Τα φώτα των Special Olympics δεν φωτίζουν τα προβλήματα των αναπήρων

Την ώρα που ανάβει η φλόγα της φιέστας των Special Olympics, σβήνει η ελπίδα για καλυτέρευση της ζωής των αναπήρων στη χώρα μας, αφού κόβονται διαρκώς οι πόροι για τη λειτουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών που απευθύνονται σ’ αυτούς.
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της, την περασμένη Πέμπτη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και υπογραμμίζει ότι τα Special Olympics είναι το κοσμοπολίτικο γεγονός της φιλανθρωπικής αντίληψης της αναπηρίας, που δεν έχει σχέση με το αναπηρικό κίνημα, το οποίο αγωνίζεται επί χρόνια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των αναπήρων.
«Η Φλόγα των Special Olympics», αναφέρει η ανακοίνωση, «προσπαθεί να σκιάσει τις ευθύνες τόσο της προηγούμενης όσο και της τωρινής κυβέρνησης, που επέλεξαν τη χρηματοδότηση των ”φιλάνθρωπων” των Special Olympics, την ίδια στιγμή που χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται εκτός σχολείων, με μόνη στήριξη την οικογένειά τους, την ίδια εποχή που το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να στηρίξει τη λειτουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία». Και συνεχίζει:
«Ας είναι η τελετή της Φλόγας η ευκαιρία να αναλογιστεί επιτέλους η κυβέρνηση τις ευθύνες της και το πραγματικό διακύβευμα: Το κόστος μόνο για την τελετή έναρξης των Special Olympics ισούται περίπου με τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης των φορέων ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης ΑμεΑ της Αττικής για τα έτη 2010-11. Εάν δεν ληφθούν μέτρα έστω και τώρα, οι περισσότεροι υποστηρικτικοί φορείς κινδυνεύουν με λουκέτο, με άμεση συνέπεια τα άτομα με αναπηρία να βρεθούν εκτός εκπαίδευσης, εργασίας και στήριξης και οι εργαζόμενοι σε αυτά να βρεθούν στην ανεργία. Ας γίνει γνωστό ότι οι επιχορηγήσεις όλων των φορέων μειώθηκαν δραστικά το έτος 2010, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε ένα μέρος των επιχορηγήσεων σε κανέναν φορέα για το 2011. Ας μαθευτεί ότι, έναν μήνα μετά την υπόσχεση του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου στην ΕΣΑμεΑ, ότι θα δοθούν τα χρήματα ώστε η Ελλάδα να μην αποκλειστεί από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή αν δεν έχει εκπροσώπηση στα μεγάλα αθλητικά ραντεβού, η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ ενημέρωσε τους αθλητές κολύμβησης ότι δεν μπορεί να τους καλύψει τα έξοδα για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο, ούτε και τα εισιτήρια για τους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου. Την ώρα που η Πολιτεία χρηματοδοτεί μια φιέστα που προβάλλει τα άτομα με αναπηρία ως αντικείμενο ελέους, το ΙΚΑ μειώνει στο μισό τη δημόσια συμμετοχή στην αγορά τεχνικών βοηθημάτων που αποτελούν όρο επιβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία».
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως από τώρα μέχρι τη λήξη των αγώνων θα βιώσουμε την υπηρεσία του «φαίνεσθαι», καθώς οι προβολείς θα φωτίζουν τη φιέστα της φιλανθρωπίας και όχι την αξιοπρεπή διαβίωση των αναπήρων μέσω της βελτίωσης των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών στην καθημερινότητά τους…


Σχολιάστε εδώ