Το ξέκοψε ο Σαμαράς στους ξένους ηγέτες: «Πίσω δεν κάνω»

Αντίθετα από ό,τι ανέμεναν ενδεχομένως ορισμένοι στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες, δεν φάνηκε να πτοείται από τις «πιεστικές απαιτήσεις» των ευρωπαίων αξιωματούχων (Μπαρόζο, Ρομπάι κ.ά.).
Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών επαφών του, έσπευσε να τονίσει ότι δεν προτίθεται να στηρίξει μέτρα που είναι σε βάρος της χώρας, ενώ επισήμανε εκ νέου την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του Μνημονίου. «Αν υποχωρήσω τώρα δεν θα σταματήσουν να με πιέζουν και να μου ζητούν ακόμη περισσότερες υποχωρήσεις» σημειώνει στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του, προσθέτοντας μάλιστα ότι «αυτό το λάθος έκανε ο Παπανδρέου και τώρα τον πιέζουν… μέχρι θανάτου και του ζητάνε ακόμη περισσότερα». Στενοί συνεργάτες του μάλιστα προεξοφλούν ότι ο κ. Σαμαράς θα τηρήσει την ίδια αμετακίνητη στάση και στο μέλλον, όσο κι αν ενταθούν οι πιέσεις. «Δεν είναι από αυτούς που επειδή είπαν κάτι με έντονο τρόπο οι Ευρωπαίοι θα τρέξει να συμμορφωθεί» αναφέρουν. Λένε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι πώς είναι δυνατόν η ΝΔ να στηρίξει μια πολιτική με την οποία διαφωνεί το 65-70% του ελληνικού λαού και τα μέτρα που υλοποιούνται πλήττουν κατάφωρα τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο ταξίδι του αυτό ο κ. Σαμαράς διαπίστωσε ότι ορισμένοι στην Ευρώπη όχι μόνο δεν γνωρίζουν τη στάση που κρατάει όλο αυτό το διάστημα, αλλά είναι και παραπληροφορημένοι. Έχουν την εντύπωση η ΝΔ δεν βοηθάει την εθνική προσπάθεια, διότι έχει επενδύσει στην αποτυχία, ώστε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Στη Λ. Συγγρού θεωρούν ότι η εντύπωση αυτή είναι αποτέλεσμα της στρεβλής εικόνας που τους δίνουν κυρίως από την Αθήνα και φωτογραφίζουν κυβερνητικά στελέχη που ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες και έχουν επαφές με ευρωπαίους ομολόγους τους.
Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του σε Παρίσι και Βρυξέλλες, στο επιτελείο του αποτιμούν θετικά τα αποτελέσματα των συναντήσεών του. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι πήγε και υπερασπίσθηκε με σθένος τις θέσεις και τις προτάσεις της ΝΔ ώστε κανείς να μην μπορεί να ισχυρισθεί στο μέλλον ότι δεν τις γνώριζε. «Αν το ίδιο σκληρή στάση είχε τηρήσει εξαρχής ο πρωθυπουργός, θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα» παρατηρούν.
Πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στον πρόεδρο της ΝΔ από τους Ευρωπαίους στο ότι οι τελευταίοι έχουν πάψει να εμπιστεύονται τον Γ. Παπανδρέου. Θεωρούν ότι δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν και επιχειρούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη του κ. Σαμαρά για να είναι σίγουροι ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και «δεν θα χάσουν τα λεφτά που μας δανείζουν», αλλά και να πιέσουν περισσότερο τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, αρκετά στελέχη της ΝΔ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την αρνητική εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη έναντι της ΝΔ, ενώ διατυπώνουν το ερώτημα «μήπως δεν έπρεπε ο κ. Σαμαράς να είχε κάνει αυτό το ταξίδι στην Ευρώπη, εφόσον γνώριζε το κλίμα που θα συναντούσε».


Σχολιάστε εδώ