Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Σκωτσέζικο ντους. Το έχουμε συνηθίσει βέβαια, αλλά και πάλι δεν είναι ευχάριστο να το βιώνουμε κάθε φορά που τα δεδομένα –σωστότερα, τα σενάρια– αλλάζουν.

• Ο λόγος φυσικά για τη συμπεριφορά της αγοράς μας, στον βαθμό που παραμένει εξαιρετικά ρηχή και ευάλωτη απέναντι στα πλείστα όσα σενάρια περί της περιβόητης πλέον διευθέτησης του προβλήματος με το χρέος. Φτάνει μόνο μια απλή αποτύπωση των διακυμάνσεων της αγοράς από το ξεκίνημα της εβδομάδας, όταν αρχικώς υπήρξε ένας μίνι ενθουσιασμός από τη διαφαινόμενη λύση (;) στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας σε βάθος διετίας-τριετίας, για να ακολουθήσει μια «παραίτηση» όλων, που αποτυπώθηκε και στην πορεία του Γενικού Δείκτη ξανά κάτω από το όριο των 1.300 μονάδων, όταν έγινε κατανοητό πως ΚΑΜΙΑ συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν έχει επέλθει ακόμη, αλλά αντιθέτως οι έριδες μεταξύ ΕΚΤ, Βερολίνου, ιδιωτών ομολογιούχων και… αναλυτών πολλαπλασιάζονται αντί να εξαλείφονται!

• Υπό αυτό το πρίσμα μόνο εντύπωση δεν προκαλεί το ότι τζίρος, όγκος και κυρίως διάθεση των επενδυτών για τοποθετήσεις και ανάληψη ρίσκου στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βαίνουν συνεχώς μειούμενα. Ούτε φυσικά το ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έχει καταβαραθρωθεί, οι αποτιμήσεις ακόμα και πάλαι ποτέ κραταιών εισηγμένων έχουν υποχωρήσει σε πρωτοφανή επίπεδα και παρʼ όλα αυτά κανείς δεν ενδιαφέρεται να τις αγοράσει, ούτε καν να τοποθετήσει εντολή αγοράς έστω σε χαμηλότερα επίπεδα των εκάστοτε τιμών. Προσθέστε εδώ πως οι περισσότερες συστάσεις των χρηματιστηριακών ή των ξένων οίκων δίνουν ακόμα χαμηλότερες τιμές-στόχους και από αυτές τις εξευτελιστικές που καταγράφονται καθημερινά στο ταμπλό, και έχετε μια πλήρη εικόνα των… προοπτικών της αγοράς μας, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

• Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που προέχει τώρα είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα δημοσιονομικά της χώρας. Στην αγορά αρκετοί αναλυτές και επαγγελματίες θεωρούν πως ίσως να υπάρξει –και πάντως όχι γιατί θα την έχουν απαιτήσει οι έλληνες πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί– μια επίσπευση των εξελίξεων με το χρέος μας. Εφόσον συμβεί αυτό, η αγορά πιθανότατα θα… γλιτώσει την απειλή καταγραφής νέων ιστορικών χαμηλών. Σε αντίθετη περίπτωση…

ΥΓ.1: Οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών, προφανώς και αποτυπώνονται στη διακύμανση και του Γενικού Δείκτη και της αγοράς γενικότερα. Η οποία αγορά όμως είναι σε τέτοια επίπεδα, ώστε ακόμα και τα σενάρια περί ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών ουδόλως φαίνεται να την απασχολούν ή να επηρεάζουν την πορεία και τις διαθέσεις των επενδυτών. Δείγμα κι αυτό των καιρών…

ΥΓ.2: Οι ξένοι που όλο φεύγουν κι όλο εδώ είναι! Παρά το ανηλεές «ξεφόρτωμα» μετοχών, τραπεζικών και μη, από μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια όλο το προηγούμενο διάστημα, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών συνολικά στην αγορά μας τον Μάιο αυξήθηκε κατά τι! Πάνω από το μισό «μαγαζί» στα χέρια τους, συγκεκριμένα το 51,2% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.


Σχολιάστε εδώ