήσεις των περισσότερων εισηγμένων στρέφονται στις επιστροφές κεφαλαίου! Από τη στιγμή που μπορούν να ξεφύγουν, γιατί να φορολογηθούν με 21% για τα μερίσματα που θα διανείμουν στους μετόχους τους και με 24% για τα κέρδη τους; Έλα ντε…

> Πάνω που πάει να γελάσει λίγο το χειλάκι τους, έρχονται νέες κατραπακιές! Η άνοδος των επιτοκίων, από τη μια, και η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, από την άλλη, αναμένεται να εκτοξεύσουν ακόμη περισσότερο το κόστος χρηματοδότησης των εισηγμένων επιχειρήσεων, επιβαρύνοντας σημαντικά τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

***

• Σας το παραθέτουμε όπως ακριβώς μας το μετέφεραν! Κοσμηματοπώλης στην Κηφισιά, φοβούμενος τις ληστείες, άρχισε να εκθέτει στη βιτρίνα του καταστήματός του μόνο πιστά αντίγραφα πανάκριβων ρολογιών. Τα «μαϊμού» προϊόντα όμως είχαν μεγάλη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό, με αποτέλεσμα να «γλυκαθεί» και να τα πουλάει πλέον μαζικά. Αν και ύστερα από επώνυμη καταγγελία το ΣΔΟΕ επισκέφθηκε το «μαγαζί-γωνία», εντούτοις δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο, αφού, για τους καλοπροαίρετους, δεν βρήκε το «εργαστήρι του υπογείου». Τυχαία;

• Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Ποιος από τους διορισμένους, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου, προέδρους πιστωτικών ιδρυμάτων απεύχεται όσο κανείς άλλος την ιδιωτικοποίησή του, καθώς φοβάται ότι θα απομακρυνθεί αμέσως επειδή δεν προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο;

• Αν δεν πιστέψουμε εμείς οι Έλληνες στα προϊόντα μας, πώς θα μπορέσουμε να πείσουμε τους ξένους καταναλωτές να τα προτιμήσουν; Για να είμαστε ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές, θα πρέπει πρώτα να είμαστε στη δική μας.


Σχολιάστε εδώ