Οι όροι για τα 100 δισ. «αργύρια»

ΟΙ… ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ για τη «θηλιά» που θα συνοδεύει τα 100 δισ. (όπως έγραψε αποκλειστικά το «Π» την περασμένη Κυριακή) που θα δώσουν ως… βοήθεια τα αφεντικά μας για να σωθούν πρωτίστως αυτοί και παράλληλα να πατήσουν πιο βαθιά το πόδι στην Ελλάδα, καθορίστηκαν σε τηλεδιασκέψεις, στις οποίες από πλευράς μας μετείχε ο «τσάρος» Γ. Παπακωνσταντίνου και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Ζανιάς.
Το νέο πακέτο θα αντληθεί από τέσσερις πηγές, ήτοι:
α) Από εθελοντική ανανέωση των ομολόγων που λήγουν μέσα στη διετία 2012-2014, τα οποία είναι πάρα πολλά, και θα τα ανταλλάξουν με άλλα που θα λήγουν σε 7 χρόνια με το ίδιο επιτόκιο, χωρίς δηλαδή καμιά απολύτως μείωση, που σημαίνει ότι οι κατέχοντες ελληνικά ομόλογα δεν χάνουν ούτε ένα ευρώ.
Πρόκειται για μια έμμεση χρηματοδότηση, αφού δεν θα έχεις ανάγκη, με την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, να καταβάλεις ρευστό χρήμα.
β) Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που υπολογίζεται να δώσει γύρω στα 20 δισ. ευρώ.
γ) Από το ΔΝΤ άλλα 20 δισ. ευρώ, και
δ) Τα υπόλοιπα, μέχρι τα 100 δισ., σε διμερή βάση με δανεισμό από κάποιες χώρες της Ευρωζώνης που δέχονται να συμμετάσχουν. Ως γνωστόν, 6 με 7 χώρες αρνούνται να βάλουν το δικό τους μερίδιο αν δεν έχουν εγγυήσεις.
Κανένας βέβαια δεν πιστεύει ότι και με αυτά τα 100 δισ. θα λυθεί το πρόβλημα. Ενώ με τα μέτρα που θα παρθούν η κοινωνία θα είναι στα κάγκελα. Το 2014 το χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι τεράστιο.
Το ΔΝΤ υπέρ
Στο μεταξύ, πληροφορίες από καλές πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και μάλιστα προτείνει «κούρεμα» 40% και πιστεύει ότι τώρα πρέπει να γίνει. Και δεν θα έχει νόημα να γίνει έπειτα από δύο χρόνια.
Κατά τις ίδιες πηγές, δύο από τις τρεις Διευθύνσεις είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης τώρα, ενώ η άλλη που διαφωνεί, επικεφαλής της οποίας είναι ο δικός μας… άνθρωπος ο κ. Πολ Τόμσεν, ισχυρίζεται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά, τράπεζες κ.λπ.
Αντίθετοι σε κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση είναι και η Γερμανία και ο Τρισέ. Όμως ο Ομπάμα τούς «τράβηξε» το αυτί και η Μέρκελ συναινεί, ενώ ο διοικητής της ΕΚΤ κάμφθηκε.
Αντίθετος ο Παπαδήμος
Επειδή επίμονα τις τελευταίες μέρες ακούγεται ως σίγουρος διάδοχος του «τσάρου» ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση.
Όμως από τη στιγμή που κάμφθηκε ο Τρισέ, του οποίου ήταν αντιπρόεδρος στην ΕΚΤ, πιθανόν ο κ. Παπαδήμος να έχει ανανήψει…


Σχολιάστε εδώ