Ριζικές αλλαγές φέρνει νόμος στις τράπεζες

Με βάση κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αφορμή θα είναι ο πτωχευτικός νόμος που συντάσσεται και πρόκειται σύντομα να έρθει στη Βουλή. Όχι για να καλύψει κάποια περίπτωση τράπεζας που αντιμετωπίζει πρόβλημα πτώχευσης, αλλά για να καλυφθεί οδηγία της ΕΕ. Με δεδομένο ότι ο ισχύων πτωχευτικός νόμος δεν έχει εφαρμογή στις τράπεζες.

Αυτό που θα προβλέπει ο πτωχευτικός νόμος είναι ρυθμίσεις για συγχώνευση τραπεζών και θα καθορίζει τους όρους. Και αυτό κάθε άλλο παρά γίνεται τυχαία αυτήν την εποχή… Όροι που θα υποχρεώνουν τράπεζες που έχουν μεγάλες επισφάλειες να κάνουν αύξηση κεφαλαίου αλλιώς θα μπορεί να παρεμβαίνει το κράτος… Όμως η ουσία είναι οι ρυθμίσεις για συγχωνεύσεις. Ανοίγει δηλαδή με τον νόμο αυτό ο δρόμος για συγχωνεύσεις…

Πρώτο βήμα οι «μικρές»

Στο μεταξύ, ήδη βρίσκεται στα σκαριά η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής, που όπως λέγεται θα απορροφήσει την Proton Bank του Λαυρεντιάδη (που τελευταία έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο), ενώ επίκειται η απορρόφηση από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της ΤΒank, που είναι θυγατρική του. Επίσης θα κάνει προσφορά το ΤΤ για την αγορά του υπόλοιπου ποσοστού μετοχών της Ασπίς Βank. Και μετά θα έρθει η σειρά των μεγάλων.

Το μεγάλο ντιλ

Ήδη πολλά συζητούνται για ένα μεγάλο ντιλ, που θα είναι καθοριστικό για την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Φουντώνουν οι φήμες για σχέδια περί συγχώνευσης της Eurobank του Λάτση με την Εθνική Τράπεζα. Επιμένουν πληροφορίες ότι υπάρχουν παρασκηνιακές επαφές, ότι έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός και ότι έχει δώσει το πράσινο φως.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη μη ευτυχή κατάληξη της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Βank για φιλική συγχώνευση.

Στην περίπτωση που πράγματι υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός, θα πρέπει να γίνει με καθαρούς και διαφανείς όρους, για να μην έχει κανείς τη δυνατότητα να «σκιάσει» αυτήν την εξέλιξη.

Έλεγχος των τραπεζών σε ξένο οίκο

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας προφανώς στοιχεία και πληροφορίες για την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για το μέγεθος των επισφαλειών τους, που, κατά τους έξω, είναι στο κόκκινο και ακόμη παραπάνω, ανέθεσε τον έλεγχο σε ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οίκο, που θα αξιολογήσει τα «τερτίπια» των τραπεζών μας. Όπως τονίζουν οικονομικοί και τραπεζικοί κύκλοι, αυτός ο έλεγχος θα έχει επιπτώσεις για κάποιες από τις τράπεζές μας.


Σχολιάστε εδώ