ΝΤΑΟΥΝΕΡ: ΟΥΤΕ ΣΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΛΥΣΗ…

Πάντως, ο κ. Ντάουνερ τόνισε ότι θα πρέπει να εισηγηθούν οι δύο ηγέτες πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία. Διαφορετικά, είπε, οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν να συνομιλούν για άλλα 100 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Στην ουσία ο κ. Ντάουνερ προωθεί την αλλαγή της υφιστάμενης διαδικασίας, την οποία η τουρκική πλευρά καθορίζει μέσω της επιδιαιτησίας και της διεθνούς διάσκεψης.
Αλλαγή διαδικασίας
Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί την αλλαγή της διαδικασίας, ενώ η τουρκική ροκανίζει τον χρόνο καταθέτοντας διχοτομικές και ακραίες προτάσεις, αφενός για να εμφανίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά αδιάλλακτη, αφετέρου για να οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο και να υπάρχει το πρόσχημα της μοναδικής επιλογής εξόδου από το αδιέξοδο:
Η διεθνή διάσκεψη, η οποία για να καρποφορήσει θα πρέπει να έχουν τα Ην. Έθνη ρόλο επιδιαιτητή.
Στρατηγική ομηρία
Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η διεθνής διάσκεψη θα μπορεί να συγκληθεί μόνο στην περίπτωση που τα δυο μέρη βρίσκονται σε ακτίνα λύσης, δηλαδή όταν θα υπάρχουν συμφωνίες επί των εσωτερικών πτυχών. Τότε, η σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης θα έχει στόχο την επίλυση των ζητημάτων της ασφάλειας, μεταξύ των οποίων και το θέμα των ξένων εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων. Η Τουρκία, με τις προτάσεις που έθεσε στις συνομιλίες, θεωρεί ότι θα πρέπει να έχει εγγυητικά δικαιώματα εφ’ όλης της λύσης και ότι το νέο πολιτειακό σύστημα που θα προκύψει από τη λύση δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κοινής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, παρά μόνο στις πολιτικές (civilian mission). Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία θα ασκεί πλήρη έλεγχο επί της Κύπρου, και μέσω του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους και μέσω του συστήματος ασφάλειας.


Σχολιάστε εδώ