Μεγάλα προβλήματα στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί πράσινοι βρίσκονται στις τάξεις των «Αγανακτισμένων» στις πλατείες, ενώ πολλοί είναι πλέον αυτοί που αντιμετωπίζουν επαγγελματικά και οικονομικά προβλήματα, λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων. Η κατάσταση είναι οριακή εντός της Νεολαίας. Πολλοί αναμένουν είτε «ξέσπασμα», αν δοθεί ευκαιρία, είτε πλήρη αποστασιοποίηση, έως και αποχώρηση, εκατοντάδων στελεχών και μελών τις επόμενες εβδομάδες.

Κινήσεις και αντιδράσεις
Ακόμη και οι παραδοσιακά πετυχημένες εσωκομματικές κινήσεις διαφωνούντων στη νεολαία ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πλέον την παλαιά μαζικότητα, καθώς τα μέλη επιλέγουν την αποχή και την παθητική στάση. Ωστόσο πολλά στελέχη κινούνται προς μια άλλη πολιτική πρόταση, μακριά από την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, οι αγανακτισμένοι νεαροί σοσιαλιστές της Βόρειας Ελλάδας κλιμακώνουν το αντάρτικο! Εκτός από κείμενα στο Εθνικό Συμβούλιο, την πρωτοβουλία για την αντίδραση της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνουν σήμερα και εκδήλωση μιας νέας πράσινης συλλογικότητας κατά του Μνημονίου, με ομιλητές τους Άρι Καζάκο, Νίκο Κοτζιά και Βαγγέλη Παπαχρήστο. Παράλληλα διακινείται τον τελευταίο καιρό, ηλεκτρονικά κυρίως, κείμενο της Νεολαίας της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ σε εξαιρετικά αντικυβερνητικούς τόνους. Ωστόσο, απ’ όσα βλέπουμε, συμπεραίνουμε ότι η συγκεκριμένη τάση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έχει μεγαλύτερη παρουσία στο διαδίκτυο παρά στην πραγματική ζωή και στην πολιτική δράση. Στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι δεκάδες τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, στελέχη της περιφερειακής οργάνωσης και σημαντικά πρώην μέλη της Νεολαίας (με επιρροή), που καταφέρονται ανοιχτά κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών του Μνημονίου. Στις εξορμήσεις των κομματικών κλιμακίων ανά τη χώρα, βουλευτές και υπουργοί συναντούν πολλές φορές μεγαλύτερη αντίδραση από τους νέους του Κινήματος παρά από «αγανακτισμένους» πολίτες. Τέλος παρατηρούμε ότι αρχίζουν ήδη να εμφανίζονται οι πρώτες επίσημες παραιτήσεις από τη Νεολαία και το ΠΑΣΟΚ, σε περιφερειακό επίπεδο ακόμη.

Κρίσιμη συγκυρία
Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που η ηγεσία της Νεολαίας, για να μη χάσει την επαφή με τη βάση, εκδηλώνει πλέον δημόσια τη διαφωνία της με τη στρατηγική της κυβέρνησης. Χωρίς να διαφωνεί με το κόμμα ευθέως, προσπαθεί συνεχώς τους τελευταίους μήνες να βάλει στην ατζέντα το θέμα της «αναπτυξιακής πολιτικής» και των μέτρων για τη νεολαία. Δεν είναι τυχαίο που ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής δηλώνει ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δεν μπορεί να γίνει με το δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία», αλλά θα πρέπει να υπάρξει εμπλουτισμός του με ουσιώδες αναπτυξιακό περιεχόμενο. Ούτε διέφυγε την προσοχή ότι, συνεπής με όσα έλεγε νωρίτερα, ανέφερε ότι η αποτυχία δεν είναι μόνο δημοσιονομική, αλλά αφορά τη δημόσια διοίκηση, την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, την έλλειψη οράματος και προοπτικής, βάζοντας στην εικόνα το σύνολο σχεδόν της κυβέρνησης. Εντύπωση όμως προκάλεσε, παρά τη διαφαινόμενη σκλήρυνση της στάσης της Νεολαίας, η αποστροφή ότι «αν το κόμμα δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές, ας μην περιμένουμε το 2013»! Για τους νεολαίους της Ιπποκράτους άλλωστε είναι πλέον οφθαλμοφανής η περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να κρατηθεί στην εξουσία, αλλά να διαλυθούν πλήρως η Νεολαία και το ίδιο το Κίνημα στη βάση τους. Όλα τα ανωτέρω μαθαίνουμε ότι θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες σε μια ευρεία Παναττική σύσκεψη στελεχών της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που συγκαλείται τόσο για να ακουστούν οι διάφορες απόψεις, όσο και για να δρομολογηθούν στη βάση ορισμένες αλλαγές, οργανωτικού και πολιτικού περιεχομένου. Από αυτήν τη σύσκεψη αναμένεται να δοθεί ο τόνος των επόμενων μηνών στη Νεολαία…

***

Δράσεις της ΟΝΝΕΔ

Με ανεβασμένο ηθικό από την επιτυχία της δράσης για το κέντρο της Αθήνας αλλά και για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι νέοι της ΟΝΝΕΔ προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα ολοκληρώνουν στο επόμενο διάστημα τη μετακόμιση στα νέα τους γραφεία, διαδικασία που έχει κλέψει πολύ χρόνο και ενέργεια από τα στελέχη της Κεντρικής Διοίκησης. Η πρώτη στη σειρά πρωτοβουλία των γαλάζιων, που ξεκινά από σήμερα, είναι η ανοιχτή διαβούλευση για το εκλογικό-πολιτικό σύστημα και το πολιτικό χρήμα. Θυμίζουμε ότι η ΟΝΝΕΔ είχε πραγματοποιήσει εσωτερική διαβούλευση γι’ αυτό το θέμα και τώρα «ανοίγει» τον διάλογο με όλους, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσει και εκδήλωση-συζήτηση για το θέμα με σημαντικές συμμετοχές. Επιπλέον ολοκληρώνουν την καμπάνια που ετοιμάζουν για τα θέματα οικονομίας (όπως μόνο εδώ έχετε διαβάσει…). Σε αυτήν την καμπάνια, που θα «τρέξει» τόσο διαδικτυακά όσο και με έντυπα (πόρτα πόρτα, όπως λένε στη Λυκούργου), τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις (περίπου δεκαπέντε), με βασικό πλαίσιο το «Ζάππειο 2», αλλά όχι μόνο, που θα αφορούν ειδικά τους νέους. Στόχος τους είναι, τόσο μέσω διαδικτύου όσο και με εκδηλώσεις στις 13 περιφέρειες και με δουλειά πεδίου, να φτάσει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Όλο το παραπάνω πλαίσιο ακούγεται πολύ φιλόδοξο, ειδικά αν συνυπολογίσουμε την πολιτική συγκυρία, αλλά και το καλοκαίρι, που δεν προσφέρεται για πολιτικές δράσεις νεολαίας. Πάντως στο καλοκαίρι οι ΟΝΝΕΔίτες επενδύουν κι άλλες ελπίδες. Προγραμματίζουν ήδη να διοργανώσουν τα πρώτα «καλοκαιρινά σχολεία στελεχών», υπό τη σκέπη της Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ, στα οποία για δύο-τρεις ημέρες στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα θα επιμορφώνονται για λίγες ώρες και την υπόλοιπη μέρα θα αλληλεπιδρούν και θα συσφίγγουν τις σχέσεις τους!

Για την κόντρα ΚΝΕ και ΟΝΝΕΔ
Αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση της ΚΝΕ στις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ για τη μετανάστευση στο κέντρο της Αθήνας. Όπως σας γράψαμε, τα παιδιά της ΚΝΕ θεωρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπεύθυνες για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται. Επομένως, τονίζουν διαρκώς, η ΟΝΝΕΔ υποκρίνεται ότι τάχα απαιτεί αναθεώρηση του «Δουβλίνο II». Παράλληλα οι κόκκινοι επιτίθενται στα γαλάζια παιδιά διότι προτείνουν φορολογικά κίνητρα για όσους επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, καθώς πιστεύουν ότι έτσι φανερώνουν πως υπηρετούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να γίνουν ιδιοκτησία τους ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε εξευτελιστική τιμή. Σύμφωνα με την ΚΝΕ, οι ΟΝΝΕΔίτες λένε ψέματα ότι ενδιαφέρονται για τους μικρομαγαζάτορες του κέντρου, καθώς η φιλομονοπωλιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι αυτή που οδηγεί στα λουκέτα και συντηρεί αυτήν την άθλια κατάσταση εδώ και χρόνια στην περιοχή. Και με έντονο ύφος καταλήγουν ότι κανένας νέος εργαζόμενος, κανένας μαθητής από τις λαϊκές συνοικίες δεν πρέπει να δεχτεί να γίνει χαφιές όπως τον προτρέπει η νεολαία της ΝΔ (έμμεση καταγγελία της απογραφής και άλλων μέτρων). Οι νέοι της ΚΝΕ μαζί με τους μετανάστες εργάτες, μαζί με τα χιλιάδες μεταναστόπουλα που είναι στα ίδια θρανία με τα παιδιά των ελλήνων εργαζομένων, υπόσχονται κοινό ταξικό αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά κρίσεις, άδικους πολέμους και μετανάστευση.

***

Κινητοποιήσεις της ΚΝΕ ενάντια στα μέτρα
Η ΚΝΕ διευρύνει τον αγώνα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης με συνεχείς κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις. Ωστόσο η δυναμική και αυτοτελής παρουσία της ΚΝΕ, που είδαμε τελευταία, ως διοργανώτριας τέτοιων συγκεντρώσεων, μπορεί να ερμηνευθεί τόσο ως αντίδραση της οργάνωσης στο κίνημα των «Αγανακτισμένων», όσο και σε οργανωτική γυμναστική για το επόμενο διάστημα, που προμηνύεται καυτό. Τόσο την περασμένη εβδομάδα όσο και τις επόμενες η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα να ξεσηκωθούν για να ανατρέψουν τα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζονται για τη νεολαία. Δηλώνουν με πάθος «Καμιά αναμονή», «Καμιά συναίνεση», «Να μην πάει στον βρόντο η οργή». Οι χώροι δουλειάς, οι σχολές και οι συνοικίες θα γίνουν κάστρα της ανειρήνευτης πάλης με το κεφάλαιο και τα κόμματά του, όπως λένε, και προσθέτουν ότι ο εφιάλτης τους είναι ότι «δεν θα γίνουμε σύγχρονοι δούλοι». Η ΚΝΕ καταγγέλλει ότι με τα νέα βάρβαρα μέτρα οι νέοι θα δουλεύουν μέχρι τα 25 τους χρόνια για 500 ευρώ χωρίς ασφάλιση, με 10 και 12 ώρες απλήρωτης δουλειάς, με την ομηρία των συμβάσεων που είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που εδώ και χρόνια ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στόχος των μεγάλων κομμάτων ήταν και είναι, σημειώνουν, να φτηνύνουν την τιμή της εργατικής δύναμης για να θησαυρίζουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, ενώ ταυτόχρονα στερούν από χιλιάδες το επίδομα ανεργίας. Για όλους αυτούς τους λόγους (αλλά και για μερικούς άλλους…), καλούν σε γενικό ξεσηκωμό τη νεολαία όλο το επόμενο διάστημα! Το μήνυμα της δράσης θα περάσει δυνατά και μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή, που ξεκινά την ετήσια καθιερωμένη πορεία του σε όλη τη χώρα.

***

Άρμα Νέων
Σας είχαμε ενημερώσει μόλις παρουσιάστηκε το μπλογκ του Άρματος Νέων, της Νεολαίας του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών των Δημαρά – Οικονόμου. Πριν από λίγες ημέρες έκαναν και την πρώτη δημόσια παρουσία τους, καθώς ανέλαβαν το, ιδιαίτερα τιμητικό, όπως μας λένε, καθήκον να εκπροσωπήσουν το κόμμα τους καταθέτοντας στεφάνι για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Αφού ξεκίνησαν λοιπόν (περισσότερα θα βρείτε στο μπλογκ τους και στο facebook), είπαμε κι εμείς να παρουσιάσουμε αυτήν τη νέα προσπάθεια στον χώρο των πολιτικών νεολαιών. Όπως λένε τα στελέχη του, το Άρμα Νέων δεν θα είναι μια κλασική νεολαία, αλλά περισσότερο ένα ανεξάρτητο και αδέσμευτο δίκτυο νέων ανθρώπων. Δεν θα είναι απαραίτητο όποιος ανήκει στο Άρμα Νέων να ανήκει και στο Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών. Το Άρμα Νέων θα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην αυτοοργάνωση και στη δημιουργία δικτύων νέων, ενώ επικοινωνιακά θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Πρόθεσή τους είναι να μην ακολουθήσουν τις παλαιοκομματικές μορφές οργάνωσης της νεολαίας, αλλά να τις καταγγείλουν και να προωθήσουν τη συμμετοχή αλλά και την ευθύνη των νέων, κυρίως των ακομμάτιστων, για τα θέματα που τους αφορούν. Τονίζουν ότι δεν θέλουν να αποφασίζουν κάποια κλειστά γραφεία για την πορεία τους, αλλά τα ίδια τα μέλη. Πιστεύουν ότι ακόμα και μέσα στα κόμματα ή τις νεολαίες πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικά αιτήματα, οπότε στο Άρμα Νέων δεν προβλέπεται να διαγράφεται κανένας για το δικαίωμα της γνώμης του. Και σημειώνουν ότι ούτε καθοδηγητές χρειάζονται ούτε κάποιον να τους «εξηγήσει» τι είναι καλό για εκείνους και τη νεολαία συνολικά. Η προσπάθεια είναι ακόμη στην αρχή, αλλά έχει ήδη δημιουργηθεί μια Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, η οποία αποτελείται από τους Βαγγέλη Ρουπακιώτη (συντονιστής), Κατερίνα Μέγα, Σταύρο Τασιόπουλο, Μαρία Ραφαλέτου, Κώστα Λέκκα, Γιώργο Κούρτη, Πρόδρομο Θεοδουλίδη, Ηλιάνα Αλεβετσοβίτη, Νίκη Τσιμπίλη, Αγγελική Καλογιάννη, Δημήτρη Μπουζιάνο και Κώστα Δασκαλάκη.

***

«Συμμαχικό» συνέδριο με θέματα
Στο πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας είχαμε ορισμένα ενδιαφέροντα θέματα για τη νεολαία, που δεν έτυχαν της προσοχής που άξιζαν από τα ΜΜΕ. Το πρώτο και βασικό ήταν η αντιπαράθεση που υπήρξε για το αν θα υπάρξει φοιτητική οργάνωση της Νεολαίας της ΔΗΣΥ. Σημειώνουμε ότι ο στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη και υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Δημήτρης Ζαφειριάδης πρότεινε τη μη συγκρότηση φοιτητικής παράταξης. Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος (παλαιός επικεφαλής της ΔΑΠ και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ) Γιάννης Οικονόμου, συνεπής με την πορεία του (όπως είχαμε υπονοήσει…), πρότεινε τη δημιουργία φοιτητικής παράταξης. Τελικά υιοθετήθηκε απόφαση που δίνει το δικαίωμα στη Νεολαίας της ΔΗΣΥ να αποφασίσει στη συνέχεια (ή στο μέλλον…) την ίδρυση ανεξάρτητης (αλλά συμμαχικής…) παράταξης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Από την άλλη, η απόφαση να μην υπάρξει δημιουργία μαθητικού τμήματος ήταν αναμενόμενη. Το θέμα της ίδρυσης Νεολαίας είχε τελειώσει σχετικά νωρίς, οπότε υπήρξε και σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό του κόμματος. Σύμφωνα με αυτή η Νεολαία της ΔΗΣΥ, θα αποτελεί κομμάτι του κόμματος, αλλά θα διαθέτει ιδιαίτερη δομή, οργανωτική αυτοτέλεια, δικό της καταστατικό, θα κάνει αυτοτελώς συνέδριο, θα διοικείται από 10μελή Εκτελεστική Επιτροπή (εκλεγόμενη από το συνέδριο), ενώ ο επικεφαλής θα εκλέγεται από το συνέδριο με διετή θητεία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τα μέλη της ΔΗΣΥ, και ιδίως οι νεώτεροι, για ιστορικούς (πλέον…) λόγους έχουν απέχθεια στις ανοιχτές διαδικασίες εκλογής από τη βάση…

***

Ανανέωση
Στις εκλογές της 29ης Μαΐου της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών πρόεδρος εκλέχτηκε ο 36χρονος πολιτικός μηχανικός του ιδιωτικού τομέα Γιώργος Στασινός. Αντίπαλός του ήταν ο 52χρονος δημόσιος υπάλληλος Δημήτρης Παπαγιαννίδης, πρώην πρόεδρος της ΔΚΜ (2000-2008) του Πανελληνίου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και πρώην ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί κυβέρνησης Καραμανλή. Ο επιτυχών έχει περάσει απλώς από το Εκτελεστικό της ΟΝΝΕΔ, αλλά έχει και 6χρονη θητεία στην προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Στο παρασκήνιο ακουγόταν ότι η διαμάχη είχε χαρακτηριστικά «παλαιών εναντίον νέων» και «δημοσίων εναντίον ιδιωτικών». Παρότι δεν παρακολουθήσαμε από κοντά τις συγκεκριμένες εκλογές (εκφεύγουν της θεματολογίας μας…), σας είχαμε προ μηνών ενημερώσει ότι επίκειται ηλικιακή ανανέωση στον συγκεκριμένο χώρο. Τα μαθαίνετε έγκαιρα, όπως πάντα…

***

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση
Η ΜΚΟ «Ανέλιξη» διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Νεανική κοινωνική επιχειρηματικότητα και τοπική αυτοδιοίκηση», στον Κορυδαλλό, σε συνεργασία με το ΤΟΣΥΝ Κορυδαλλού, τη ΓΓΝΓ και τον δήμο της περιοχής. Η οργάνωση έχει χρηματοδοτηθεί από τη ΓΓΝΓ για να μελετήσει το συγκεκριμένο ζήτημα σε πρακτικό επίπεδο στον Κορυδαλλό. Μαθαίνουμε ότι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, που μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας μόλις «τρέξουν» τα αντίστοιχα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας για την αύξηση της απασχόλησης στις κοινωνικές επιχειρήσεις. Αναμένουμε σύντομα να κυκλοφορήσει το σχετικό υλικό…

***

Καλή επιτυχία
Φέτος πάλι, όπως και πέρυσι, δύο ελληνικές πόλεις βρίσκονται στην τελική τριάδα για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, για το 2014 αυτήν τη φορά. Φέτος στον διαγωνισμό κατάφεραν να μπουν η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Θυμίζουμε ότι πέρυσι τα είχαν καταφέρει το Ηράκλειο (ξανά…) και ο Βύρωνας, αλλά μας είχαν «κλέψει» την επιλογή οι Πορτογάλοι. Φέτος υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία, αλλά ο αντίπαλος από τη Ρωσία ακούγεται ισχυρός. Εμείς ευχόμαστε καλή δουλειά και καλή επιτυχία στην τελική επιλογή, που θα γίνει τον Νοέμβρη.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Περιβάλλον
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την προηγούμενη Κυριακή πολλές οργανώσεις νέων πραγματοποίησαν δράσεις και εξέδωσαν ανακοινώσεις. Στις πρώτες ανήκει η ΟΝΝΕΔ, που έκανε (με βοήθεια) εθελοντικό καθαρισμό του βυθού στο Φάληρο. Στις δεύτερες ανήκει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, που εξέδωσε διακηρυκτική, γενικόλογη ανακοίνωση.
Θέματα
Πάντως οι γαλάζιοι είχαν θέματα με το περιβάλλον. Κατ’ αρχάς πολλά γαλάζια παιδιά ήταν ενθουσιασμένα που η ΟΝΝΕΔ κατέθεσε και προτάσεις για το περιβάλλον. Κατά δεύτερον συζητούσαν ολόκληρη την εβδομάδα για το τι έβγαλαν από τον βυθό στο Φάληρο (καρότσια, μπαταρίες, εξαρτήματα αυτοκινήτων κ.λπ.). Υποσχέθηκαν λοιπόν ότι θα συνεχίσουν…
Ερώτηση
Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή,
όπως σας είχαμε προαναγγείλει, ο Θάνος Πλεύρης και ο Άδωνις Γεωργιάδης προς την υπουργό Παιδείας για τον αποκλεισμό της ΦΟΣ (Φοιτητική Οργάνωση Συναγερμού) από τις φοιτητικές εκλογές. Στην ερώτηση βάζουν θέματα νομιμότητας και συνταγματικότητας σε συγκεκριμένους συλλόγους φοιτητών, ζητούν διοικητικό έλεγχο των πρυτανικών αρχών και θέτουν σε αμφιβολία τη νόμιμη συγκρότηση των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων (άρα και των
αποφάσεων). Με ενδιαφέρον αναμένουμε τη συνέχεια…
Εντύπωση
Είχε πολύ καιρό να κάνει επίθεση η ΚΝΕ σε αντίπαλη νεολαία, σε πολιτικό επίπεδο. Το έκανε ενάντια στην ΟΝΝΕΔ για το μεταναστατευτικό. Λέτε να είναι τυχαίο που η επίθεση «συμπίπτει» με τις συζητήσεις για την επαναλειτουργία της ΕΦΕΕ; Ή μήπως αποτελεί μήνυμα;
Φήμες
Αληθεύει ότι οι άλλες νεολαίες θεωρούν ακραία και ακατανόητη την τακτική της ηγεσίας της ΚΝΕ;
Κακίες
Ακούσαμε ότι κάποια συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΚΣ και της ΚΝΕ (που προέρχονται από ΑΕΙ) έλεγαν: «Μακάρι να πηγαίναμε ακόμη χειρότερα στις φοιτητικές εκλογές, μπας και πάρουν το μήνυμα στον Περισσό ότι καταστρέφουν την ΠΚΣ». Περίεργα πράγματα…
Απάντηση
Έντονη, εύστοχη και ουσιαστική ήταν η απάντηση που έστειλε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος στα «Νέα».
Η απάντηση αφορούσε άρθρο της καλής εφημερίδας της περασμένης εβδομάδας για τις φοιτητικές εκλογές, το οποίο αναπαρήγε τα γνωστά στερεότυπα. Η απάντηση της ΟΝΝΕΔ και του Παπαμιμίκου ήταν ακριβώς στο πλαίσιο του άρθρου του που δημοσιεύσαμε σε αυτήν τη στήλη.
Κουίζ
Για μυημένους, με ιδεολογικό (;) χρώμα: Ποιο στέλεχος της Λυκούργου έχει το προνόμιο να αποκαλείται, μεταξύ άλλων τριακοσίων χαρακτηρισμών, «Κερένσκι της Δεξιάς»;
Βιβλιοθήκη
Στα νέα γραφεία της ΟΝΝΕΔ οι γαλάζιοι φιλοδοξούν, πέρα από τον πολυχώρο που σας έχουμε πει, να δημιουργήσουν και μια βιβλιοθήκη αξιώσεων! Ξεκινούν μάλιστα και διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο «Χάρισε το βιβλίο σου στην
ΟΝΝΕΔ», ενώ ήδη έχουν συνεννοηθεί με εκδοτικούς οίκους για τον εμπλουτισμό της. Εξαιρετικά ενδιαφέρον ακούγεται το ότι στον ίδιο χώρο, όπου θα υπάρχει ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα μπορούν όλοι να συνδέονται με
ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες του εξωτερικού! Σε αυτόν τον χώρο θα υπάρχει επιπλέον και πλούσιο αρχειακό υλικό της γαλάζιας νεολαίας και ελπίζουν να τον εμπλουτίσουν και παλαιά στελέχη με τα δικά τους αντικείμενα!
Πρωτοτυπίες
Θα είναι πολλά τα ξεχωριστά πράγματα που θα δούμε στα νέα γραφεία της ΟΝΝΕΔ. Θέλουν να το κάνουν στέκι και είναι αποφασισμένοι. Όλα αυτά τα χρησιμοποιημένα αντικείμενα που μαζεύουν, όπως τα βαρέλια, τι θα τα κάνουν; Και πού θα χρησιμοποιηθούν τα (πρωτότυπα για ΟΝΝΕΔ) χρώματα, όπως το ροζ (!), το κόκκινο ή το κίτρινο;
Απορία
Γιατί από διάφορα ειδησεογραφικά ή «ειδησεογραφικά» ιστολόγια και ΜΜΕ ο Κώστας Πανταζής αναφέρεται συχνά ως πρόεδρος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ; Δεν γνωρίζουν ότι οι γνήσιοι σοσιαλιστικοί σχηματισμοί έχουν επικεφαλής γραμματέα; Αυτή ήταν η (ειρωνική…) απορία φίλου της στήλης.
Καημός
Η ηγεσία και τα στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ θέλουν να γίνει συνέδριο της νεολαίας και ανανέωση των οργάνων. Το κόμμα όμως δεν βλέπουμε να συναινεί εύκολα, και θα μείνουν με τον καημό…
Παρουσίες
Εμείς επιμένουμε: Οι «Αγανακτισμένοι» στις κεντρικές πλατείες δεν έχουν κομματικό χρώμα ή
εξάρτηση. Έτσι νιώθουν. Άσχετα
από το αν ανάμεσά τους βρίσκουμε στελέχη των νεολαιών ή και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Και άσχετα από το αν ανάμεσα στους πρωτοστατούντες και εξαιρετικά δραστήριους βρίσκονται νεαρά μέλη της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ή νεαροί που είναι συγγενείς στελεχών της ΝΔ…
Εκδρομούλες
Παρά το γενικό κλίμα που επικρατεί, το Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών δεν καταλαβαίνει τίποτε, μια και νιώθει δικαιωμένο από τις εξελίξεις, κι έτσι προγραμματίζει την καθιερωμένη ετήσια συνάντησή του. Στον Αγιόκαμπο της Λάρισας λοιπόν φέτος, το ΡΝΣ θα υποδεχθεί τους ανά την Ελλάδα συντρόφους, από 7 ως 11 Ιουλίου. «Ο Άκης θα πάει;», ρωτάνε κάτι κακοπροαίρετοι σύντροφοι…
Πισωγύρισμα
Προσπαθούν στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν το επίσημο κάμπινγκ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και φέτος, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη και συναντούν εμπόδια. Σας θυμίζουμε ότι ήθελαν να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό, αλλά λόγω της συγκυρίας υπάρχουν άλλες σκέψεις για φέτος. Δεν έχει πάντως λήξει ακόμη το θέμα…
Ας πρόσεχαν
Εμείς σας γράφαμε εγκαίρως για τις «γραμμές» και τις συμφωνίες που παίζουν οι μικροί της ΔημΣυμ για την εκλογή των οργάνων στο νέο κόμμα. Οι βουλευτές που ακολούθησαν την Ντόρα αλλά και ορισμένοι άλλοι φίλοι της, μεγάλης ηλικίας, αντιλήφθηκαν το παιχνίδι και τη δύναμη των μικρών μετά την καταμέτρηση για την Κεντρική Επιτροπή. Και κάποιοι έλεγαν ότι το «χούι» δεν αφήνει τους παίκτες, ακόμη κι αν αλλάζουν κόμμα και προβάλλουν ότι αποτελούν το «κάτι νέο στην πολιτική»…
Καθυστέρηση
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η (ηθελημένη) καθυστέρηση του
υπουργείου Παιδείας για την παρουσίαση του τελικού σχεδίου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση λαμβάνει τέλος. Στο Μαρούσι ήλπιζαν εξαρχής σε αλλαγές ισορροπιών μετά τις φοιτητικές και τις πρυτανικές εκλογές, στη θερινή ραστώνη και στα μπάνια του λαού. Για να δούμε, θα τους βγει;
Αλλαγές Ι
Είναι σίγουρη η κατάργηση του
Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, απ’ όσα λέει η κυβέρνηση. Αυτό έχει προκαλέσει απορίες για το μέλλον των φοιτητικών εστιών. Λέτε να τη γλιτώσουν όλες οι εστίες; Και πόσο σίγουροι είμαστε;
Αλλαγές ΙΙ
Στον δεύτερο κύκλο καταργήσεων φορέων περιλαμβάνεται και ο έτερος φορέας νεολαίας του υπουργείου Παιδείας, το Ινστιτούτο Νεολαίας, που μέχρι πρότινος φαινόταν κραταιός. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιμένει στην κατάργησή του, παρότι υπάρχει απαίτηση της Κομισιόν για ανεξάρτητο από την κυβέρνηση (λέμε τώρα…) φορέα διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων νεολαίας.
Ποιος θα επικρατήσει;
Πρόβλημα
Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους φίλους της στήλης που εξέφρασαν το παράπονό τους γιατί βρήκαν μόνο ένα μικρό κομμάτι της στήλης, χωρίς τις «Πολύχρωμες σπόντες», στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας. Συνέβη λόγω τεχνικού προβλήματος.
Για τους λίγους που χάρηκαν,
περαστικά…

***


Σχολιάστε εδώ