Πήρε… αναστολή ο ανασχηματισμός

Σʼ αυτό συγκλίνουν όλες οι τελευταίες πληροφορίες, προερχόμενες απʼ το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Θα είναι, όπως όλα δείχνουν και όπως επί της ουσίας δεσμεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες, ένας ανασχηματισμός που θα «χρωματιστεί» απʼ την είσοδο στην κυβέρνηση τεχνοκρατών και στελεχών εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμά ο πρωθυπουργός ότι θα ξεπεράσει την άρνηση Σαμαρά να του προσφέρει συναίνεση, παρά τις πιέσεις που του ασκούνται τόσο απʼ το σύστημα των εγχώριων «νταβατζήδων», όσο και απʼ την Ευρώπη και την «τρόικα».

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι στην τραγική θέση όπου βρίσκεται η κυβέρνηση δύσκολα θα βρει τα πρόσωπα εκείνα που θα της προσφέρουν την εικόνα μιας νέας αρχής, ενός νέου ξεκινήματος.

Επιπλέον θα αντιμετωπίσει και την αγανάκτηση εκείνων οι οποίοι θα απομακρυνθούν απʼ την κυβέρνηση ή εκείνων που δεν θα μπουν, παρά τις προσδοκίες τους.

Όπως έχουμε επισημάνει, το κεντρικό στοιχείο του ανασχηματισμού θα είναι η απομάκρυνση του Γ. Παπακωνσταντίνου απʼ το υπουργείο Οικονομικών.

Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου ακούγεται όλο και συχνότερα για τη θέση του «τσάρου» της οικονομίας.

Υπάρχει πάντως και μια άλλη εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία ο κ. Παπαδήμος δεν δείχνει ενθουσιασμένος μʼ αυτήν την προοπτική ή βάζει τέτοιους όρους, ώστε να είναι αμφίβολη η τοποθέτησή του σʼ αυτήν τη θέση.

Επίσης το όνομα του Απ. Ταμβακάκη, διοικητή σήμερα της Εθνικής Τράπεζας, ακούγεται για τη θέση του επικεφαλής του φορέα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, θέση κομβική και κρίσιμη εν όψει και των αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν.

Αντίθετα, με τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να μην περπατά η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να αξιοποιήσει στη νέα κυβέρνησή του πρόσωπα απʼ το ΠΑΣΟΚ με επιρροή ευρύτερη.

Για παράδειγμα, έχει «καεί» η προοπτική εισόδου στην κυβέρνηση στελεχών όπως ο Γ. Φλωρίδης, μετά τη σκληρή θέση που πήρε κατά της κυβέρνησης και τη δημόσια τοποθέτησή του ότι έχει αποτύχει στο 100% των στόχων της.

Σε ό,τι αφορά τον Λ. Παπαδήμο, πιο συγκεκριμένα, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων ζήτησε να υπάρχει στην κυβέρνηση καθαρή γραμμή επί του Μεσοπρόθεσμου, ειδικότερα στα υπουργεία που σχετίζονται άμεσα με το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό σε μετάφραση συνεπάγεται απομάκρυνση υπουργών οι οποίοι έχουν επιφυλάξεις ή έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντιδράσει, όπως η Λούκα Κατσέλη.

Αντίθετα δείχνει να ενισχύεται η θέση υπουργών οι οποίοι στηρίζουν με… θέρμη το Μνημόνιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος….

Υπουργοί διαφωνούν
με το δημοψήφισμα

Σκηνικό βαθύτατου διχασμού και ρήξης εντός του κυβερνώντος κόμματος δημιουργεί πλέον η διαφαινόμενη πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Κορυφαία στελέχη και βουλευτές θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει μια «βίαιη» αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, μέσα από τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και το πέρασμα σʼ ένα μοντέλο εξουσίας «αμερικανικού τύπου».

Κύριοι πυλώνες σʼ αυτό το μοντέλο θα είναι οι επονομαζόμενοι «κηπουροί», που από τη μια πετάνε στα σύννεφα την ώρα που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από τα απανωτά μέτρα και από την άλλη ονειρεύονται ένα σύστημα «έλληνα Ομπάμα».

Mυστικές συσκέψεις

Η συζήτηση για το δημοψήφισμα έχει εντείνει την εσωκομματική καχυποψία και το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο όταν έφτασε σε κορυφαία στελέχη και υπουργούς η πληροφορία ότι παραμονές του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, όπου θα εξετάζονταν τα καυτά οικονομικά μέτρα, υπήρχαν μυστικές συναντήσεις (τουλάχιστον δύο διαδοχικές, Σάββατο και Κυριακή, από τις οποίες η μία έγινε σίγουρα στο σπίτι υπουργού) μιας μικρής ομάδας που θεωρούνται συνομιλητές του πρωθυπουργού, προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις για την προώθηση του δημοψηφίσματος.

Εγκέφαλος ο… Δρούτσας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Δρούτσας θεωρείται από τους «εγκεφάλους» της λύσης του δημοψηφίσματος. Θετικός στην ιδέα είναι και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ το όλο σκηνικό συμπληρώνουν δυο-τρεις νεοεκλεγμένοι βουλευτές από την περιφέρεια, που είναι στην άμεση επιρροή του πυρήνα των μη εκλεγμένων συνεργατών του πρωθυπουργού.

Πολλοί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην κυβέρνηση βλέπουν με επιφύλαξη την ιδέα, διότι τη θεωρούν προανάκρουσμα αλλαγών και στον τρόπο εκλογής των βουλευτών, με την εισαγωγή λίστας, την κατάργηση του σταυρού, την επιβολή των μονοεδρικών κ.λπ.

Πάντως η επιμονή του πρωθυπουργού στο άτυπο Υπουργικό για δημοψήφισμα (κάτι που επανέλαβε και στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου), έχει διχάσει τόσο την κυβέρνηση όσο και το κόμμα. Υπουργοί όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Δημήτρης Ρέππας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και πολλοί άλλοι αντιδρούν με έντονο τρόπο.

Επίσης, πολλά έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη (π.χ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κ.ά.), που είναι από τους τακτικούς συνομιλητές του πρωθυπουργού, διαφωνούν κι αυτά ανοιχτά με τη λογική και τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.


Σχολιάστε εδώ