Μέχρι και 35% θα κοπούν οι υψηλές συντάξεις

Με τέσσερα βήματα η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή περικοπή των υψηλών συντάξεων έως και 35%, ιδίως των εργαζομένων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Στον τομέα αυτόν οι δανειστές μας ασκούσαν έντονες πιέσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ζητούσαν οι συντάξεις από τα «ευγενή» Ταμεία να μειωθούν στο 50%, γεγονός που συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του υπουργείου Εργασίας.
Τελικά αποφασίστηκε να γίνει σταδιακά η μείωση και μέσα από τέσσερα βήματα:
– Πρώτο βήμα θα είναι η περικοπή των συντάξεων των ΔΕΚΟ-τραπεζών που υπερβαίνουν τα 2.740 ευρώ (πλαφόν). Η συγκεκριμένη περικοπή θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι και ιδιαίτερα από τις συντάξεις που θα καταβληθούν τον μήνα Αύγουστο. Είναι χαρακτηριστικό πως στις περισσότερες ΔΕΚΟ οι συντάξεις υπερβαίνουν το συγκεκριμένο ποσό και φτάνουν μέχρι τα 3.500 σε ΔΕΗ και ΟΤΕ.

-Δεύτερο βήμα, ενδεχόμενα από το 2012, θα είναι η σταδιακή εναρμόνιση των υψηλών συντάξεων με τα αντίστοιχα ποσοστά που ισχύουν στο ΙΚΑ, όπου δεν υπερβαίνουν τα 2.373 ευρώ. Δηλαδή επιπλέον περικοπή κατά 367 ευρώ. Το εν λόγω ποσόν (πλαφόν) αποτελεί την οροφή των παροχών του ΙΚΑ (στο 25πλάσιο του τεκμαρτού εισοδήματος της ανώτερης -28ης εν προκειμένω- ασφαλιστικής κλάσης).

Έτσι, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος υπάλληλος του ΟΤΕ με 3.000 ευρώ σύνταξη θα έχει αιφνιδιαστικά απώλεια 600 ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να συγκροτηθεί ενιαία αρχή πληρωμών, ώστε να ελεγχθούν καλύτερα τυχόν υπερβάσεις. Ως προς τις υπόλοιπες συντάξεις, αναμένεται διπλό «κούρεμα», μετά την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης πέρυσι, τον ΛΑΦΚΑ (εισφορά) από 4%-9% για αποδοχές πάνω από 1.400 ευρώ τον μήνα και τον νέο τρόπο υπολογισμού που καθιερώθηκε με τον νόμο 3863/10 (και θα τεθεί σε ισχύ από το 2015). Το τρίτο βήμα θα είναι η αύξηση του ποσοστού παρακράτησης του ΛΑΦΚΑ σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.700 ευρώ.

Το τέταρτο βήμα αφορά τη μείωση των κύριων συντάξεων που θα επέλθει σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε ηλικία κάτω των 60 ετών και περιλαμβάνει ένα νέο «πέναλτι» που θα κυμαίνεται από 8%-14%, κλιμακούμενο ηλικιακά. Μεσοσταθμικά πάντως υπολογίζεται ότι οι συντάξεις θα περικοπούν σε ποσοστό 8%.


Σχολιάστε εδώ