Στο συρτάρι κρατάει το πόρισμα-φωτιά για το δομημένο ομόλογο

Η διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ έχει εδώ και δύο μήνες παραλάβει το πόρισμα-καταπέλτη του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή το οποίο επιρρίπτει σειρά ευθυνών για πράξεις και παραλήψεις τόσο στελεχών του Ταμείου που διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο για την αγορά του επίμαχου Ομολόγου το 2006, όσο και στελεχών της τότε διοίκησης και δεν έχει κάνει καμία ενέργεια.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Ταμείου (ΤΑΥΤΕΚΩ) Χρήστος Μπουρσανίδης, σε σχετικό αίτημα στελεχών του ΔΣ του Ταμείου να συζητηθεί το πόρισμα και να ληφθούν αποφάσεις, όπως η αποστολή του στον Εισαγγελέα, ήταν θετικός.

Ωστόσο, δύο μήνες μετά «ποιείται την νήσσαν», παρά το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο ομόλογο το Ταμείο χάνει σήμερα πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση της αγοράς του δομημένου ομολόγου από το ΤΑΠ-ΟΤΕ, προβληματικό Ταμείο που ασφαλίζει τους εργαζόμενους σε ΟΤΕ-ΟΣΕ και ΕΛΤΑ, δεν διερευνήθηκε όσο έπρεπε από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη Δικαιοσύνη, που ασχολήθηκαν δήθεν σε βάθος με τις υποθέσεις των ομολόγων και ως εκ τούτου ξέφυγε και από την Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής, που ερεύνησε το ίδιο σκάνδαλο για τυχόν πολιτικές ευθύνες.

Σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Ρακιντζή, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου κατά τη συνεδρίαση της 15/6/2006 αποφάσισε ομόφωνα, με τη σύμφωνη γνώμη του κρατικού εκπρόσωπου, την αγορά του ομολόγου ονομαστικής τιμής 25 εκατ. ευρώ στην τιμή των 99,6 μονάδων βάσης.

Να σημειωθεί ότι στο κείμενο της απόφασης εμπεριέχεται και αναφορά του επόμενου προέδρου του Ταμείου κ. Καράογλου, ο οποίος σημειώνει ότι δεν βρέθηκαν τα παραστατικά της αγοράς του ούτε οι όροι της σύμβασης ούτε η αλληλογραφία με την τράπεζα! Ο ίδιος ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο να εξετάσει τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του ομολόγου.


Σχολιάστε εδώ